Ελλαδα

Time: Στις χώρες που αντιμετώπισαν επιτυχώς τον κορωνοϊό η Ελλάδα

«Η πανδημία δεν θα μπορούσε να χτυπήσει τη χώρα σε χειρότερη στιγμή»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανάμεσα στις χώρες που αντιμετώπισαν με απόλυτη επιτυχία τον κορωνοϊό συμπεριέλαβε και την Ελλάδα το περιοδικό Time σε δημοσίευμά του.

Στη λίστα των χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχώς την πανδημία του κορωνοϊού συμπεριέλαβε το περιοδικό Time την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του επικεφαλής του Eurasia Group, Ίαν Μπρέμερ, οι χώρες επιλέχθηκαν με βάση τρία κριτήρια: τη διαχείριση του συστήματος υγείας, την πολιτική ανταπόκριση και την οικονομική πολιτική.

Στην κορυφή της λίστας των ασιατικών χωρών συναντάμε την Ταϊβάν με 443 κρούσματα και μόλις επτά θανάτους, τη Σιγκαπούρη με 38.965 κρούσματα και 25 νεκρούς και τη Νότια Κορέα με 11.902 περιστατικά και 276 θύματα.

Στην Ωκεανία, η Νέα Ζηλανδία ξεχωρίζει με 1.504 κρούσματα και 22 θανάτους ενώ ακολουθεί η Αυστραλί με 7.276 περιστατικά και 102 νεκρούς.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον Καναδά που κατέγραψε 98.645 κρούσματα και 8.035 θανάτους αλλά όπως καταγράφει η ανάλυση ακολούθησε εξαιρετικά οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφορά γίνεται και στη Γερμανία των 186.522 κρουσμάτων και 8.752 θανάτων καθώς όπως τονίζεται, οι συνεχείς προσπάθειες ελέγχου και περιορισμού του κορωνοϊού απέδωσαν και δεν επέτρεψαν στην κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο όπως συνέβη σε Ιταλία και Ισπανία.

Τέλος, στην κατηγορία των «μικρών χωρών», η Ισλανδία κατέκτησε την κορυφή με 1.807 κρούσματα και 10 θανάτους και ακολούθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 40.507 περιστατικά και 284 νεκρούς.

Σε αυτή την κατηγορία συμπεριέλαβε ο Μπρέμερ και την Ελλάδα με το αφιέρωμα να αναφέρει πως «για μια χώρα που επιτέλους έδειχνε σημάδια οικονομικής ανάκαμψης από τη δεκαετία της χρηματοπιστωτικής της κρίσης, η πανδημία δεν θα μπορούσε να χτυπήσει σε χειρότερη στιγμή. Μια δεκαετία περικοπών λιτότητας άφησε την Ελλάδα με ένα σύστημα υποδομών υγείας που δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος μίας επιδημίας όπως αυτή του κορωνοϊού στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περίπου τρεις εβδομάδες αφότου η Ελλάδα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα στα τέλη Φεβρουαρίου, έθεσε σε lockdown τη χώρα.

»Το κράτος διέθεσε πόρους για να στηρίξει το σύστημα υγείας και κάπως έτσι η Ελλάδα είχε λιγότερους από 200 νεκρούς από τον κορωνοϊό. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη με προβάδισμα 20 πόντων έναντι του επόμενου κοντινότερου πολιτικού της αντιπάλου, μια εντυπωσιακή διαφορά δεδομένης μιας δεκαετίας που πέρασε. Από τότε η χώρα άρχισε να καταργεί το lockdown επιτρέποντας στους Έλληνες να συνεχίσουν την καθημερινή ζωή τους».

Ωστόσο, καταλήγει πως «το δυσκολότερο δεν έχει έρθει ακόμα. Η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σημαίνει επανεκκίνηση του τουρισμού και, άρα, αύξηση της πιθανότητας για νέο κύμα κορωνοϊού».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ