Ελλαδα

Σύψας: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα - Αν χρειαστεί θα ληφθούν μέτρα

«Δεν είμαστε, ακόμη, σε δεύτερο κύμα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Για την ενδεχόμενη λήψη περισσότερων μέτρων για την πρόληψη από τον κορωνοϊό μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας σημείωσε χαρακτηριστικά ως «η απόφαση για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και συγκεκριμένα στα σούπερ μάρκετ αποτελεί ένα συμβολικό καμπανάκι για να υπενθυμιστεί στους πολίτες πως ο ιός είναι ακόμη εδώ» και συνέχισε:

«Αν χρειαστεί θα ληφθούν έγκαιρα, νέα περιοριστικά μέτρα. Από τα πιο απλά μέχρι τοπικά lockdown».

«Ασφαλής χώρα η Ελλάδα»

«Δεν είμαστε, ακόμη, σε δεύτερο κύμα. Είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Απλώς θέλουμε να παραμείνουμε έτσι και να μην έχουμε "ατύχημα"».

Προειδοποίησε πως το μέτρο της απόστασης είναι βασικό για την πρόληψη και τόνισε πως ακόμη και αν κάποιος φορά μάσκα, εάν δεν τηρεί την απαραίτητη απόσταση τότε κινδυνεύει από τον κορωνοϊό.

«Εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, και μάσκα να φορέσουμε δεν μας σώζει τίποτα. Δηλαδή αν είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Πρέπει να είναι απευκταίες οι τοπικές εκρήξεις κρουσμάτων. Δυστυχώς είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν ορφανά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Το ζήτημα των εισαγόμενων κρουσμάτων

«Ασυμπτωματικοί άνθρωποι θα περάσουν τα σύνορα και μετά από μερικές θα βρεθούν θετικοί στον ιό. Δεν γίνεται να πιάσουμε όλα τα κρούσματα στα σύνορά μας», είπε και εν συνεχεία αναφέρθηκε και στη διαδικασία παραγωγής εμβολίου.

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού και να επιτευχθεί συλλογική ανοσία.

«Όμως, επειδή αυτό δεν θα έχει γίνει ούτε μέχρι το καλοκαίρι του 2021, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό». 

Τέλος, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της ζέστης στην μεταδοτικότητα του ιού, σημειώνοντας πως ελαττώνεται κατά 10-15%.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ