Ελλαδα

Πανελλαδικές 2020: Πίνακας αναλυτικών στοιχείων επιτυχόντων

«Βουτιά» στις Ιατρικές Σχολές

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών πέραν του ποσοστού των επιτυχόντων

«Ιδιαίτερη» χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και όπως ανέφερε, το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 15.780 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 103.963.

Βάσεις εισαγωγής ΓΕΛ ΝΕΟ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2020

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.

Η κ. Κεραμέως έδωσε στη δημοσιότητα επιπλέον στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών πέραν του ποσοστού των επιτυχόντων. Αναλυτικότερα, όπως είπε, εκ των υποψηφίων που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.

Σε γενικές γραμμές, η. κ. Κεραμέως ανέφερε ότι σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος της τάξεως περίπου του 20%.

Επίσης, όπως ανέφερε η υπουργός, το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Γενικότερα, όπως είπε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.

Όπως επεσήμανε η κ. Κεραμέως, η πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και , δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

Πίνακας με τα στατιστικά των επιτυχόντων

Ιστορικό χαμηλό στις Ιατρικές Σχολές

Σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές, με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τις Πανελλήνιες 2020, καθώς οι περισσότερες «έσπασαν» προς τα κάτω το φράγμα των 18.000 μορίων.

Έτσι, σε πέντε από τις επτά Ιατρικές Σχολές η βάση εισαγωγής έπεσε κάτω από τα 18.000 μόρια. Στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης ήταν η χαμηλότερη βάση εισαγωγής, καθώς διαμορφώθηκε στα 17.400 μόρια. Επίσης, στην Ιατρική Κρήτης ήταν 17.525 μόρια, στην Ιατρική Λάρισας η βάση ήταν 17.600 μόρια, στην Ιατρική Ιωαννίνων 17.625 μόρια και στην Ιατρική Πάτρας 17.825 μόρια. Την ίδια στιγμή, η βάση στην Ιατρική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 18.250 μόρια.

Οι σχολές με τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ελλάδα

Με πτώση, όπως αναμενόταν, κινήθηκαν οι βάσεις στις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές, ωστόσο υπήρχαν και κάποια τμήματα, στα οποία η άνοδος των βάσεων ήταν αξιοσημείωτη.

Συνολικά, σε 325 από τα 459 πανεπιστημιακά τμήματα (για όσους υποψηφίους εξετάστηκαν με το νέο σύστημα) είχαμε πτώση στις βάσεις εισαγωγής ενώ στα υπόλοιπα 134 σημειώθηκε άνοδος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η άνοδος των βάσεων εισαγωγής είναι μικρή, ωστόσο υπάρχουν και κάποια τμήματα που είδαν τις βάσεις τους να αυξάνονται σημαντικά.

Πρώτο στην εν λόγω κατηγορία είναι το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη βάση εισαγωγής να αυξάνεται κατά 57,9% σε σχέση με το 2019. Από 4.016 μόρια που απαιτούνταν πέρυσι για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο τμήμα, φέτος η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 6.340 μόρια.

Σημαντική αύξηση 34% είχαμε και στη βάση εισαγωγής το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που εδρεύει στις Σέρρες, καθώς από τα 5.111 περσινά μόρια, φέτος ο τελευταίος επιτυχών συγκέντρωσε 6.850 μόρια.

Στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 8.945 μόρια, από 6.817 μόρια στις Πανελλήνιες του 2019, μια αύξηση της τάξης του 31,2%, ενώ 31,7% ήταν η άνοδος της βάσης εισαγωγής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (με έδρα την Τρίπολη), με τον τελευταίο εισαχθέντα να συγκεντρώνει φέτος 7.675 μόρια, από 5.826 μόρια που ήταν η βάση εισαγωγής πέρυσι.

Από κει και πέρα, σημαντική αύξηση βάσεων εισαγωγής καταγράφηκε στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (+22,5%), στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Καλαμάτας (+21,7%), όπως και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τρίπολης (+21,3%).

«Έπεσε» η πλατφόρμα

Λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας δεν είναι διαθέσιμη. Από το πρωί, οι υποψήφιοι δυσκολεύονται στην πρόσβαση του. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματά τους θα έχουν αναρτηθεί έως το μεσημέρι στα λύκεια.

Τις προσεχείς ημέρες οι ανακοινώσεις για τις εγγραφές

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με σχετική εγκύκλιο που θα εκδωθεί.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ