- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Βουνά» σχηματίζουν οι αιτήσεις που καταφθάνουν μαζικά στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, για ένταξη στον νόμο Κατσέλη βάσει του οποίου ρυθμίζονται τα χρέη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με το υπουργείο Ανάπτυξης να καταβάλει προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία των δανειοληπτών, προσβλέποντας κατ’ επέκταση και στην αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» και σύμφωνα με τα στοιχεία που καταφθάνουν από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, ο αριθμός των αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο 3869 αγγίζει αυτή τη στιγμή τις 120.000, ενώ η δικάσιμος όπως προσδιορίζεται από ορισμένα ειρηνοδικεία της Αθήνας, φθάνει έως και το 2030.
Την ίδια στιγμή, η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας που θεσμοθετήθηκε με πρόσφατο νόμο, για μεταβατική περίοδο ενός έτους, έχει μέχρι σήμερα περιορισμένο αποτέλεσμα, στον βαθμό που αφορά δανειολήπτες για τους οποίους έχει κινηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού. Από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί 40.000 αιτήσεις, από τις οποίες ωστόσο αυτοί που πραγματικά εμπίπτουν στον νόμο, περιορίζονται στις 5.000 περίπου.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πολλοί από τους 40.000 που έσπευσαν να κάνουν αίτηση, δεν τους είχε επιδοθεί κάποια διαταγή και άρα δεν είχαν δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο, ενώ μέρος αυτών των αιτήσεων, προέρχεται ουσιαστικά από τον ίδιο δανειολήπτη που έχει οφειλές σε πολλές τράπεζες, περιορίζοντας τον τελικό αριθμό εκείνων που θα υπαχθούν στον νόμο. Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά από την πλευρά του ότι, ο νόμος λειτούργησε θετικά στον βαθμό που κινητοποίησε ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών να επιστρέψει στις τράπεζες, επιδιώκοντας μια λύση για την προστασία της κατοικίας του και τη διευθέτηση της οφειλής τους.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η προσπάθεια των νοικοκυριών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους όσο και των τραπεζών να θέσουν υπό έλεγχο τον ρυθμό παραγωγής κόκκινων δανείων, είναι σε πλήρη εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί έως και τα τέλη του 2014, οπότε και εκπνέει ουσιαστικά η μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ενεργοποιούνται οι συμπληρωματικοί μηχανισμοί που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή το εργαλείο των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τις τράπεζες.