- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Το British Council αναδεικνύει τους νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες της χρονιάς
«Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες», μαθητές και σπουδαστές που ξεχώρισαν για την επιχειρηματική τους ιδέα με έμφαση στον κοινωνικό αντίκτυπο.
Το British Council διοργανώνει ψηφιακά τον μεγάλο τελικό του προγράμματος «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες».
Η έκρηξη των start-up επιχειρήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από νέους ανθρώπους που ξεκινούν από το μηδέν δεν είναι κάτι καινούριο. Η ιδέα τους μπορεί να προκύψει οπουδήποτε, στη φοιτητική εστία, στο ντουζ, στο γκαράζ του σπιτιού που σε λίγο θα μετατραπεί σε εργαστήριο. Νέοι, δημιουργικοί και παθιασμένοι, επιδίδονται σε ένα ατέλειωτο brainstorming και παρουσιάζουν ιδέες ώστε να καλύψουν κενά της αγοράς και προσφέρουν καινοτόμες λύσεις σε υπάρχουσες προβληματικές καταστάσεις.
Στην περίπτωση όμως του προγράμματος «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες» που διοργάνωσε το British Council για τρίτη χρονιά, περισσότερο από ποτέ η έμφαση δίνεται στον κοινωνικό αντίκτυπο της επιχειρηματικότητας. Όπως και στην πεποίθηση ότι στα σχολεία και τις επαγγελματικές σχολές η προώθηση της επιχειρηματικής σκέψης παίζει σημαντικό ρόλο για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων που χρειάζονται οι νέοι για να εξελιχθούν σε επιτυχημένους κοινωνικούς επιχειρηματίες. Γι’ αυτό τον λόγο, το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα με την υποστήριξη της HSBC.
Μέσα από αυτό μάλιστα δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και σπουδαστές επαγγελματικών σχολών να δημιουργήσουν τη δική τους εικονική κοινωνική επιχείρηση και να διαγωνιστούν διεκδικώντας το πρώτο βραβείο στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά την Τρίτη 26 Μαϊου 2020 στις 18.00. Tαυτόχρονα, η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσα από τη σελίδα του British Council στο Facebook.
Με τον διαγωνισμό του project, ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί η αντίληψη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στους νέους και οι δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου συνεργαστούν για να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν με σκοπό την επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που τους αφορούν. Η Αθηνά Μπαλτά, εκπαιδευτικός από το ΙΕΚ ΟΡΙΖΟΝ εξηγεί πως οι μαθητές της συνεργάστηκαν και ετοίμασαν μια παρουσίαση για τον τελικό μέσα από την τηλεργασία κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
«Τα παιδιά δούλεψαν πολύ σκληρά για να παρουσιάσουν την ιδέα τους και είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτούς ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Λόγω των νέων συνθηκών που ζούμε εξαιτίας του Covid-19, ενθάρρυνα τους σπουδαστές μας να κάνουν διαδικτυακά meeting για να μπορέσουν να οργανώσουν την ιδέα τους σωστά. Είχαν συνηθίσει να βρίσκονται από κοντά, να συζητούν και να οργανώνουν τα project τους. Όταν ξέσπασε η πανδημία και περιοριστηκαμε όλοι στα σπίτια μας, αρχικά αγχώθηκαν για το πως θα συνεχίσουν. Έτσι τους συμβούλευσα να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και λύσεις μέσα σε αυτή την "κρίση". Ως νέα γενιά, με εξέπληξαν θετικά με την ταχύτητα της προσαρμοστικότητάς τους αλλά και την δυναμικότητά τους. Η ιδέα τους -Cookies for plants- στηρίζεται στις αρχές του δίκαιου εμπορίου, εκμεταλλεύεται τα υπολείμματα από μια αγαπημένη καταναλωτική συνήθεια των Ελλήνων και όχι μόνο... και με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο τα μετατρέπει σε προϊόν χρήσιμο και απαραίτητο για όλους μας».
Ως μία από τις εκπαιδεύτριες του προγράμματος από την πλευρά της, η Παναγιώτα Αράπη εξηγεί πώς μέσα από τον ρόλο της να «διευκολύνει» τους σπουδαστές και από τις καινοτόμες ιδέες τους πέτυχε να εμπνευστεί και η ίδια προσωπικά.
«Έχω δει υπέροχες ιδέες με σημαντικό θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να ήταν πραγματικές βιώσιμες επιχειρήσεις. Οι δεξιότητες βέβαια που αναπτύσσουν οι συμμετέχοντες δεν αφορούν μόνο στην επιχειρηματικότητα και η δημιουργία της επιχείρησης δεν είναι αυτοσκοπος. Το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία και για εκείνους και για εμας. Έχουμε διδαχθεί και εμείς πολλά από τους συμμετέχοντες όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε εμπνευστεί (εντός και εκτός διαγωνισμού) από ιδέες και σκέψεις για την προσφορά, την αλληλεγγύη αλλά και από σχέδια για οικο και αγροτουρισμό που αγκαλιάζει ακριβώς τις ιδιαιτερότητες της αντίστοιχης περιοχής, για παράδειγμα κομμωτήρια που είναι και κέντρα στήριξης αστέγων, θεματικά πάρκα συμπερίληψης, αυτόματες ταίστρες για αδέσποτα, συνεργείο μηχανολόγων για τη μείωση απορριμμάτων και χρήσης νερού, ευφάνταστη επαναχρηση απορριμμάτων και πολλά ακόμα. Ανυπομονώ να δω και τις φετινές ιδέες από άλλες πόλεις!»
Στα παραπάνω θα συμφωνήσει και ο Βαγγέλης Κραββαρίτης, υπεύθυνος των εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων του British Council: «Δεν μιλάμε μόνο για επιχειρηματική σκέψη αλλά για εξαιρετικά χρήσιμες δεξιότητες που θα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο πλέον. Μιλάμε για δημιουργικότητα, για συνεργασία, για την ικανότητα να λύνουμε προβλήματα. Η συνεργασία μας με τον ΟΑΕΔ και η υποστήριξη της HSBC, μας επιτρέπουν να προσφέρουμε εργαστήρια για αυτές τις δεξιότητες σε σχολές και σε σχολεία σε όλη τη χώρα.Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σπουδαστές ΟΑΕΔ και μαθητές Λυκείου – προφανώς δεν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο business plan ή κάτι τέτοιο, αλλά στον κοινωνικό αντίκτυπο που θέλουν να πετύχουν τα. Άλλωστε ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι το πιο σημαντικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει μια κοινωνική επιχείρηση. Οι ομάδες που θα βρεθούν στον τελικό μπορώ να πω ότι ξεχωρίζουν για αυτό – λύνουν ένα πραγματικό πρόβλημα του τόπου τους. Δίνουν μια λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα. Αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικά σημαντικό – φαντάσου δηλαδή ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όπου ένας αριθμός των επιχειρήσεων όχι μόνο παράγει κέρδος για τους μετόχους αλλά απαλύνουν κοινωνικά προβλήματα. Πόσο φοβερό θα ήταν κάτι τέτοιο;»
Το British Council έχει αναπτύξει ένα πλούσιο έργο τα τελευταία χρόνια, βοηθώντας στη δημιουργία ενός κλίματος όπου πολίτες και θεσμοί θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν σε μια κοινωνία ανοιχτή και χωρίς διακρίσεις. Για να το πετύχει αυτό πραγματοποιεί μια σειρά από προγράμματα σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς που παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη σε τομείς όπως η νεανική και η κοινωνική επιχειρηματικότητα, οι ίσες ευκαιρίες και η διαφορετικότητα, η μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη και η ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών.
* Η κριτική επιτροπή στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού αποτελείται από την Αγγελική Κοσμοπούλου (εκτελεστική διευθύντρια, Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη), τη Χριστίνα Φίλη (σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας) και την Αναστασία Ανδρίτσου (διευθύντρια, British Council).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το Χ «λέει» και αυτό το τελευταίο αντίο σε έναν εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Το χρονικό της υπόθεσης
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.