- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Την ευκαιρία σε θύματα οικογενειακής βίας να φύγουν από το σπίτι και να βρουν φροντίδα , για εκείνες και τα παιδιά τους, δίνουν φορείς και οργανώσεις
«Μένουμε σπίτι, αλλά μένουμε ασφαλείς». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν σε όλες τις γυναίκες της χώρας μας η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες, κάθε ηλικίας, ότι την περίοδο αυτή που είμαστε σε κατ’ οίκον περιορισμό, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, «λέμε όχι στη βία!». Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, δεν είναι μόνες, αλλά έχουν στο πλευρό τους επιστήμονες που θα τις βοηθήσουν.
Καθώς εντείνεται η ανησυχία για πιθανή αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών λόγω της αναγκαστικής συμβίωσης που επιβάλλει η «καραντίνα» του κορωνοϊού, φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους. Τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας προσφέρουν δωρεάν εξέταση σε γυναίκες – θύματα βίας που δεν θέλουν να προχωρήσουν άμεσα σε μήνυση, ενώ σε περίπτωση που οι γυναίκες αυτές χρειάζεται να φύγουν μαζί με τα παιδιά τους από το σπίτι τους, υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν και να σιτιστούν δωρεάν σε ξενώνες φιλοξενίας και άλλους ειδικούς χώρους σε όλη τη χώρα.
Οι ειδικοί χώροι φιλοξενίας και η σίτιση θα προσφέρονται δωρεάν στις γυναίκες θύματα και τα παιδιά τους για όσο διάστημα κρατούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού και δεν θα γνωστοποιηθούν για λόγους ασφαλείας, ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των γυναικών και των παιδιών τους στους χώρους στέγασης θα προσφέρει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα παιδιά.
Γραμμή SOS 15900
Οι γυναίκες – θύματα βίας μπορούν να καλέσουν στη Γραμμή SOS 15900 και να μιλήσουν με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. «Οι ειδικοί της Γραμμής, τηρώντας τους κανόνες της εχεμύθειας, συμβουλεύουν τις γυναίκες για τις επόμενες κινήσεις τους, τις βοηθούν και τις ενημερώνουν για τις επιλογές τους» αναφέρει η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα.
Σε περίπτωση που οι γυναίκες δεν μπορούν να τηλεφωνήσουν, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Σύμφωνα με την κυρία Συρεγγέλα, οι γυναίκες μπορούν να στείλουν ένα e-mail στη διεύθυνση sos15900@isotita.gr και τα στελέχη της Γραμμής θα τις βοηθήσουν. «Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να βγουν από την απομόνωση, να σπάσουν τη σιωπή τους και να κατανοήσουν ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται» σημειώνει η κυρία Συρεγγέλα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων κάνει λόγο για «κρυφά» περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Όπως τονίζει, «σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, στη χώρα μας προκύπτει μία ποσοστιαία αύξηση 6,4% των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Συγκριτικά, όμως, με άλλες χώρες προκύπτει σαφώς ότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο απαγόρευσης της κυκλοφορίας παραμένει “κρυφό”, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων αρνείται ή διστάζει να το καταγγείλει».
«Γι’ αυτό το λόγο λάβαμε την πρωτοβουλία μαζί με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να δώσουμε τη δυνατότητα στα θύματα να μιλήσουν. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο, ενώ οι μισές από τις γυναίκες – θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο» καταλήγει ο κ. Λέων.