Ελλαδα

Είναι οι Έλληνες ρατσιστές; Τι πιστεύουν για τους πρόσφυγες

Τα ευρήματα της έρευνας της aboutpeople

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα έρευνα της aboutpeople επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα αν οι Έλληνες είναι ρατσιστές και τι πιστεύουν για το προσφυγικό.

Έρευνα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των προσφύγων (Σάββατο 20/06) πραγματοποίησε η aboutpeople και παρουσιάζει σήμερα το Νews 24/7. Οι Έλληνες θεωρούν ως σημαντικό ζήτημα το προσφυγικό, υπερεκτιμούν τον αριθμό προσφύγων στη χώρα, ενώ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απαντήσεις για το πόσο ανοικτοί είναι στο ενδεχόμενο τα παιδιά τους να συνάψουν σχέσεις με άτομα άλλης εθνικότητας και θρησκείας.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

  • Ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα το μεταναστευτικό/προσφυγικό
  • Οι μισοί πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες στη χώρα είναι πάνω από 200.000
  • Η πλειοψηφία, θέλει αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά προσφύγων σε κλειστές δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα
  • Σχεδόν το 50% δεν θα ήθελε να έχει για γείτονές του πρόσφυγες
  • Μόλις το 14,9% δηλώνει ότι η παρουσία προσφύγων έχει θετικό αντίκτυπο
  • Σημαντικό ποσοστό δηλώνει ότι θα είχε πρόβλημα αν το παιδί του παντρευόταν άτομο άλλης θρησκείας
  • Μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το αν η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική, με τους άνδρες να δίνουν διαφορετικές απαντήσεις από τις γυναίκες

Ψηλά το προσφυγικό, παρά την πανδημία

Ως σημαντικότερο ζήτημα αυτή την περίοδο οι ερωτώμενοι επιλέγουν την πορεία της οικονομίας (43,4%), ενώ έπονται η ανεργία (34,4%), τα ελληνοτουρκικά (29%), το μεταναστευτικό/προσφυγικό (24,8%), το βιοτικό επίπεδο (19,7%), ο κορονοιός (19,5%), η παιδεία (7,2%) και η εγκληματικότητα (4,5%). Σημειώνεται ότι οι ερωτώμενοι μπορούσαν να σημειώσουν μέχρι 2 επιλογές.

Η εικόνα για τον αριθμό των προσφύγων

Περίπου οι μισοί πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στη χώρα μας είναι 200.000 και παραπάνω (47,8%). Το 23,1% τους εκτιμά περίπου στις 100.000, το 12,5% περίπου στις 50.000 και το 3,2% περίπου στις 20.000. το 13,4% δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση.

Στην πραγματικότητα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, προσεγγίζει τις 120.000.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κλειστές δομές

Υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών και της μετεγκατάστασης αναλογικά σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας τάσσονται οι 7 στους 10, με το 17,2% να προτιμά την παραμονή τους στα νησιά.

Η διαμονή των αιτούντων ασύλου πρέπει να γίνει σε κλειστές δομές λέει το 56,3%, σε ανοιχτές δομές απάντησε το 16% και σε διαμερίσματα το 19,8%.

Πρόσφυγες στη γειτονιά

Το 46,9% θα είχε πρόβλημα αν στην πολυκατοικία του (ή στο διπλανό σπίτι) έμεναν πρόσφυγες, ενώ το 51% δηλώνει το αντίθετο. Το ανησυχητικό είναι ότι μέσα σε λίγα χρόνια έχουν αυξηθεί όσοι δηλώνουν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Tα αντίστοιχα ποσοστά σε έρευνα της aboutpeople το 2017 ήταν 36,3% και 60,4%.

Ένας στους τρεις ερωτώμενους θεωρεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, ενώ διαφωνεί το 62,4%.

Επιπλέον, οι μισοί ερωτώμενοι πιστεύουν ότι η παρουσία μεταναστών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχει μάλλον αρνητικό ή αρνητικό αντίκτυπο. Το 14,9% θεωρεί ότι είχε μάλλον θετικό ή θετικό και το 32,3% και θετικό και αρνητικό αντίκτυπο.

Αν το παιδί σου, παντρευόταν αλλοδαπό

Το 42,9% δε θα ήθελε το παιδί του να παντρευτεί κάποιον/α διαφορετικής θρησκείας, το 29% άλλης εθνικότητας και το 28,2% άλλου χρώματος.

Σημειώνεται ότι ενώ στην διαφορετική εθνικότητα και χρώμα τα ποσοστά των ανδρών που θα είχαν πρόβλημα είναι ψηλότερα από εκείνα των γυναικών, στο θέμα της διαφορετικής θρησκείας ισχύει το αντίθετο.

Οι μισοί ερωτώμενοι έχουν φίλο ή φίλη κάποιον/α μετανάστη/στρια. Όσοι δηλώνουν το αντίθετο – δηλαδή ότι δεν έχουν φίλο κάποιον μετανάστη-, είναι πιο «επιφυλακτικοί» απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες σε όλες τις ερωτήσεις της έρευνας.

Είναι οι Έλληνες ρατσιστές;

Το 47,5% πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική, ενώ το 45,5% θεωρεί το αντίθετο. Αξίζει να σημειωθεί ότι α) όσοι πιστεύουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική έδωσαν πιο φιλικές απαντήσεις προς τους πρόσφυγες και μετανάστες ενώ β) ότι η πλειοψηφία των ανδρών πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ρατσιστική, ενώ η πλειοψηφία των γυναικών πιστεύει ότι είναι.

έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Ιουνίου και συμμετείχαν 827 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ