Ελλαδα

Ανακοίνωση βιομηχανικών διδακτορικών Πανεπιστημίου Πατρών

ΣΕΒ και ΣΕΒΠΕΔΕ στηρίζουν ενεργά την πρωτοβουλία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών ξεκινά το πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών «UPatras IQ» - ΣΕΒ και ΣΕΒΠΕΔΕ στηρίζουν ενεργά την πρωτοβουλία

Σε μια εποχή, που ένα από τα κρίσιμα ζητούμενα για την αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα είναι η διασύνδεσή της με την έρευνα, το Πανεπιστήμιο  Πατρών ξεκινά το πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών «UPatras IQ».

Το UPatras IQ αφορά τετραετή διδακτορικά προγράμματα, με ισχυρό τεχνολογικό και βιομηχανικό προσανατολισμό. Στόχος είναι η δημιουργία ερευνητικών δεσμών ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, ώστε η ακαδημαϊκή έρευνα να μετασχηματιστεί σε χρήσιμη για τις επιχειρήσεις τεχνολογία και σε βελτιωμένες διαδικασίες παραγωγής. Παράλληλα, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσανατολιστούν σε ερευνητικά πεδία που θα τους φέρουν πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία. O διδακτορικός τίτλος θα απονέμεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕΔΕ) στηρίζουν ενεργά την πρωτοβουλία αυτή, και ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις - μέλη τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες για ερευνητικές συνέργειες, που θα προσφέρει το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σε μία βαθιά συμβολική κίνηση, η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σήμερα (Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020), στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών από τον εμπνευστή του προγράμματος, Αναπληρωτή Πρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθ. Δημοσθένη Πολύζο. Τη σημασία της πρωτοβουλίας σηματοδότησε η παρουσία των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου, καθώς παρέστησαν η απερχόμενη Πρύτανης, Καθ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και ο νέος Πρύτανης, Καθ. Χρήστος Μπούρας. Παρόντες ήταν επίσης ο Ομότιμος Καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του ΣΕΒΠΕΔΕ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, καθώς και ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ.

Ο κ. Κλεομένης Μπάρλος σημείωσε κατά τη συζήτηση ότι: «έγινε το πρώτο ελπιδοφόρο βήμα για την ερευνητική συνεργασία Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα.  Ευχαριστούμε τον κ. Πολύζο και τους συνεργάτες του για την ουσιαστική δουλειά που έγινε. Από την πλευρά του ΣΕΒΠΕΔΕ, θα ήθελα να τονίσω ότι θα  είμαστε αρωγοί για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας που μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει, κυρίως για τους νέους ερευνητές. Είναι μια καλή ευκαιρία να ευχαριστήσουμε και την κ. Κυριαζοπούλου για την άριστη συνεργασία που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Επιχειρηματικής Κοινότητας, και να ευχηθώ στον νέο Πρύτανη κ. Μπούρα  κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει. Έχουμε μπροστά μας διάφορα θέματα που πρέπει να δούμε από κοινού και έχουμε προτάσεις για:

  • τη γρήγορη θεσμοθέτηση της μεταδιδακτορικής Έρευνας στη Βιομηχανία
  • την ίδρυση κοινών Ερευνητικών κέντρων και Ινστιτούτων με την συμμετοχή Ιδιωτικών και Δημόσιων φορέων
  • την ίδρυση της «Ψηφιακής Βιομηχανικής Σχολής» στα Πλαίσια του Πανεπιστημίου Πατρών».

Εκ μέρους του ΣΕΒ, ο Δρ. Ξηρογιάννης σημείωσε: «Παρά τη σημαντική επιστημονική αριστεία και τις υψηλές επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών, ο μετασχηματισμός της έρευνας και καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και βιομηχανική ανάπτυξη παραμένει  ζητούμενο. Μόνο το 12% των διδακτορικών διατριβών που εκπονούνται στη χώρα μας έχουν ως αντικείμενο τη βιομηχανία και τις κατασκευές, και το 7% τις ΤΠΕ. Επίσης, μόλις το 2,3% του συνόλου των αποφοίτων με διδακτορικό τίτλο σπουδών εργάζεται στη βιομηχανία.  Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πάτρας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε την καινοτομία των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, μεταφέροντας την έρευνα αιχμής, που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην παραγωγή.

»Η διασύνδεση αυτή έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους. Επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύει την ερευνητική θέση του Πανεπιστημίου και δημιουργεί πρόσθετα έσοδα από την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Και το σημαντικότερο, προγράμματα σαν το UPatras IQ βελτιώνουν τις προοπτικές απασχόλησης των νέων ερευνητών στη βιομηχανία, με αξιόλογες αμοιβές, καθώς αποκτούν επιπλέον επαγγελματικά εφόδια και δεξιότητες που είναι απαραίτητα και εκτός του ακαδημαϊκού εργασιακού περιβάλλοντος. Ενθαρρύνουμε, λοιπόν, τα μέλη μας να αξιοποιήσουν αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία, και προτρέπουμε την Πολιτεία να δημιουργήσει ένα εθνικό πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών στο πρότυπο του UPatras IQ».   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ