Ελλαδα

Στα Καλάβρυτα αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Σε κλίμα συγκίνηση η επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας και στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» πήγε στα Καλάβρυτα - Όλα όσα συνέβησαν.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στα Καλάβρυτα.

Υπήρξε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων και παραγωγικών φορεών της περιοχής αναφορικά με τις προτάσεις του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Έντονη συγκίνηση εκδηλώθηκε ιδιαίτερα κατά την επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας και στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και τα Μέλη της Ολομέλειας, καθηγητές Πασχάλη Κιτρομηλίδη και Νίκο Κανελλόπουλο.

Τα Καλάβρυτα ως κοιτίδα αξιών

«Σε αυτόν τον τόπο μας πιάνει όλους δέος. Γιατί είναι ένας τόπος με βαρύ ιστορικό αποτύπωμα, με θρύλους που έχουν θρέψει τη μνήμη μας, με τραγωδίες που έχουν εντυπωθεί στη συλλογική μας συνείδηση.

» Οι άνθρωποι των Καλαβρύτων αναδεικνύουν την ιστορία τους, τιμούν τους προγόνους τους και ταυτόχρονα κοιτάζουν το μέλλον. Θέλουν να μείνει κάτι χειροπιαστό από τους εορτασμούς του 2021 και έτσι να θυμούνται την επέτειο» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» φτάνοντας στα Καλάβρυτα. Από τη μεριά του, το Μέλος της Ολομέλειας Πασχάλης Κιτρομηλίδης χαρακτήρισε τα Καλάβρυτα μια από τις «κοιτίδες των αξιών» της Ελλάδας. «Tα Καλάβρυτα είναι ένας τόπος προσκηνύματος. Εδώ άρχισε η Ελληνική Επανάσταση και εδώ έγινε το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής. Για τον μελετητή της ιστορίας του νέου Ελληνισμού αλλά και τον πολίτη του κόσμου που εμφορείται από τις αξίες της ελευθερίας, βρισκόμαστε πραγματικά σε μια από τις κοιτίδες των αξιών του πολιτισμού μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις προτάσεις που έχει υποβάλει ο Δήμος Καλαβρύτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής, οι οποίες επιδιώκουν να προσδώσουν ένα αναπτυξιακό πρόσημο στους εορτασμούς των 200 χρόνων, αναφέρθηκε το Μέλος της Επιτροπής και καθηγητής Υπολογιστικών Συστημάτων και Εφαρμογών Πληροφορικής, Νίκος Κανελλόπουλος.

Όπως υπογράμμισε, οι προτάσεις αυτές εντάσσονται στον τέταρτο άξονα της Επιτροπής «Παράθυρο στο Μέλλον» και επιδιώκουν να αφήσουν μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ειδικότερα, αναφερόμενος σε πρόταση που αφορά στη δημιουργία πλανηταρίου, με αξιοποίηση του «Aρίσταρχου», του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου των Βαλκανίων που βρίσκεται στην κορυφή Νεραϊδόραχη του Χέλμου, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων, ο κ. Κανελλόπουλος υπογράμμισε: «Μια από τις προτάσεις αφορά το Αστεροσκοπείο που υπάρχει στην περιοχή, το οποίο συνιστά έναν πόλο έλξης, μεταξύ άλλων, και για επιστημονικό τουρισμό. Σε μια εποχή, μάλιστα, που υπάρχει κινητικότητα και οι επιστήμονες συνάδελφοι αστρονόμοι μπορούν να έρθουν και να παρακολουθήσουν μέσα από το Αστεροσκοπείο την έρευνά τους και να την επεκτείνουν».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, σημειώνει στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα

Την Πρόεδρο και τα δύο μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής υποδέχθηκε στο Δημαρχείο της πόλης ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, παρουσία  του κυρίου Ανδρέα Φίλια, Εντεταλμένου Συμβούλου Βοηθού Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. Στη συνάντηση που ακολούθησε, συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος Καλαβρύτων, ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής ενημερώθηκε από τον κ. Σπύρο Βασιλάκο, εκπρόσωπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, για τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου «Aρίσταρχος».

Ένας τόπος γεμάτος ιστορία

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Πρόεδρος της Επιτροπής και τα μέλη της Ολομέλειας επισκέφθηκαν τον Τόπο Θυσίας στο λόφο του Καπή, εκεί όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές οδήγησαν και εκτέλεσαν όλους τους άνδρες της περιοχής από 14 χρονών και πάνω.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, σε έντονα φορισμένο συγκινησιακά κλίμα, αφηγήθηκε την ιστορία του μνημείου, ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής και τα Μέλη της Ολομέλειας κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο που βρίσκεται στο λόφο για να θυμίζει το αποτρόπαιο ναζιστικό έγκλημα. Κατόπιν, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε από τον Άγιο Ηγούμενο στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου βρίσκονται ιστορικά κειμήλια καθώς και προτομές σημαντικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν το Μνημείο Ηρώων Αγωνιστών του 1821 και ενημερώθηκαν αναλυτικά για μια ακόμη πρόταση που έχει υποβάλει ο Δήμος Καλαβρύτων που στοχεύει στη σύνδεση παρελθόντος και μέλλοντος, καθώς αφορά τη δημιουργία θεάτρου γύρω από το Μνημείο και την πραγματοποίηση μεγάλης συναυλίας σε αυτό τον Αύγουστο του 2021.

H Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στους δρόμους της πόλης με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, Αθανάσιο Παπαδόπουλο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στο κτίριο που το 1943 στεγαζόταν το σχολείο όπου οι Γερμανοί κατακτητές διαχώρισαν τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα, πριν οδηγήσουν τους πρώτους στην εκτέλεση.

«Η ιστορία που είδαμε σαν δαίδαλος να ξετυλίγεται σε αυτόν τον συγκλονιστικό μουσειακό χώρο, μόνο θάρρος μας δίνει. Μέσα από την τραγωδία, τις στάχτες, τον πόνο, ο Καλαβρυτινός κόσμος (και όχι μόνο) τιμά, σεβεται και ναι προχωρά. Ετοιμάζει το μέλλον του» έγραψε η Πρόεδρος της Επιτροπής στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνάντηση της αντιπροσωπείας της Επιτροπής με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Ειδικότερα, στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θόδωρος Νασιώτης, στελέχη της Δημοτικής Αρχής, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Εντεταλμένος Συμβούλος Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας  Ανδρέας Φίλιας, ο πρώην Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, ο πρώην Νομάρχης και Βουλευτής Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κώστας Δαφάλιας, ο Πρόεδρος των Μελισσοκόμων Καλαβρύτων Βασίλης Κατρουλάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατόλιας, εκπρόσωπος του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η Πρόεδρος του νεοσύστατου Γυναικείου Συνεταιρισμού, Ηγουμένη στην Ιερά Μονή «Παναγία Μακελλαριά», Μαρκέλλα Γουρδούπη καθώς και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων.

Παράθυρο στο μέλλον

Στη ζωηρή και εκτενή συζήτηση που έγινε, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί από το Δήμο, ενώ έγιναν και νέες προτάσεις από τους παρευρισκόμενους οι οποίες αναμένεται να υποβληθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε ο τόπος των Καλαβρύτων να εκμεταλλευθεί καλύτερα τις πολύ μεγάλες δυνατότητές του και, σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν σχετικές προτάσεις και από τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής.

Στην τοποθέτησή του, το μέλος της Ολομέλειας κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης αναφέρθηκε σε δύο από τις προτάσεις του Δήμου.

Ένα μπουκέτο λουλούδια στο μνημείο του ολοκαυτώματος. Δίπλα από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», τα μέλη της Ολομέλειας Πασχάλη Κιτρομηλίδη και Νίκο Κανελλόπουλο

Η πρώτη, η οποία έχει έντονα αναπτυξιακό ορίζοντα και εμπροσθοβαρή προσανατολισμό, αφορά τη δημιουργία Τυποκομικής Σχολής Καλαβρύτων που θα συνδεθεί με τον δυναμικό Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό, ο οποίος αριθμεί πάνω από 1.200 κτηνοτρόφους και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της ποιότητας και την εξέλιξη του προϊόντος ως εξαγωγικού.

Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία ενός ιστορικού κέντρου για τη συλλογή και διαχείριση όλου του ιστορικού αρχείου (βιβλία, άρθρα, φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, κτλ.) της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση του Ελληνικού Κράτους.

«Ακούσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες κατατείνουν σε αυτό που είναι το ζητούμενο. Και να γιορτάσουμε, να θυμηθούμε αλλά και να κοιτάξουμε το μέλλον, να σκεφτούμε, δηλαδή, και την ανάπτυξη. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Δήμου και της περιοχής των Καλαβρύτων, κυρίως για να διασωθούν τεκμήρια, πηγές και μαρτυρίες οι οποίες αν μείνουν στα χέρια ιδιωτών και οικογενειών θα καταστραφούν. Προφορική ιστορία και συγκέντρωση τεκμηρίων σας παρακαλώ κύριε Δήμαρχε να το βάλετε υψηλή προτεραιότητα» ανέφερε ο κ. Κιτρομηλίδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ο ρόλος των γυναικών στην ιστορία των Καλαβρύτων

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρία Αγγελοπούλου τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην ιστορική πορεία των Καλαβρύτων.

«Συγκινηθήκαμε με την ιστορία των Καλαβρύτων, με την τραγωδία που έχει περάσει αυτός ο τόπος, με τις ιστορικές μάχες που δόθηκαν για την Ελληνική Επανάσταση, με όσα πέρασαν τα Καλάβρυτα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός εδώ ο τόπος είναι η επιτομή της αντοχής. Ένας τόπος που ξεκληρίστηκε και στον οποίο οι γυναίκες έδωσαν και πάλι ζωή. Ένας τόπος που κρατάει μια ολόκληρη ιστορία που μας μιλάει ακόμη. Και την προβάλει με έναν μοναδικό τροπο. Ένας τόπος που σκέφτεται επίσης το μέλλον, το μέλλον των νέων ανθρώπων.

Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στα Καλάβρυτα: Στη Μονή Αγίας Λαύρας με τον Ηγούμενο Ευσέβιο Σπανό και τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, Αθανάσιο Παπαδόπουλο μεταξύ άλλων

» Είναι σημαντικό να σεβαστούμε το παρελθόν μας, να τιμήσουμε τους νεκρούς και τους προγόνους μας και ταυτόχρονα να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο αύριο. Να γίνουν δράσεις που θα αφορούν το μέλλον. Και αυτό το είδαμε εδώ στα Καλάβρυτα» ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου.

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» θα επισκεφθεί αύριο, Τρίτη 16 Ιουνίου, την Πάτρα και το Μεσολόγγι.