Ελλαδα

Τουρκία: Σημάδια αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο αλλά και απειλές

Πού βρίσκεται αυτήν την ώρα το Oruc Reis - To «μυστήριο» με τα tweets της τουρκικής πρεσβείας

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σημάδια αποκλιμάκωσης και νέες απειλές από την Τουρκία στο Αιγαίο - Τα tweets της τουρκικής πρεσβείας - Αποσύρθηκαν πολεμικά πλοία - Τι ισχύει με το Oruc Reis.

Υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο από την Τουρκία, ωστόσο η Αθήνα παραμένει σε επιφυλακή, παρακολουθώντας με προσοχή τις τουρκικές κινήσεις.

Η κρίση που ξεκίνησε με την τουρκική NAVTEX για τις «σεισμικές» έρευνες νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση.

Πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι τα πλοία του τουρκικού στόλου που είχαν βγει στο Αιγαίο, αποσύρονται σταδιακά σε ναύσταθμους, με το Oruc Reis να παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, περίπου 70 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά από το Καστελόριζο. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνομιλία της ΠτΔ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για μετά την τουρκική NAVTEX για τις «σεισμικές» έρευνες στο Καστελόριζο, είχε ειπωθεί πως «η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν επιστρέψουν στους ναυστάθμους οι στόλοι».

Η τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο ισχύει έως τις 2 Αυγούστου 2020. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί, αμφισβητώντας τα όρια της υφαλοκρηπίδας που δημιουργεί το Καστελόριζο. Κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκαθαρίζουν: «Η NAVTEX των Τούρκων είναι σε ισχύ και συνεπώς και εμείς παραμένουμε σε κατάσταση ετοιμότητας».

Τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ: Το μυστήριο με τα tweets

Η Άγκυρα, πάντως, μέσω tweets της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, προκάλεσε ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με τον τουρκικό στόλο.

Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες για σταδιακή απόσυρση των πολεμικών πλοίων, η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον ανέβασε tweet, στο οποίο ανέφερε: «Το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο». Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της».

Ωστόσο, σύμφωνα με live ενημέρωση από το Marine Traffic, το Oruc Reis δεν είχε σηκώσει άγκυρα από την Αττάλεια και παρέμενε στο σημείο. Λίγες ώρες αργότερα, το συγκεκριμένο tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον διεγράφη. Ακολούθησε ένα «γενικό» και «αόριστο» tweet με την αναγγελία για έρευνες από το Oruc Reis που είχε γίνει από τις 21 Ιουλίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης © EUROKINISSI/ΓΕΝ

«Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε το νέο tweet της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

Εμπρηστικός ο Ερντογάν - Νέες απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, συνεχίζει να προκαλεί, επαναλαμβάνοντας τις απειλές του κατά της Ελλάδας και ζητώντας να γίνει διαπραγμάτευση για όλα τα «ανοικτά» θέματα.

Ένα 24ωρο μετά τη «φιέστα» με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία που έγινε τζαμί, ο Ερντογάν έδωσε το παρών σε εγκαίνια δρόμου στην Αμασία. Εκεί, αφού υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στο έδαφος και στους φυσικούς πόρους κανενός, ξεκαθάρισε: «Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το Δίκαιό μας».

«Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, τη διπλωματία, την καλή πρόθεση και τη λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα: Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε.

Με βάση την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο το Oruc Reis μπορεί να πραγματοποιήσει «σεισμικές» έρευνες στην περιοχή έως και τις 2 Αυγούστου © EPA/TOLGA BOZOGLU

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του εκτίμησε ότι αυτό που «ενοχλεί» δεν είναι η Αγία Σοφία και η Ανατολική Μεσόγειος αλλά το τουρκικό έθνος και η παρουσία των μουσουλμάνων.

«Σχετικά με τα βήματα που κάναμε στο θέμα της χρήσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, πέραν κάποιων φαινομενικών αντιδράσεων, γενικά γίνονται αποδεκτά με σεβασμό. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες η αιτία που κάποιες χώρες προκαλούν μεγάλο "θόρυβο", δεν είναι η Αγία Σοφία και η Ανατολική Μεσόγειος αλλά στην πραγματικότητα το τουρκικό έθνος και η παρουσία των μουσουλμάνων σε αυτήν την περιοχή» εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και κατέληξε, λέγοντας: «Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος, στους φυσικούς πόρους κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το Δίκαιό μας. Είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε και να διαπραγματευτούμε κάθε δίκαιη ηθική πρόταση. Την απάντησή μας ενάντια στις επιμονές και στους παλληκαρισμούς τη δείχνουμε άλλωστε στο πεδίο της δράσης. Εάν χρειαστεί δεν θα διστάσουμε να κάνουμε και περισσότερα... Από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε».

Αποσύρεται ο τουρκικός στόλος στο Αιγαίο - Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις κινήσεις ορισμένων τουρκικών πλοίων τα οποία δείχνουν να επιστρέφουν σε ναύσταθμους στα τουρκικά παράλια, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας παραμένουν στις θέσεις τους.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICΕ

Όπως ξεκαθάρισαν ελληνικές στρατιωτικές πηγές, ο στόλος της Ελλάδας δεν πρόκειται να μετακινηθεί έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει χρονικά η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας για τις «σεισμικές» έρευνες στο Καστελόριζο.

«Μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες τους προς τα πίσω στις βάσεις τους. Αξιολογούμε την κατάσταση. Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές αυτές για την Τουρκία και την κρίση στο Αιγαίο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ