Ελλαδα

Χαράλαμπος Γώγος μετά τα 269 νέα κρούσματα: Εξετάζονται νέα μέτρα

Τι είπε για σχολεία, εμβόλιο Οξφόρδης και ασυμπτωματικούς ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χαράλαμπος Γώγος: Εξετάζονται νέα περιοριστικά μέτρα μετά τα 269 κρούσματα κορωνοϊού - Πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία - Τι είπε για το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Στα όρια του συναγερμού βρίσκεται η Ελλάδα με τον κορωνοϊό, προειδοποίησε ο Χαράλαμπος Γώγος μετά τα 269 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 98 στην Αττική και τα 70 στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας την Τρίτη 18 Αυγούστου 2020, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι τα κρούσματα κορωνοϊού είναι σταθερά πάνω από 200, εκτιμώντας ότι υπάρχει ομάδα ατόμων που κυκλοφορεί και δεν ξέρει ότι έχει κορωνοϊό, καθώς δεν έχει συμπτώματα.

Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας R0, ανέφερε ότι βρίσκεται πλέον λίγο πάνω από το 1, ενώ για τα σχολεία ξεκαθάρισε ότι μπορούν να ανοίξουν μόνο με μάσκες και με λιγότερους μαθητές στις αίθουσες.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Ποια νέα μέτρα εξετάζονται μετά τα 269 νέα κρούσματα

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι εξετάζονται και νέα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι συζητούνται μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ και η ματαίωση εκδηλώσεων κ.λπ. Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας κατά του ιού, καθώς «βρισκόμαστε στα όρια του συναγερμού».

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Το εμβόλιο της Οξφόρδης και η «ανοσία της αγέλης»

Αναφορικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό, για το οποίο συνεχίζονται οι κλινικές δοκιμές, ο Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε: «Το θέμα είναι να είναι αποτελεσματικό στο 60-70% και να εφαρμοστεί στο 70%, ώστε να αποκτηθεί η "ανοσία της αγέλης". Μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πως θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες στις οποίες θα γίνει πρώτα».

Και πρόσθεσε: «Προχωρούν και άλλα (εμβόλια), αλλά ακόμα είναι πίσω τα υπόλοιπα».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ