Ελλαδα

Πανελλαδικές 2020: Στην τελική ευθεία για μια από τις 77.970 θέσεις

Πώς θα γίνουν φέτος - Όλες οι αλλαγές - Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Οι νέοι κανόνες και το πρόγραμμα για τους υποψήφιους που διεκδικούν μια από τις 77.970 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2020 καθώς απομένουν μόνο λίγες ημέρες μέχρι «ριχτούν στη μάχη» για μία από τις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν με αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι μόνο εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα κυμανθεί γύρω στις 100.000, κάτι που σημαίνει ότι 8 στους 10 υποψήφιους θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 ξεκινούν στις 15 Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου 2020 για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Ολοκληρώνονται στις 26 Ιουνίου και 30 Ιουνίου αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου.

Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020: Το νέο σύστημα Γαβρόγλου - Τι προβλέπει

Για τους υποψήφιους που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα -«σύστημα Γαβρόγλου»- που θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος (σ.σ. και πιθανότατα και τελευταία, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας), τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 και κορωνοϊός - Η νέα πραγματικότητα

Επιπλέον, οι συνθήκες στην εποχή μετά το lockdown λόγω του κορωνοϊού επιτάσσουν αλλαγές και στη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ήδη, η ημερομηνία έναρξης των Εξετάσεων έχει μετακινηθεί ημερολογιακά κατά μία εβδομάδα, σε σχέση με την καθιερωμένη, ενώ η ύλη σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα έχει μειωθεί αναλογικά με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020 -ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία, προκειμένου να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες. Επιπλέον:

  • Σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
  • Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.
  • Όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
  • Τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

Σημειώνεται ότι τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020: 8 στους 10 μπαίνουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί το παζλ των αριθμών των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020, καθώς «λείπει» ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει μόνο τον αριθμό των υποψηφίων των ΓΕΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις, ο οποίος ανέρχεται στις 82.159 (ΓΕΛ, ημερήσια και εσπερινά, παλαιό και νέο σύστημα). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ θα κυμανθεί περίπου στις 18.000.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100.000 θα είναι οι υποψήφιοι συνολικά που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει καθοριστεί στους 77.970 (αριθμός ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς), μπορεί να υπολογιστεί ότι περίπου οι 8 στους 10 υποψηφίους θα είναι και επιτυχόντες.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ