Ελλαδα

Ανοίγουν τα κολυμβητήρια: Τι πρέπει να προσέξετε στις πισίνες

Τι ισχύει για τα ανοιχτά και τι για τα κλειστά κολυμβητήρια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επαναλειτουργούν τα κολυμβητήρια μετά την καραντίνα. Τι πρέπει να προσέξετε και ποιοι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε στις πισίνες.

Επιτρέπεται ξανά από σήμερα Δευτέρα, η λειτουργία όλων των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών κολυμβητηρίων, για την κάλυψη των αναγκών προπόνησης αθλητικών σωματείων, αλλά για για τη θεραπευτική άσκηση των ατόμων με αναπηρίες.

Η ανησυχία, ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να παραμείνει ενεργός στο νερό της πισίνας, κατευνάστηκε τις προηγούμενες ημέρες από αξιωματούχους της υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Αμερικής και της Ευρώπης, οι οποίοι συμφωνούν, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να διασπαρεί στο νερό. Οι κολυμβητές θεωρητικά δεν κινδυνεύουν από τον ιό, εάν το νερό των κολυμβητηρίων, των υδρομασάζ και των ιαματικών λουτρών, είναι αυστηρά επεξεργασμένο με χλώριο και ειδικά χημικά απολυμαντικά.

Σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες, που έχει δώσει το κράτος, επιτρέπεται στα:

Ανοικτά κολυμβητήρια

  • 50×25: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 60 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
  • 50×20: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 48 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
  • 33×25: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
  • 25×15: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 20 συνολικά χωρίς διαδρομές

Κλειστά κολυμβητήρια

  • 50×25: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
  • 50×20: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 32 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
  • 33×25: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 25 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
  • 25×15: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 12 συνολικά χωρίς διαδρομές

Πάντως, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Άλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε δύο θεμελιώδεις αλλαγές που θα πρέπει να ισχύσουν για την ασφαλή κολύμβηση στις πισίνες. Οι κολυμβητές, όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθούν πάντα τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή να μην ακουμπάνε το πρόσωπό τους και να κρατούν αποστάσεις. Από την άλλη πρέπει να προσδιοριστεί η ποσότητα του χλωρίου που θα πρέπει να χρησιμοποιείται, ώστε να είναι πιο ασφαλές το κολύμπι, όσον αφορά στον κορωνοϊό, αλλά και να μη δημιουργούνται προβλήματα υγείας στους αθλητές.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ