Ελλαδα

Κορωνοϊος στην Ελλάδα: 6 νέα κρούσματα

Οι νέες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας - Τα SOS στη χρήση της προστατευτικής μάσκας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιβεβαιώθηκαν 6 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στους 144 οι νεκροί - Νέες ανακοινώσεις για τη χρήση μάσκας.

Νεότερα στοιχεία για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή 3 Μαΐου 2020.

Χωρίς την παρουσία του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα (σ.σ. είχε ανειλημμένη υποχρέωση) πραγματοποιήθηκε η απογευματινή ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα. 

Συγκεκριμένα,  ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τους συνολικούς φορείς να φθάνουν τους 2.626. Παράλληλα, ανακοίνωσε έναν θάνατο ασθενούς με Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα σε 144.

Ο κ. Χατζηγεωργίου γνωστοποίησε επίσης ότι:

  • το 55,4% των συνολικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφορά σε άνδρες.
  • 595 κρούσματα κορωνοϊού σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.203 με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 37 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη.
  • Από τους διασωληνωμένους, 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Την Κυριακή 3 Μαΐου 2020 ανακοινώθηκαν 6 νέα κρούσματα κορωνοϊού/© athensvoice.gr/koronoios

«Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει πλέον τους 144. Μέσος όρος ηλικίας για τους θανόντες τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 38 ήταν γυναίκες» ανέφερε επίσης ο κ. Χατζηγεωργίου.

Κορωνοϊός και μάσκα - Νέα ισχυρή σύσταση για τη χρήση της από το Υπουργείο Υγείας

«Στη χώρα μας ξεκινούμε μία νέα φάση. Δεν έφτασε ο χρόνος που θα γυρίσουμε στο πριν. Μπαίνουμε σε μία σχετική κανονικότητα με προσεκτικά βήματα. Τα βασικά μέτρα προστασίας είναι η απόσταση, η υγιεινή των χεριών και οι μάσκες προστασίας» εξήγησε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Και στη συνέχεια έδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας, απαντώντας στο ερώτημα γιατί πλέον είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται σε κλειστούς χώρους είτε αυτό είναι υποχρεωτικό (π.χ. ΜΜΜ) είτε όχι (π.χ. σούπερ μάρκετ).

«Τώρα που οι αυστηροί περιορισμοί αίρονται πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στη μάσκα. Πρόκειται για προστατευτικό κάλυμμα του στόματος και της μύτης που μπορεί να είναι και αυτοσχέδιο. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εμείς οι ίδιοι άρρωστοι και να μην πρέπει να κολλήσουμε τους γύρω μας. Όχι στις μάσκες με βαλβίδα εκπνοής (ffp2/ffp3), η οποία είναι αυστηρά για τους υγειονομικούς» δήλωσε. Και διευκρίνισε: «Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι σε υψηλούς βαθμούς. Η επιτροπή συστήνει σε αυτήν την φάση να φοράμε μάσκα όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση του της απόστασης»

Νέα ισχυρή σύσταση από το Υπουργείο Υγείας για χρήση προστατευτικής μάσκας από τους πολίτες σε κλειστούς χώρους/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επίσης, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια είτε έχει αγοραστεί από το φαρμακείο. Όπως εξήγησε, η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για «να είναι από αύριο ένα συμπληρωματικό μέτρο» στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Αυτά είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη μύτης και στόματος» επανέλαβε.

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ - Και για επιβάτες και για εργαζόμενους/© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τόνισε ακόμη ότι «παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις». Και επανέλαβε ότι η χρήση προσταστευτικής μάσκας από μόνη της δεν αρκεί, καθώς μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. «Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συστήνει να χρησιμοποιείται η μάσκα όπου δεν μπορεί να υπάρξει το μέτρο της απόστασης» κατέληξε.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ