Ελλαδα

Σωτήρης Τσιόδρας: Γιατί ζήτησε «συγγνώμη»

«Με τη συνεργασία σας γλιτώσαμε τα χειρότερα με αυτόν τον δύσκολο τρόπο του περιορισμού»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια «μικρή συγγνώμη» από τους πολίτες ζήτησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού

«Πριν μιλήσω με κάποια αισιοδοξία θέλω να σας ζητήσω μια μικρή συγγνώμη γιατί πολλές φορές με αυτά που ανακοινώνω –τους θανάτους, τις σοβαρές μορφές της νόσου ακόμη και σε νέους ανθρώπους–, όπως κι εγώ, φαντάζομαι έτσι κι εσείς, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη, στρες, σύγχυση» είπε ο κ. Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση των πολιτών. Και συμπλήρωσε ότι «οι απαντήσεις που δίνονται δεν είναι πάντα ξεκάθαρες, καθώς σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για κάποιον να επικοινωνήσει αυτή την αβεβαιότητα. Για εμένα το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι οι ζωές που κερδήθηκαν και νομίζω πως από εκεί πρέπει να αντλήσουμε αισιοδοξία πως ετοιμαστήκαμε καλύτερα για το μέλλον. Με τη συνεργασία όλων σας γλιτώσαμε από τα χειρότερα με τον δύσκολο ομολογουμένως τρόπο του περιορισμού. Όμως, εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά. Αυτό οφείλεται στα μέτρα. Οφείλεται στη συμπεριφορά όλων μας γιατί γρήγορα συνειδητοποιήσαμε την απειλή του κορωνοϊού. Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το Ρ0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή».

«Έχουν αναπτυχθεί από επιστήμονες της χώρας μας ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις της πανδημίας και θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας και θα προσαρμόζουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την ένταση των μέτρων όταν χρειάζεται» είπε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε ότι δεν θέλουμε να ανακάμψει η πανδημία μετά από μια τόσο πετυχημένη πορεία. «Ακόμη και αν αυτή η πορεία σχετίζεται με πάνω από εκατό νεκρούς, έχετε καταλάβει όλοι πως είναι πετυχημένη πραγματικά σε παγκόσμιο επίπεδο». 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό

Συνεχής ενημέρωση εδώ