- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Η σορός μιας γυναίκας θύματος από τη φωτιά στο Μάτι, ετάφη τελικά τον Μάιο του 2020 σε νεκροταφείο του Πειραιά.
Η σορός μιας γυναίκας που είχε εντοπισθεί στις 31 Ιουλίου του 2018 κοντά στις Φλέβες έφερε εγκαύματα και είχε «κατηγοριοποιηθεί» από την Πυροσβεστική ως θύμα της πυρκαγιάς στο Μάτι, ετάφη τελικά τον Μάιο του 2020 σε νεκροταφείο του Πειραιά, καθώς δεν έγινε δυνατόν να αναγνωρισθεί από κάποιον συγγενή ή οικείο.
Συμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το σώμα βρέθηκε από το Λιμενικό 3,5 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Καβούρι και με βάση την έκθεση της ιατροδικαστού Σουλτάνας Μαριανού η ανακάλυψη της σορού έγινε 7-8 μέρες μετά τον θάνατο. Το σώμα βρέθηκε σε κατάσταση σήψης και ανήκε σε μία γυναίκα 45 έως 50 ετών. «Ο θάνατός της προήλθε λόγω πνιγμού και όχι λόγω εγκαυμάτων», σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Λιμενικού προς την Εισαγγελεία Πειραιά ένα χρόνο αργότερα και ενώ η γυναίκα παρέμενε άταφη.
Προηγουμένως, οι υπηρεσίες του Κοιμητηρίου του Σχιστού είχαν απευθυνθεί στο Λιμενικό τον Ιούνιο του 2019, σημειώνοντας ότι στο Κοιμητήριο του Σχιστού βρισκόταν ακόμα μια γυναίκα «πνιγμένη και όχι καμένη» που είχε μεταφερθεί εκεί τον Ιούλιο του 2018, και ενώ κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου σιγά σιγά όλοι οι σοροί είχαν διακομισθεί, ακόμα και σακούλες με υπολείμματα των ζώων, η σορός αυτής της γυναίκας παραμένει. Το νεκροταφείο επέμεινε στο διάβημά του προς το Λιμενικό στην ανάγκη να προχωρήσει η ταφή έστω και «δωρεάν» προκειμένου να καθαρίσει και να κλείσει τα ψυγεία που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη φωτιά στο Μάτι (σ.σ. και πιο πριν για το αεροπορικό ατύχημα του αεροσκάφους «Ηλιος»).
Από τη σχετική αλληλογραφία μεσολάβησε ένας ακόμα χρόνος καθώς η διοίκηση του νεκροταφείου του Σχιστού άλλαξε, η νέα διοίκηση δεν δεχόταν να γίνει δωρεάν ταφή, ενώ φαίνεται ότι κάποια από τα έγγραφα σχετικά με τη θανούσα είχαν χαθεί και έπρεπε να επανεκδοθούν.
Τελικά το γραφείο που είχε αναλάβει τη διακομιδή των σορών από το Μάτι ανέλαβε με δικές του δαπάνες την ταφή, τον Μάιο του 2020. Να σημειωθεί ότι το νεκροτομείο Αθηνών δεν διαθέτει δικούς του ψυκτικούς θαλάμους, ενώ το νεκροταφείο του Σχιστού είναι το μόνο που διαθέτει παρόμοιες εγκαταστάσεις –κατάψυξη για σορούς που είναι σε σήψη– χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται (σήμερα).
«Ορφανές» σοροί
Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 15 σοροί, κυρίως απόρων και μοναχικών ανθρώπων, στο γραφείο που είχε αναλάβει τη συλλογή τους στο Μάτι, ενώ άλλες τόσες υπάρχουν συνολικά στα γραφεία τελετών στην Αττική. Ενας παλιότερος νόμος υποχρεώνει τις Αρχές να διαθέτουν τις σορούς αυτές για ιατρική έρευνα αλλά τις περισσότερες φορές οι μόνοι «διαχειριστές» τους είναι τα γραφεία κηδειών.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε μία προσπάθεια επανανοηματοδότησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια του δήμου Ιλίου
Αν απαγορευόταν ένας οδηγός λεωφορείου να κάνει κι άλλα πράγματα ταυτόχρονια, θα το έκαναν τόσοι πολλοί;
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει
Ο 55χρονος αστυνομικός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, δίνοντας μάχη για τη ζωή του
Πού οφείλεται η θερμοκρασιακή διαφορά
«Δεν κρατήσαμε κρυφή την αρρώστια του»
Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για το θερμοκρασιακό «ασανσέρ»
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.