Ελλαδα

Κορωνοϊός: Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη χλωροκίνη ως θεραπεία

«Είναι αυτήν τη στιγμή δύσκολο να πούμε ποιο φάρμακο κάνει τι»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διευκρινίσεις Τσιόδρα για τη χλωροκίνη ως μέσο θεραπείας του κορωνοϊού - «Πράσινο» φως για τη χορήγησή της σε ασθενείς με Covid-19 εκτός νοσοκομείων.

Για τη θεραπεία με χλωροκίνη κατά του κορωνοϊού μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα το απόγευμα της Δευτέρας 30 Μαρτίου 2020, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι χλωροκίνη έχει λάβει η πλειονότητα των ασθενών με κορωνοϊό στα ελληνικά νοσοκομεία.

«Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς με τη νόσο στην Ελλάδα έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνησιμότητα που έχουμε στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 3%, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο αγγίζει το 6%. Συνεπώς, είμαστε πολύ κάτω από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή. Γι' αυτό και πρέπει να μην σπεύδουμε να εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα» ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας. Όπως είπε, μάλιστα, επειδή η χλωροκίνη δεν αποτελεί το μοναδικό φάρμακο που λαμβάνουν οι φορείς του Covid-19, αλλά χορηγείται συνδυαστικά και με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, «είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να πούμε ποιο φάρμακο κάνει τι».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι σε 10 ημέρες περίπου θα είναι σε θέση να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας.

Χλωροκίνη και σε ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό

Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι σε λίγο καιρό θα είναι εφικτή η χορήγηση της χλωροκίνης και σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας. Η χορήγηση της χλωροκίνης θα δίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου ο κάθε ασθενής με Covid-19 θα καταγράφεται.

Αφού ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνησης, ο κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε να «συζητήσουμε τη χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μια μορφή προφύλαξης», υπογραμμίζοντας ότι τις επόμενες 8 - 12 εβδομάδες θα τεθεί επί τάπητος να δοθεί ένα φάρμακο για τον κορωνοϊό. «Ένα φάρμακο ασφαλές, που θα μπορεί και να δουλέψει» ξεκαθάρισε.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας άναψε το «πράσινο» φως τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 στη χορήγηση χλωροκίνης και ειδικών θεραπευτικών σχημάτων και σε ασθενείς που βρίσκονται στο σπίτι. Εκτός δηλαδή από αυτούς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Η χορήγηση των φαρμάκων αυτών θα γίνεται με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων σε ασθενείς που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι. Η διαδικασία θα ελέγχεται μέσω της συμπλήρωσης ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου στην πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΗΔΙΚΑ.

«Μια τέτοια δράση θα εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο και στο σύστημα υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες» σχολίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς μέσω της ειδικής πλατφόρμας θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για τους φορείς με κορωνοϊό.