- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον.
«Ο αγώνας για ισότητα στη διαφορετικότητα είναι αγώνας για κοινωνική ισότητα και ευημερία. Η διαφορετικότητα στην κοινωνία και στην εργασία αποτελεί προστιθέμενη αξία και για τις δύο». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του κατά την έναρξη του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον».
Το συνέδριο που διοργανώθηκε από τις Γενικές Γραμματείες Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεωνκαι τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, εστίασε στην ανάγκη θωράκισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον χώρο εργασίας, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που απασχολούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ακόμη, αποφασίστηκε να συσταθεί διεθνής ομάδα εργασίας η οποία θα προτείνει έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη με τις επόμενες δράσεις.
«Αναδεικνύοντας το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εργασία, η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο που θα πρέπει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν», υπογράμμισε στον χαιρετισμό που απέστειλε η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ErnaSolberg. Και πρόσθεσε πως «η διαφορετικότητα, η ισότητα και η άρση των αποκλεισμών ενισχύουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη».
Το συνέδριο που άνοιξε με την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, χαιρέτισαν η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, MichelleBachelet, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά, RobertOliphant, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, DunjaMijatovic και η SandaOjiambo, Διευθύνουσα Σύμβουλος & Εκτελεστική Διευθύντρια στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του που περιλάμβανε τρία πάνελ συζητήσεων, συμμετείχαν πολιτικοί, στελέχη επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.
Στο πρώτο πάνελ με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση: Οικοδομώντας Κοινωνίες Διαφορετικότητας ΧωρίςΑποκλεισμούς», o Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως όταν μία επιχείρηση έχει στο στελεχικό της δυναμικό ανθρώπους με διαφορετικές προσλαμβάνουσες, βελτιώνει και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων και οπτικών. Κοινή συνισταμένη της συζήτησης ήταν πως ενώ έχει συντελεστεί σημαντική θεσμική πρόοδος στο πεδίο της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η ουσιαστική ισότητα όλων των πολιτών παραμένει ζητούμενο. Για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων που εξακολουθούν να υφίστανται χρειάζονται τομές που δεν εξαντλούνται σε νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά αφορούν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών από την εκπαίδευση μέχρι τις εργασιακές σχέσεις.
Στο δεύτερο πάνελ που αφορούσε το «Εργασιακό Περιβάλλον: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Ευκαιρίες για την Προώθηση της Διαφορετικότητας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», στελέχη σημαντικών πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρήσεων αναγνώρισαν τις αυξημένες ευθύνες που έχουν οι εταιρείες στη διασφάλιση πραγματικά ίσων ευκαιριών για όλους και παρέθεσαν πετυχημένα παραδείγματα πολιτικών που έχουν υιοθετήσει ώστε γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και συμπολίτες μας από άλλες μειονότητες να εργάζονται χωρίς να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στον επαγγελματικό τους στίβο. Επισήμαναν, ακόμη, πως οι επιχειρήσεις που δεν κάνουν αποκλεισμούς και προωθούν ενεργητικά τη διαφορετικότητα, επωφελούνται σημαντικά και οι ίδιες καθώς είναι σε θέση να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό τις ικανότητες του στελεχικού δυναμικού τους.
Από το τρίτο πάνελ που επικεντρώθηκε στον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Ανεξάρτητων Αρχών αναφέρθηκαν στις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Σημειώθηκε μάλιστα ότι ακόμη και σε θεσμικά ώριμες δημοκρατίες, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διακρίσεις στον χώρο εργασίας τους και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να αποκρύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Η αύξηση της ορατότητας είναι συνεπώς κρίσιμης σημασίας για την καταπολέμηση στερεοτυπικών αντιλήψεων και εδραιωμένων προκαταλήψεων.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των βασικών πορισμάτων από τους τρεις συνδιοργανωτές του: τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας και Πρόεδρο της Enterprise Greece Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνο Αλεξανδρή και τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα. Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης «Η μάχη με τις διακρίσεις δεν είναι εύκολη, χρειάζεται να καταπολεμήσουμε διαχρονικές και εμπεδωμένες προκαταλήψεις. Όμως, ο στόχος της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας δεν είναι ουτοπία, μπορεί να επιτευχθεί».
Πατήστε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» (“Human Rights in Business”) ξανά.
Το Συνέδριο διεξάγεται υπό τονσυντονισμό και την υποστήριξη του Enterprise Greece.
Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Εξωστρέφειας Γρηγόρη Δημητριάδη
Για μένα, το μήνυμα του σημερινού Συνεδρίου είναι σαφές.
Μια ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία δεν είναι ουτοπία. Μπορεί να επιτευχθεί.
Οι κοινωνίες που απορρίπτουν κάθε είδους διάκριση και αγκαλιάζουν όλους τους πολίτες… μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.
Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου, ως ένας από τους συνδιοργανωτές, να μεταφέρω αυτό το μήνυμα σε όλους τους υπεύθυνους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε όλους τους πολίτες, σε όλο τον κόσμο.
- Σε εκείνους που βιώνουν άδικα προκατάληψη στο χώρο εργασίας και στην καθημερινή τους ζωή.
- Σε εκείνους που κλείνουν τα μάτια στις διακρίσεις, πιστεύοντας - λανθασμένα - ότι δεν τους αφορούν.
Η καταπολέμηση των διακρίσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Πρέπει να καταπολεμήσουμε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις χρόνων, και στερεότυπα που καλλιεργούνται από μη επιστημονικές απόψεις, ανορθολογισμό, αντιουμανιστικό πνεύμα και αναχρονιστικό συντηρητισμό.
Η καταπολέμηση των διακρίσεων απαιτεί δράσεις και πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά κυρίως στο πεδίο της κοινωνίας. Όπως ανέφερε ο Robert Oliphant, Υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά, οι κανονισμοί και η νομοθεσία «έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις κοινωνικές συμπεριφορές».
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μη σπαταληθεί η σημερινή προσπάθεια.
Πρέπει να δημιουργήσουμε μια διεθνή ομάδα εργασίας ώστε να ανοίξουμε το δρόμο προς τα εμπρός. Ελπίζουμε ότι οι παρεμβάσεις της θα είναι εποικοδομητικές και θα έχουν αντίκτυπο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ουσιαστικό οδικό χάρτη που θα πυροδοτήσει την αλλαγή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε σήμερα δύο βασικές προτάσεις:
Να καθιερωθεί θέση υπεύθυνου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την παρακολούθηση τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εργασιακό περιβάλλον, και
Να διαμορφώσουμε μια ειδική ατζέντα με έμφαση στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Η κα Erna Solberg, πρωθυπουργός της Νορβηγίας, επεσήμανε ότι η συμμετοχικότητα δεν είναι απλώς η σωστή πολιτική. Έχει οικονομική αξία για τις επιχειρήσεις γιατί δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση καλύτερων εργαζομένων.
Η κα Sanda Ojiambo, Διευθύνων Σύμβουλος για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ, τόνισε ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ φιλοδοξιών και δράσεων. «Υπάρχει πολύς δρόμος από τις πολιτικές δεσμεύσεις έως τις συγκεκριμένες δράσεις» και νομίζω ότι έχει δίκιο… γι' αυτό είμαστε εδώ σήμερα!
Ο κ. Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του γραφείου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ανέφερε ότι η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων ατόμων από διαφορετικό υπόβαθρο οδηγεί μια εταιρεία σε καλύτερες αποφάσεις.
Η κα Ειρήνη Νικολοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Wunderman Thompson, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να τεθούν μετρήσιμοι στόχοι για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Είπε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμη αλλαγή, κάτι περισσότερο από μια ανάρτηση στο Instagram».
Ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank, τόνισε ότι η ποικιλομορφία πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος ολόκληρης της αλυσίδας αξίας της τραπεζικής διαδικασίας.
Η κα Kristine Garina, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διοργανωτών Pride τόνισε ότι μερικές φορές είναι δύσκολο για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ακόμα και να αναγνωρίσουν τις διακρίσεις που μπορεί να υφίστανται στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς έχουν συνηθίσει στην περιθωριοποίηση.
Ο κ. Ευάγγελος Χουλιάρας, υπεύθυνος επικοινωνίας του Θεσσαλονίκη Pride συμφώνησε με τον κ. Πατέλη ότι υπάρχει έλλειψη δημόσιων προσώπων που να δηλώνουν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.
Ήταν μια δημιουργική μέρα. Και χωρίς υπερβολή πιστεύω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική.
Η επιτυχία του δεν θα ήταν ίδια χωρίς τη δική σας συμμετοχή. Προσθέσατε αξία, όχι μόνο με το κύρος σας, αλλά κυρίως μέσω των "de profundis" τοποθετήσεων σας για να θυμηθούμε τον Oscar Wilde, ένα διάσημο θύμα των διακρίσεων.
Όπως μου είπε χθες ένας Έλληνας διπλωμάτης, η Ελλάδα «βγαίνει από τη ντουλάπα» και υπερασπίζεται υπερήφανα τα ανθρώπινα δικαιώματα στο χώρο εργασίας, με στόχο να φέρει ευημερία στις επιχειρήσεις και την κοινωνία μας. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια συμμαχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ