- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Από ποιες χώρες καταγράφηκαν τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Είμαστε σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες τα πράγματα θα πάρουν πολύ δύσκολη τροπή, δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή ενημέρωση για την πανδημία κορωνοϊού.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στην εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, καθώς η Ελλάδα είναι η 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους.
Ο χάρτης των εισαγόμενων κρουσμάτων
Ως προς τα εισαγόμενα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, τα περισσότερα καταγράφονται από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία και Σουηδία.
Ειδικότερα, από το άνοιγμα των συνόρων μέχρι και τις 16 Αυγούστου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα:
88 κρούσματα από τη Ρουμανία,
86 από τη Βουλγαρία,
80 από τη Σερβία,
63 από την Αλβανία
29 από τη Σουηδία.
Συνολικά από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 16 Αυγούστου ο αριθμός των εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 2.592.853. Από αυτούς οι 2.068.408 εισήλθαν από τα αεροδρόμια, οι 140.051 από λιμάνια και οι 384.394 από τα χερσαία σύνορα.
Το ίδιο διάστημα, δηλαδή από 1η Ιουλίου μέχρι και 16 Αυγούστου, έχουν διενεργηθεί συνολικά 319.379 τεστ COVID-19.
Η εικόνα παγκοσμίως και η θέση της Ελλάδας
Σε ό,τι αφορά την γενικότερη εικόνα ο κ. Χαρδαλιάς στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του ανέφερε: Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς να εμφανίζει σημάδια υποχώρησης λόγω της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο.
Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον παγκοσμίως τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τις 7.222. Οι θάνατοι που αποτελούν και τον πιο σκληρό και αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην ΕΕ και σε 230 στην Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα είναι η 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους. Δηλαδή ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά 1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22. Και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 693 κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους.
Για τον τουρισμό
«Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας;» αναρωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς για να τονίσει: «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι».
Και διευκρίνισε ότι με βάση το σύστημα των plf που συμπληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τουρίστες -και παγκοσμίως πρώτη εφαρμόζει η Ελλάδα ώστε να πραγματοποιεί στοχευμένα δειγματοληπτικό τεστ- τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από τις οποίες έχουν εισέρθει συνολικά 2.592.853 άτομα. Το 615 αυτά κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% σε σύνολο 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1 Ιουλίου έως χθες. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης.
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και εμφανίζουν πολύ χειρότερες επιδόσεις όπως π.χ. το Ισραήλ ή η Νέα Ζηλανδία, που παρότι κράτησε κλειστά τα σύνορα της λαμβάνει τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων διότι καταγράφει νέα κρούσματα.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ