- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στόχος του εμπορικού κόσμου της Αττικής για τις φετινές θερινές εκπτώσεις είναι να περιοριστεί όσο γίνεται η μείωση του τζίρου
Σημαντική μείωση του τζίρου περιμένει για φέτος το εμπόριο από τις θερινές εκπτώσεις στις αγορές της Αττικής.
Στις εκτιμήσεις του για το θέμα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης αναφέρει ότι ο στόχος για φέτος είναι να περιοριστεί το σοκ της μείωσης του τζίρου στο -12% και της απώλειας κερδών στο -39%.
«Όπως όλα δείχνουν, βαθύ θα είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στις φετινές θερινές εκπτώσεις, με την αγοραστική κίνηση στην Αττική να συνεχίζει υποτονικά, αντίστοιχα με τα επίπεδα του διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από τη πλήρη άρση του lockdown. Ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που διενεργούνται οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, διαμορφώνεται μεσοσταθμικά τη τελευταία δεκαετία στα 6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας όμως, από έτος σε έτος σημαντικές αυξομειώσεις. Ενδεικτικά, την προ κρίσης περίοδο και συγκεκριμένα το αντίστοιχο δίμηνο του 2009, ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων είχε ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν συγκριτικά 25% υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας που ακολούθησε. Από τότε οι ετήσιες απώλειες του θερινού εκπτωτικού τζίρου είναι σταθερά στα επίπεδα των μείον 2 δισ. ευρώ. Η χρονιά που διανύουμε, θα μας γυρίσει σίγουρα αρκετά χρόνια πίσω, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε πόσο. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα οικονομικά στοιχεία είναι βέβαιο πως φέτος, η ανοδική τάση, που είχε εμφανισθεί το καλοκαίρι του 2014, όταν για πρώτη φορά από το 2009 είχε καταγραφεί αύξηση του τζίρου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα διακοπεί, λόγω κορωνοϊού», δήλωσε ο κ. Κορκίδης.
Συμπλήρωσε δε ότι η μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση που καταγράφηκε ήταν το 2013, όταν ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων υποχώρησε κατά 12% σε σύγκριση με το 2012 και διαμορφώθηκε στα 5,8 από 6,6 δισ. ευρώ. Ενδεχομένως η φετινή χρονιά να είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας, αφού η μείωση των πωλήσεων που καταγράφεται τα α' εξάμηνο του 2020 στο εμπόριο είναι -23% και η μείωση στα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων είναι -77% σημειώνοντρας ότι «αυτά τα μεγέθη δύσκολα ανατρέπονται στο β' εξάμηνο, αλλά τουλάχιστον μπορούν να βελτιωθούν μέχρι τέλος του έτους, μειώνοντας αισθητά τις προβλεπόμενες απώλειες».
Για τις φετινές θερινές εκπτώσεις στην Αττική, όπου πραγματοποιούνται άνω του 50% των εμπορικών συναλλαγών, η εκτίμηση είναι ότι ο τζίρος θα σημειώσει σημαντική μείωση (>17%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το 65% των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική δηλώνει πως έχει πληγεί από τη κρίση της πανδημίας και εκτιμά τις απώλειες τζίρου στο -54%. «Η εκτίμηση μας για τις φετινές εκπτώσεις βασίζεται στους δείκτες οικονομικού κλίματος (87,6) και καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-1,2), που δείχνουν πως θα διαμορφωθούν σε επίπεδα μνημονιακής περιόδου και πολύ χαμηλότερα από τα 6 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή, επίσης βασίζεται στην πορεία που καταγράφει ο κύκλος εργασιών στο εμπόριο σε ετήσια βάση με μείωση τζίρου από τα 40,1 δισ. ευρώ πέρυσι στα 31,3 δισ. ευρώ φέτος», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς .
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι φετινές θερινές εκπτώσεις στις αγορές της Αττικής σε μικρά και μεγάλα καταστήματα των κεντρικών και περιφερειακών αγορών, καθώς και σε εμπορικά κέντρα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, με ανύπαρκτη τουριστική κίνηση και δυστυχώς απούσα τόσο την «εισαγόμενη» όσο και την «εσωτερική κατανάλωση». «Σε γενικές γραμμές το κλίμα στον εμπορικό κόσμο της Αττικής είναι απαισιόδοξο με αμυδρές ελπίδες και με έντονο προβληματισμό. Ο στόχος για φέτος επαναπροσδιορίζεται στο να περιορίσουμε το σοκ της μείωσης του τζίρου στο -12% και των απωλειών κερδών στο -39%», δήλωσε χαρακτηριστικά.