Ελλαδα

Ανακαλύπτοντας την «έλλειψη» πρασίνου

Σε 4 δήμους της Αττικής: Χαϊδάρι, Χαλάνδρι, Κερατσίνι και Ηλιούπολη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ελλιπή συντήρηση πρασίνου, παιδικές χαρές που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και συσσώρευση απορριμμάτων κατέγραψαν πολίτες σε τέσσερις μεγάλους δήμους της Αττικής: το Χαϊδάρι, το Χαλάνδρι, το Κερατσίνι και την Ηλιούπολη, στο πλαίσιο δράσης της Η καταγραφή διεξήχθη στο πλαίσιο σχετικής δράσης της «WWF Ελλάς», με κεντρικό σύνθημα «Ανακαλύπτουμε το πράσινο της πόλης μας» και στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών για το πράσινο στην πόλη τους. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που παρουσιάζει το θέμα, η καταγραφή έγινε σε διάστημα τριών μηνών, από τον Δεκέμβριο του 2013 ως τον Φεβρουάριο του 2014. Περίπου 400 πολίτες χωρίστηκαν σε ομάδες και περιηγήθηκαν σε χώρους πρασίνου προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα που οι χώροι αντιμετωπίζουν και τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Συνολικά καταγράφηκαν 50 από τους πιο δημοφιλείς και επισκέψιμους χώρους πρασίνου στην Ηλιούπολη, το Κερατσίνι, το Χαϊδάρι και το Χαλάνδρι.

Εκτός από την ελλιπή συντήρηση του πρασίνου και των υποδομών, την απουσία χώρων υγιεινής, την ανεπαρκή πρόβλεψη για χρήση των χώρων πρασίνου από ΑμεΑ και την απουσία σήμανσης στα πάρκα, διαπιστώθηκαν προβλήματα στις περισσότερες παιδικές χαρές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφηκε σημαντική εγκατάλειψη, σε «απειλητικό» για τα παιδιά βαθμό.

Μεγάλη είναι η εγκατάλειψη και στα σημεία που φιλοξενούν σιντριβάνια, τεχνητές λίμνες και άλλα στοιχεία νερού, με κάποια να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Όπως εξήγησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του «WWF Ελλάς», κ. Αχιλλέας Πληθάρας, «Τα αποτέλεσμα των καταγραφών θα σταλούν στις Αρχές που έχουν την ευθύνη συντήρησης των χώρων πρασίνου και θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο kalyterizoi.gr σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε για την κατάσταση που επικρατεί και να παροτρύνουμε την ανάληψη βελτιωτικών πράξεων σε τοπικό επίπεδο». Επόμενος στόχος της Οργάνωσης, όπως αποκαλύπτει ο κ. Πληθάρας, είναι η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταχωρούν και να αξιολογούν τους χώρους πρασίνου σε όλη την Ελλάδα.