- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα 25 ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας 14 έως 16 ετών θα ζούν πια στην Πορτογαλία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση συνολικά 500 παιδιών
Είκοσιπέντε ασυνόδευτα παιδιά που διέμεναν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο ταξίδεψαν σήμερα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος
της Αθήνας στην Πορτογαλία, προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί.
Τα παιδιά, όλα αγόρια, είναι ηλικίας από 14 έως 16 ετών και κατάγονται από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, τη Γκάμπια και το Ιράκ. Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν για να τους αποχαιρετήσουν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Αθήνα, Ελένα Πάιβα, και η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Πορτογαλία «για τη στήριξη και την έμπρακτη αλληλεγγύη της», ενώ εξήγησε ότι η σημερινή μεταφορά των παιδιών αποτελεί κομμάτι του προγράμματος μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το πρόγραμμα προχωράει, η μικρή καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων ήταν αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας, αλλά τώρα μπαίνουμε σε μια κανονικότητα και όλο το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδόν ανά εβδομάδα θα έχουμε μια τέτοια αναχώρηση στο πλαίσιο του προγράμματος», διευκρίνισε.
«Το σημαντικό είναι ότι σήμερα 25 παιδιά ξεκινάνε μια νέα και ελπίζουμε καλύτερη ζωή», παρατήρησε ο ίδιος και προσέθεσε ότι η Πορτογαλία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον να μετεγκαταστήσει συνολικά 500 παιδιά «και αυτή είναι μια ισχυρή βοήθεια για την Ελλάδα που αντιμετωπίζει μια πρόκληση που υπερβαίνει τις δυνατότητές της».
Την ίδια ώρα, επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, προχωράει και το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών 5.000 αιτούντων άσυλο στις πατρίδες τους με ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα, που σχεδίασε η Ελλάδα και υποστηρίζει οικονομικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρώτη πτήση θα είναι για το Ιράκ τις επόμενες εβδομάδες.
Η πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Αθήνα τόνισε ότι η χώρα της προσφέρει υποστήριξη και αλληλεγγύη στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μεταναστευτική πίεση, όπως η Ελλάδα, και υπενθύμισε ότι «το μεταναστευτικό φαινόμενο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί στρατηγικά με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όραμα και με ενδυνάμωση των νόμιμων οδών μετανάστευσης».
Το σημερινό, προσέθεσε, είναι το πρώτο γκρουπ παιδιών που μετεγκαθίστανται στην Πορτογαλία και η κυβέρνηση της χώρας σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Κομισιόν θα συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα των επόμενων μετεγκαταστάσεων μέχρι να φτάσουν τα 500 άτομα.
Η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι σήμερα εγκαινιάζεται η κύρια φάση του προγράμματος μετεγκατάστασης που εκτός από τα 1.600 ασυνόδευτα παιδιά αφορά και σε 243 παιδιά με σοβαρά νοσήματα που μαζί με τις οικογένειές τους θα μετεγκατασταθούν στη Γερμανία. «Η Ευρώπη κάνει το καθήκον της γι' αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και πρέπει να προστατευτούν και ο σκοπός του προγράμματος δεν είναι μόνο να φύγουν τα παιδιά από τη χώρα, αλλά και να έχουν ένα καλύτερο μέλλον».
Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί άλλα 25 παιδιά αναχωρούν για τη Φινλανδία. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αποτελεί πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, ενώ στη διαδικασία συμβάλλουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ