Ελλαδα

Τι θα μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα από τις 4 Μαΐου

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει αμέσως

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ορίζοντα δύο μηνών. Τι θα μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα από τις 4 Μαΐου, που ξεκινά η πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Η έξοδος από την καραντίνα και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνουν άμεσα. Μπορεί η 4η Μαΐου να είναι η ημερομηνία - ορόσημο, ωστόσο, όπως κατέστησαν σαφές χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υφυπουργοί που παρουσίασαν το κυβερνητικό σχέδιο για την άρση των περιοριστικών μέτρων, αυτή θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις με ορίζοντα δύο μηνών.

Έτσι, η πρώτη φάση ξεκινά στις 4 Μαΐου. Τι θα μπορούμε να κάνουμε όμως, από τότε ελεύθερα;

  • Να βγαίνουμε από το σπίτι μας χωρίς την υποχρεωτική αποστολή sms στο 13033 ή  συμπλήρωσης της σχετικής βεβαίωσης. Ωστόσο, σημειώνεται πως υπάρχει η σύσταση της περιορισμένης μετακίνησης σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί. Δεν θα υπάρχει κάποιο πρόστιμο, όμως θα υπάρχουν συστάσεις από τις αρχές εάν οι πολίτες αποφασίσουν να κάνουν μια μεταμεσονύκτια βόλτα.
  • Να αθληθούμε ατομικά σε ανοιχτούς χώρους, πιθανότατα, δηλαδή, σε άλση και πάρκα, που είχαν κλείσει λόγω κορωνοϊού.
  • Να αθληθούμε και στη θάλασσα. Ωστόσο, οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.
  • Να πάμε στο βιβλιοπωλείο, σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, αλλά και σε μαγαζί με αθλητικά είδη, σε κατάσατημα πώλησης υποδημάτων, σε κατάστημα οπτικών, σε κατάστημα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, σε φυτώριο ή ανθοπωλείο.
  • Να πάμε στο κομμωτήριο, ή σε κέντρο αισθητικής και το αυτοκίνητό μας στο ΚΤΕΟ, αλλά μόνο με ραντεβού και στις δύο περιπτώσεις.
  • Να πάμε στην εκκλησία, αλλά μόνο για ατομική προσευχή και λατρεία.
  • Να προγραμματίσουμε με τον γιατρό μας, αν κρίνεται απαραίτητο, να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση.

Σε όλα τα καταστήματα και τους δημόσιους χώρους που θα ανοίξουν από τις 4 Μαΐου και μετά, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ