Ελλαδα

Τσιόδρας: Όταν δεν ξέρεις όλη τη λεπτομέρεια, μην κατηγορείς

Η απάντηση του καθηγητή λοιμωξιολογίας σε ερώτηση για τυχόν παραλείψεις στη μονάδα νεφροπαθών στο Περιστέρι

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Nα ζητήσεις όλα τα δεδομένα, πριν δικάσεις κάποιον»: Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά γιατί συνεχίστηκαν οι αιμοκαθάρσεις νεφροπαθών στην κλινική στο Περιστέρι.

Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με τη μονάδα νεφροπαθών στο Περιστέρι όπου εντοπίστηκε κορωνοϊός και συνεχίζονται κανονικά οι προγραμματισμένες αιμοκαθάρσεις.

Απαντώντας το απόγευμα της Παρασκευής 24 Απριλίου 2020 σε ερώτηση δημοσιογράφου (σ.σ. «η εικόνα που παρουσιάστηκε σήμερα με νεφροπαθείς να πηγαίνουν να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους σε μια κλινική που έχει "σφραγιστεί", είναι προβληματική), ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «όταν δεν έχεις όλα τα δεδομένα για τον χειρισμό ενός περιστατικού καλό είναι να μην κατηγορείς, καλό είναι να ζητήσεις όλα τα δεδομένα, πριν δικάσεις κάποιον».

Και στη συνέχεια παρουσίασε βήμα - βήμα όλες τις ενέργειες που έγιναν με σχέδιο και ψυχραιμία από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην κλινική στο Περιστέρι. Όπως είπε, το βασικό ζητούμενο ήταν να καταλάβουν οι νεφροπαθείς που είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό ότι υπάρχει κάποιος που είναι εκεί για να τους φροντίσει, να τους ενημερώσει και να τους καθησυχάσει.

Τσιόδρας σε νεφροπαθείς στο Περιστέρι: «Είμαστε για εσάς εδώ»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε για ποιον λόγο συνεχίζονται κανονικά οι αιμοκαθάρσεις στη συγκεκριμένη κλινική στο Περιστέρι.

«Δεν μπορώ να σας πω τη χαρά που είχαν οι νεφροπαθείς όταν με είδαν εκεί στο πλευρό τους. Αυτοί οι 96 αρνητικοί νεφροπαθείς που ενδεχομένως να επωάζουν τη νόσο και πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους. Δεν μπορείς να τους στείλεις σε κάποια άλλη κλινική, η οποία έχει κορωνοϊό. Αν δεν έχουν τη νόσο μπορεί να την εμφανίσουν, να κολλήσουν εκεί. Πρέπει να μείνουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον υπό παρακολούθηση» εξήγησε.

«Αυτοί οι 96 δεν μπορούσαν να μεταφερθούν αλλού. Θα κάνουν την αιμοκάθαρσή τους στην κλινική. Άρα για αυτούς πρέπει να σπάσει η καραντίνα. Πρέπει να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους. Πρέπει να τους δώσουμε την προφύλαξη, τις οδηγίες. Να τους καθησυχάσουμε. Να δουν ένα πρόσωπο, το οποίο δεν σπέρνει τον πανικό και την ιδέα του θανάτου από τον ιό αλλά την ελπίδα και την αισιοδοξία της ζωής. Να δουν ότι είμαστε δίπλα τους. Και το πρώτο πράγμα που τους είπα είναι ότι “Είμαστε εδώ, είμαστε για εσάς εδώ”» τόνισε.

Κορωνοϊός: Στο πλευρό των νεφροπαθών στην κλινική του Περιστερίου ο Σωτήρης Τσιόδρας - «Να δουν ένα πρόσωπο, το οποίο δεν σπέρνει τον πανικό»/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Να ενημερώσουμε τις οικογένειές τους, να τηρηθούν τα πρωτόκολλα, η προφύλαξη, η καραντίνα, να δοθεί η δυνατότητα του εργαστηριακού ελέγχου πιο σύντομα απ' ότι το κάνουμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Στο νοσοκομείο. Κάθε δύο ημέρες, κάθε τρεις ημέρες ανάλογα με την αιμοκάθαρση. Να μεταφερθούν στο νοσοκομείο όσοι είναι θετικοί».

Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Τι άλλο να κάνουμε; Δεν σπάει η καραντίνα... Και θέλει προσοχή, το 'χω παρακαλέσει και στο παρελθόν αυτό. Να αποφεύγουμε το στίγμα, να αποφεύγουμε την κατηγόρια, να ενισχύουμε το θετικό πνεύμα, όχι το αρνητικό».

Νίκος Χαρδαλιάς για κλινική στο Περιστέρι: Ας μη γινόμαστε υπερβολικοί

Σημειώνεται ότι πρώτος στην ερώτηση απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «καμία κλινική δεν έχει σφραγιστεί». Και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή ήμασταν εκεί, με τον κ. Τσιόδρα και όλο το προσωπικό του ΕΟΔΥ, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πως οι 50 και πλέον άνθρωποι που υποβάλλονται μέρα παρά μέρα σε αιμοκάθαρση, θα μπορούσαν με όρους ασφάλειας να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους μέχρι να οργανώσουμε μια σειρά ζητημάτων».

«Οργανώθηκε η μεταφορά των θετικών στο ΝΙΜΙΤΣ και στο Αττικόν, από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε επιστημονικός υπεύθυνος από τον ΕΟΔΥ, διοικητικός υπεύθυνος από τη Γενική Γραμματεία, συνέχισαν με όρους ασφάλειας και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα να γίνονται οι αιμοκαθάρσεις και μια σειρά ζητημάτων που εξελίσσονταν».

Στους 2.490 οι συνολικοί φορείς κορωνοϊού στην Ελλάδα/ © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε με νόημα: «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρχει οπωσδήποτε κάτι μεμπτό με όλο αυτό, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με άμεσες ενέργειες και άμεσες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να διαφυλάξουμε -πάλι- την ανθρώπινη ζωή και μιας ευπαθούς ομάδας, ας μη γινόμαστε τόσο υπερβολικοί».

«Από την πρώτη στιγμή έλεγχουμε στα Δυτικά Προάστια την κατάσταση. Δεν υπήρχαν από πίσω πόρτες και άλλες πόρτες που μπαινοβγαίνουν κάποιοι οι οποίοι υπήρχε ανάγκη να κάνουν αιμοκάθαρση. Είχαμε τις λίστες, γνωρίζαμε ποιοι έπρεπε να μπουν, ποιοι έπρεπε να βγουν, από την πρώτη στιγμή εξασφαλίσαμε αυτά που χρειαζόμασταν για να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις, ποιοι κάναν τις μικροεπεμβάσεις, ποιοι ήταν οι εξωτερικοί γιατροί, πότε μπήκαν, πότε βγήκαν, τι πρωτόκολλα κρατηθήκαν.

Κορωνοϊός: «Από την πρώτη στιγμή έλεγχουμε την κατάσταση», το σχόλιο Χαρδαλιά για την κλινική στο Περιστέρι/ © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

» Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένας συμπολίτης μας ο οποίος λόγω αυτής της κατάστασης δεν θα μπορέσει με ασφάλεια να κάνει την αιμοκάθαρσή του» κατέληξε.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ