- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» - Τι αλλάζει στην Πανεπιστημίου
Τι είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Κώστας Μπακογιάννης
Δίνουμε μία ακόμα λωρίδα της Πανεπιστημίου για την κυκλοφορία των οχημάτων είπε ο Κώστας Μπακογιάννης σχετικά με τον «Μεγάλο περίπατο της Αθήνας»
Αλλαγές έρχονται στον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας», στην οδό Πανεπιστημίου, καθώς δίνεται μια ακόμη λωρίδα κυκλοφορίας στα οχήματα και συγκεκριμένα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων στη σημερινή του συνεδρίαση, το αίτημα προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την παράταση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, της ισχύος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά την «επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας» και συγκεκριμένα το Μεγάλο Περίπατο.
Στην συνεδρίαση έγινε αποτίμηση συμπερασμάτων από τη μέχρι τώρα δοκιμαστική περίοδο του Μεγάλου Περιπάτου. Επίσης, συζητήθηκε η λήψη επιπλέον υποστηρικτικών μέτρων (σηματοδότηση, διαρκής αστυνόμευση, ελεγχόμενη στάθμευση κ.ά.) και η ουσιαστική ενεργοποίηση των λεωφορειολωρίδων, που θα διευκολύνει την ταχύτερη κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στις 21 Αυγούστου ξεκινά «το δεύτερο τρίμηνο της πιλοτικής παρέμβασης» στο κέντρο της πρωτεύουσας, του Μεγάλου Περιπάτου, με την παραχώρηση, μεταξύ άλλων, μιας ακόμα λωρίδας στην οδό Πανεπιστημίου για την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς. «Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε μία ακόμα λωρίδα της Πανεπιστημίου για την κυκλοφορία των οχημάτων ώστε να έχουμε εκτίμηση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων, και να προχωρήσουμε στις αποφάσεις για τη διαμόρφωση του τελικού έργου» είπε.
Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο καταρτίζεται από τον δήμο Αθηναίων και θα αποτελέσει κορωνίδα της διαβούλευσης, καθώς είναι το θεσμικό εκείνο όχημα που «θα μας επιτρέψει να λαμβάνουμε αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου και στη διαχείρισή του. Επιπλέον θα μας επιτρέψει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα θεσμοθέτησης πεζοδρόμων, διαπλάτυνσης πεζοδρομίων και χαρακτηρισμού δρόμων ήπιας κυκλοφορίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και να αποκτήσει το δημοτικό συμβούλιο εργαλεία πολιτικής για τις χρήσεις γης».
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, «ο Μεγάλος Περίπατος φέρνει κάτι καινούργιο. Μας βάζει όλους στο ίδιο τραπέζι για να το συζητήσουμε. Μας βάζει στη διαδικασία, για πρώτη φορά, να ξεφύγουμε από μία λογική που όλοι καταδικάζουμε, αλλά όλοι τελικά υποκύπτουμε σε αυτή: Στη λογική της κορδέλας». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η Αθήνα «δεν έχει ανάγκη από εγκαίνια και κορδέλες. Θέλει έργα όπως αυτό: Έργα που τα βλέπουμε, τα ζούμε και τα συνδιαμορφώνουμε. Ναι, είναι περίεργο για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά μπορούμε να το κάνουμε».
Ακόμη, ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα «σημαντικό κρας τεστ για να κάνουμε το επόμενο βήμα: Να μην αποφασίζουν μερικοί για το μέλλον όλων. Να αποφασίζουμε όλοι για το μέλλον μας και το μέλλον της πόλης. Είναι κατάκτηση και ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα παντού. Να δείξουμε έναν νέο τρόπο διοίκησης και λήψης αποφάσεων» υπογράμμισε.
Στην κριτική παρατάξεων της αντιπολίτευσης για έλλειψη διαβούλευσης, απάντησε ότι «από την πρώτη στιγμή, μπήκαμε στην περίοδο της αναλυτικής διαβούλευσης. Όχι προσχηματικά, όχι επιφανειακά. Συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να το κάνουμε στην ουσία. Να ακούμε, να συζητάμε και να αξιολογούμε». Αναφέρθηκε δε, αναλυτικά, τόσο στην επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία αποτελείται από επιστήμονες, αλλά και στο διάλογο με τους φορείς της αγοράς και του τουρισμού. Ακόμη προανήγγειλε για το Σεπτέμβριο «ένα τριήμερο ανοιχτής και ζωντανής συζήτησης με όλους τους φορείς» δημόσια, καθώς και τη σύσταση δυο νέων δομών: μια Μονάδα Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τα ερωτήματα και τις προτάσεις των πολιτών, και ένα Μόνιμο Παρατηρητήριο Κινητικότητας.
Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι με την πρακτική της «ακύρωσε τη διάθεση για συνεργασία» της παράταξής του. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μεγάλη προχειρότητα, ασυδοσία και έλλειψη διαβούλευσης. «Θα φανεί αν πρόκειται για κάτι πειραματικό, ή αν όλα αυτά έγιναν έτσι, προκειμένου η πόλη να συνηθίσει κάτι προαποφασισμένο».
Ωστόσο σημείωσε ότι αυτός «ο λάθος δρόμος της υλοποίησης που έχει ακολουθηθεί», δεν ακυρώνει την πραγματική ανάγκη για την πόλη να υπάρξει ένα ζωντανό κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε εννέα προτάσεις, μεταξύ των οποίων ήταν ο περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων διαμερισμάτων, η 24ωρη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ, η αξιοποίηση άδειων δημόσιων κτιρίων, η στήριξη της επαναφοράς του κέντρου της Αθήνας ως επιλογής μόνιμης κατοικίας κ.ά.. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος, άσκησε κι εκείνος κριτική σε πολλές πτυχές του εγχειρήματος και κυρίως σε ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, συνδέοντας τη συνέχιση της στήριξης της παράταξής του, με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προυποθέσεων για περισσότερη διαφάνεια, διαβούλευση, ευρύτερη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων κ.ά., όπως τις διατύπωσε και προ ημερών σε επιστολή του προς το δήμαρχο. Ακόμη, για την κατάσταση και τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν το Σεπτέμβριο σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό, ζήτησε από τώρα να μεριμνήσει η διοίκηση του δήμου και για την αντιμετώπισή τους.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Λάμπρου, τόνισε ότι από το έργο αυτό «δεν έχει να κερδίσει τίποτε ο αθηναϊκός λαός» και εκείνοι που θα επωφεληθούν είναι «μόνο οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλέμποροι». Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα για την Ελλάδα», Γιώργος Καραμπελιάς, κατήγγειλε τη διοίκηση του δήμου ότι μετατρέπει το κέντρο σε τουριστική περιοχή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των κατοίκων αλλά και των βιοτεχνών που λειτουργούν εκεί.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα και πάλι Αθήνα», Γιώργος Βουλγαράκης, αναφέρθηκε σε ανάλογες παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκές πόλεις και στα θετικά αποτελέσματα που υπήρξαν γι' αυτές. « Ξαναβρήκαν ζωή, υπήρξε επανακατοίκηση και διαμορφώθηκε μια νέα κουλτούρα αστικότητας» παρατήρησε. Από την «Αθήνα το σπίτι μας», ο επικεφαλής της παράταξης, Βασίλης Καπερνάρος, υπογράμμισε ότι τέτοια έργα αλλάζουν τη ζωή των Αθηναίων και την κατάσταση στο κέντρο. Τέλος, η Κωνσταντίνα Ρέππα, επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα - ανταρσία σε κυβέρνηση - Ε.Ε. - κεφάλαιο» τόνισε ότι με το Μεγάλο Περίπατο επιχειρείται ν' αυξηθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και υποστήριξε πως το έργο διώχνει το φτωχόκοσμο από το κέντρο.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το Χ «λέει» και αυτό το τελευταίο αντίο σε έναν εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Το χρονικό της υπόθεσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.