Ελλαδα

Κορωνοϊός: Το σχέδιο για την προστασία των ελληνικών νησιών

Ενίσχυση του συστήματος υγείας - Εξοπλισμός - Αερομεταφορές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μήλος
Μήλος © David T/Unsplash

Όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη θωράκιση των νησιών μετά τις 15 Ιουνίου - Οι τρεις βασικοί τομείς δράσης.

Σήμερα, 12 Ιουνίου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών νησιών από τον κορωνοϊό ενόψει του «ανοίγματος» στις 15 του μήνα.  

Πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας στα νησιά. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει σχεδόν 700 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενώ στόχος είναι οι προσλήψεις ως τα μέσα-τέλη Ιουλίου να έχουν υπερβεί τις 1300. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιδιώκεται να ισχύσει η αρχή «ένας γιατρός για έναν ασθενή», με δεδομένο ότι αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, από τις αφίξεις τουριστών.

Ακόμα, υπάρχει ένα σχέδιο ενίσχυσης και των κλινών COVID στα νησιά, με τον στόχο να είναι πάνω από 650 κλίνες στα νησιά ως τα μέσα της τουριστικής περιόδου, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν ανοίξει σχεδόν 500 κλίνες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στα νησιά του Ιονίου που αποτελούν και πύλες εισόδου στην χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 700 προσλήψεις που έχουν ήδη εγκριθεί, οι 93 είναι στην Ζάκυνθο, οι 90 στην Κεφαλονιά και περισσότερες από 60 στην Λευκάδα. Ανάλογη μέριμνα έχει ληφθεί και για τα νησιά, όπου υπάρχουν δομές μεταναστών και συγκεκριμένα για Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, τα οποία έχουν ενισχυθεί.

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος, στον οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία είναι ο εξοπλισμός των νησιών με μηχανήματα επεξεργασίας μοριακών τεστ. Οι μοριακοί αναλυτές που έχει προμηθευθεί το Υπουργείο Υγείας θα τοποθετηθούν στα νησιά με βάση τον πληθυσμό τους και τον όγκο επισκεπτών που αναμένεται να υποδεχθούν.

Ο στόχος είναι να φτάσουμε στην προμήθεια πάνω από 20 τέτοιων μηχανημάτων τις επόμενες εβδομάδες, ενώ έχουν επιλεγεί 20 σημεία, προκειμένου να αποσταλούν αυτά τα μηχανήματα. Μάλιστα, αυτά τα 20 νησιά θα αποτελούν και σημεία αναφοράς για την εξέταση δειγμάτων και από άλλα νησιά. Έτσι π.χ. στη Ρόδο θα εξετάζονται δείγματα από μικρά των Δωδεκανήσεων κ.ο.κ. Παράλληλα, στον σχεδιασμό υπάρχει ειδική μέριμνα και για τα νησιά, όπου υπάρχουν δομές μεταναστών και συγκεκριμένα για Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, όπου ήδη είναι σε εφαρμογή εξειδικευμένα πρωτόκολλα.

Κλειδί οι αερομεταφορές

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στις αεροδιακομιδές σοβαρών περιστατικών, τόσο με ελικόπτερα του ΕΚΑΒ όσο και με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, σοβαρά περιστατικά θα παραμένουν 1-2 μέρες στα νησιά και στη συνέχεια, με συντονισμένες ενέργειες, θα μεταφέρονται σε νοσοκομεία αναφοράς στην ενδοχώρα. Μάλιστα, για κάθε νησί, ως επί το πλέιστον, υπάρχει συγκεκριμένο νοσοκομείο αναφοράς στην ενδοχώρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. σε νησιά του Αργοσαρωνικού θα χρησιμοποιούνται και πλωτά μέσα για τις διακομιδές.

Τα τεστ

Όσο για τα τεστ, η κατεύθυνση είναι να γίνονται όλο και περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται καθημερινά πάνω από 3-4.000 χιλιάδες τεστ που γίνονταν μεσοσταθμικά τις προηγούμενες εβδομάδες στην κοινότητα σε αεροδρόμια, λιμάνια που υποδέχονται πλοία από το εξωτερικό (π.χ. Πάτρα, Ηγουμενίτσα), αλλά και στα σημεία εισόδου στα χερσαία σύνορα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.