Ελλαδα

Θεσσαλονίκη: Ο περιορισμός των μετακινήσεων μείωσε την εγκληματικότητα

Σε πτώση ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές, εκτός αυτών που αφορούν σε οχήματα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σημαντική πτώση της παραβατικότητας καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη το διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, με ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές να καταγράφουν καθοδική τάση

Μείωση της παραβατικότητας καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, το διάστημα δηλαδή που άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων και στη συνέχεια η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τους βασικούς δείκτες εγκληματικότητας, μεγάλη ύφεση παρουσιάζει το λεγόμενο έγκλημα του δρόμου: ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές και αρπαγές τσαντών, έχουν μειωθεί κατακόρυφα τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου σε σχέση με τις δύο πρώτες. Ο λόγος; Προφανώς η παραμονή των ανθρώπων στα σπίτια τους, σε συνδυασμό με την αυξημένη αστυνόμευση στους δρόμους.

Έτσι, στο δεύτερο μισό του Μαρτίου παρατηρείται μείωση σε κλοπές και διαρρήξεις που ξεπερνάει το 35%, σε σχέση με το πρώτο μισό του μήνα. Τα περιστατικά είναι 396 και 611, αντίστοιχα.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση που απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης τον περασμένο μήνα ήταν αυτή της εξάρθρωσης εγκληματικής ομάδας, τα πέντε μέλη της οποίας συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι εν μέσω πανδημίας διέρρηξαν κλειστές επιχειρήσεις -και όχι μόνο- σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από τις οποίες αφαίρεσαν χρήματα, εμπορεύματα, προσωπικά αντικείμενα των ιδιοκτητών και ποσότητα χρυσού (από ενεχυροδανειστήριο).

Αισθητά μειωμένες είναι και οι ληστείες που τελέστηκαν κατά τις ημέρες ισχύος των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, καθώς υποχώρησαν σε ποσοστό 26% συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα του Μαρτίου. Συγκεκριμένα, από 19 μειώθηκαν σε 14, με τις συλλήψεις να βρίσκονται αριθμητικά στα ίδια επίπεδα.

Ο μόνος δείκτης που έχει ανέβει φορά τις κλοπές τροχοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 18 μέρες του Μαρτίου καταγγέλθηκαν συνολικά οκτώ κλοπές τροχοφόρων στη Θεσσαλονίκη -περίπου μία ανά δύο ημέρες- όταν τις πρώτες 13 του ίδιου μήνα δεν είχε καταγραφεί ούτε μία. Κι εδώ υπάρχει λόγος: Συνδέεται, πιθανώς, με το γεγονός ότι πολλά αυτοκίνητα, είτε ιδιωτικής χρήσεως είτε επαγγελματικά, είναι ακινητοποιημένα για μακρύ χρονικό διάστημα εξαιτίας των απαγορεύσεων μετακίνησης.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους δείκτες εγκληματικότητας, αισθητά περιορισμένη είναι η δράση όσων διακινούν ή/και κατέχουν ναρκωτικές ουσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, την περίοδο 14-31 Μαρτίου συνελήφθησαν 29 άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, τη στιγμή που την περίοδο 1-13 του ίδιου μήνα, οι συλλήψεις ήταν 80.

Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται -μέχρι στιγμής- να αποτυπώνεται στα καταγεγραμμένα αστυνομικά περιστατικά κάποια τάση ενίσχυσης των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας αυτή την περίοδο, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στα διαθέσιμα στοιχεία της αστυνομίας, βάσει των οποίων οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας για τον μήνα Μάρτιο κυμαίνονται στα επίπεδα των δύο προηγούμενων μηνών. Τον Μάρτιο καταγράφηκαν 37 κρούσματα, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο 39 και τον Φεβρουάριο 36. Βέβαια, εδώ έχουμε να κάνουμε με αυτό που οι εγκληματολόγοι αποκαλούν «αφανή εγκληματικότητα», για να περιγράψουν βίαιες συμπεριφορές που ενώ εκδηλώνονται, δεν καταγράφονται επισήμως, επειδή δεν καταγγέλλονται και αποσιωπούνται.