Ελλαδα

Κορωνοϊός: Η ανησυχία για τη νόσο έγινε ανησυχία για τις διακοπές

Οι νέες πρωτοβουλίες ΙΣΑ και Περιφέρειας Αττικής

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ασφάλεια των διακοπών είαι πλέον στο επίκεντρο των ανησυχιών του πολίτη σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τηλεφωνικού Κέντρου 1110 που λειτούργησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, και το οποίο έχει μεγάλη ανταπόκριση αφού μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 75.000 κλήσεις, οι ανησυχίες των πολιτών φαίνεται ότι εξαρτώνται από την πορεία της νόσου. Τις οδηγίες για τη διαγνωστική πορεία της διαδέχονται ερωτήματα για θέματα διακοπών, κοινωνικής δραστηριοποίησης και ζητήματα οικονομικής φύσεως.

«Να πάω διακοπές, να ταξιδέψω στο εξωτερικό, ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να ακολουθήσουμε, τι πρέπει να γνωρίζουμε, πώς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα που τυχόν προκύψουν;» Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νεαρού ατόμου που ζητούσε οδηγίες για να κάνει πάρτι με 30 άτομα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Παναγιώτης Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ειδικοί της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ έκριναν αναγκαία την επέκταση των δράσεων προκειμένου να σταθούν δίπλα στους πολίτες και να απαντήσουν στις νέες ανησυχίες τους. «Στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα και η πατρίδα μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της χώρα μας και παρέμεινε δίπλα στο γιατρό και στον πολίτη της Αττικής.

»Κατάφερε να αναπτύξει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας γύρω από τον πολίτη και παράλληλα να στηρίξει τους γιατρούς της Αθήνας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αξιοποιήσαμε την τεχνολογία και αναπτύξαμε δύο πλατφόρμες Τηλεσυμβουλευτικής για ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών. Στόχος μας ήταν κανένας πολίτης να μην αισθάνεται μόνος και αβοήθητος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Οι 90 εθελοντές με γνώσεις πάνω στα θέματα της πανδημίας, απαντούν στις κλήσεις των πολιτών και παρέχουν ιατρική ενημέρωση, ψυχολογική υποστήριξη, δίνουν οδηγίες για διακοπές με ασφάλεια, καταγράφουν καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας για προϊόντα που βγήκαν στην αγορά αυτή την περίοδο και περιπτώσεις ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και χρήζουν βοήθειας και που οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν.

«Χιλιάδες συμπολίτες μας βρήκαν λύσεις σε σοβαρά θέματα που είχαν να αντιμετωπίσουν κατά την πιο κρίσιμη περίοδο», τονίζει ο κ. Πατούλης και προσθέτει ότι και στη νέα πραγματικότητα Περιφέρεια και ΙΣΑ δεν μένουν παρατηρητές.

Ημερίδα για τα μέτρα προστασίας τουριστών και εργαζομένων

«Υγειονομικά πρωτόκολλα ξενοδοχείων και μέτρα προστασίας των τουριστών και των εργαζομένων», είναι το θέμα διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνει την Πέμπτη 25 Ιουνίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Διακεκριμένοι επιστήμονες θα ενημερώσουν για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία, ενώ θα παρουσιαστεί εκτενές πρόγραμμα με προτάσεις για την υγειονομική προστασία όλων όσων εμπλέκονται είτε στην παροχή είτε στην αποδοχή του τουριστικού προϊόντος.

Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες που απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού, των μεταφορών και της εστίασης, καθώς και στους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους φιλοξενούμενους στις ξενοδοχειακές δομές της χώρας μας.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να διατυπωθούν διαδικτυακά απόψεις και ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν από τους ομιλητές.

Λεπτομέρειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων εξετάζονται από τους αρμοδίους, ώστε να νιώθει ασφαλής και ο τουρίστας και ο Έλληνας επισκέπτης, αναφέρει ο κ. Ευσταθίου και προσθέτει ότι «πρέπει να βοηθήσουμε όλοι τον ελληνικό τουρισμό με όλα τα πρωτόκολλα υγείας τα οποία υπάρχουν, ώστε να μην χάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα εισοδήματα που έχει η χώρα μας».

Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και αξιοπιστία

Ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι η χώρα μας βγαίνει πιο δυνατή από την υγειονομική κρίση. «Κατάφερε να αποκαταστήσει τη φήμη της και να αποδείξει ότι είναι μια χώρα που μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και αξιοπιστία. Ένας ισχυρός συνομιλητής που πρωτοστατεί και χαράζει πολιτική στην παγκόσμια κοινότητα. Αυτή λοιπόν είναι η πλέον κατάλληλη εποχή να επενδύσουμε στον ιατρικό τουρισμό και να δημιουργήσουμε τις υποδομές για να καταστεί η χώρα μας πόλος έλξης για τουρίστες ασθενείς από όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Αττική Περιφέρειας Υγείας και Ευεξίας». 

Ανάπτυξη νέων δράσεων στήριξης των πολιτών

Οι δράσεις κοινωνικής παροχής της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ συνεχίζονται και μετά την πανδημία. Από την αρχή της πανδημίας οι ειδικοί επιστήμονες τόνιζαν ότι ο κόσμος μετά τον κορονοϊό δεν θα είναι ο ίδιος. Οι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια άγνωστη και μεταβαλλόμενη νέα πραγματικότητα με περισσότερα προβλήματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής ξεκινούν άμεσα μια νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και παρέχουν στήριξη σε όσους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, λόγω καραντίνας ή νόσησης από covid 19.

Η δεύτερη μεγάλη δράση αφορά την παρακολούθηση της υγείας ατόμων που νόσησαν από covid 19. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Επιχειρήσεων καλούν τους πολίτες που νόσησαν, βρέθηκαν θετικοί ή νοσηλεύθηκαν και είναι υγιείς, να επανεξετασθούν, στο πλαίσιο πιθανών επιπλοκών, «καθώς είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προστασία του κόσμου και μετά την έξαρση της πανδημίας», αναφέρει ο συντονιστής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων.

Επιπρόσθετα συνεχίζεται η δράση των οκτώ Κινητών Μονάδων, οι οποίες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένους γιατρούς (Πνευμονολόγους, Παθολόγους Γενικούς Ιατρούς και Καρδιολόγους) και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, επισκέπτονται κλειστές δομές ευπαθών ομάδων (γηροκομεία) και «ύποπτα» περιστατικά στο σπίτι που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Λαμβάνουν δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος που στέλνονται για εξέταση στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ ή το ΕΚΕΑ. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ανακοινώνεται στους ίδιους τους ασθενείς και καταχωρούνται στο εθνικό Covid 19 μητρώο. Μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί 873 άτομα.

Οι υπηρεσίες αυτές είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά αν η κατάσταση το απαιτεί θα εξετασθεί η συνέχισή τους.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ