Ελλαδα

Κρούγκμαν: Το πιστεύετε ή όχι η Ελλάδα συνέθλιψε τον κορωνοϊό

Δριμεία κριτική από τον νομπελίστα, οικονομολόγο στον Ντόναλντ Τραμπ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναφέρει ως παράδειγμα την Ελλάδα απέναντι στις ΗΠΑ σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Το να συντρίψει κανείς την καμπύλη δεν είναι εύκολο, ωστόσο είναι κάτι απόλυτα εφικτό», γράφει ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στη στήλη του στους New York Times ασκώντας κριτική στην τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Πολ Κρούγκμαν αποδίδει τα εύσημα σε αρκετές χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα για τη «συντριβή» της καμπύλης εξάπλωσης του νέου ιού στον πληθυσμό.

«Το να συντρίψει κανείς την καμπύλη δεν είναι εύκολο, ωστόσο είναι κάτι απόλυτα εφικτό. Στην πραγματικότητα, πολλές άλλες χώρες, από τη Νότια Κορέα έως και Νέα Ζηλανδία και, το πιστεύετε ή όχι, την Ελλάδα, το έχουν ήδη κάνει», τονίζει ο Κρούγκμαν. «Δυστυχώς», σχολιάζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, η κυβέρνηση Τραμπ και οι πολιτικοί συμμαχοί της «κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν μια νέα Μεγάλη Ύφεση τύπου 1929 πιο πιθανή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, σημειώνει ο Κρούγκμαν, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, που επισήμως κινείται στο 14,7%, πιθανόν να την υποτιμά έως και κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, με το πραγματικό ποσοστό να κυμαίνεται κοντά στο 20%, δηλαδή το χειρότερο όλων των εποχών πλην των δύο χειρότερων χρόνων της κρίσης του 1929-1933.

Ο Κρούγκμαν τονίζει ότι το ζητούμενο για μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη και συμπίεση της ανεργίας δεν είναι η επιπέδωση της καμπύλης, ώστε να μην «πλημμυρίσουν» τα νοσοκομεία με ασθενείς με κορωνοϊό, πράγμα που οι ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό πετύχει, αλλά η "συντριβή" της καμπύλης.

Σε αντίθεση με αυτή την οπτική, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Λευκός Οίκος προβαίνει σε συνεχείς εκκλήσεις για να «ανοίξει η οικονομία», ρισκάροντας, με μια πρόωρη κίνηση, ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων και μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή.

«Έναντι της ανάγκης να κάνει τη δουλειά του και να συντρίψει την καμπύλη, ο Τραμπ απλώς παραιτήθηκε. Και αυτή του η υποχώρηση έναντι της ευθύνης του δεν θα κοστίσει απλώς χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Η αναζήτηση από πλευράς του για μια εύκολη διέξοδο από το πρόβλημα και η έλλειψη υπομονής του για την υπερνίκηση της πανδημίας πιθανόν να μετατρέψει την οικονομική κρίση του κορωνοϊού σε βαθύτατη και παρατεταμένη ύφεση», τονίζει ο νομπελίστας Κρούγκμαν.

Πηγή: Καθημερινή

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ