- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Όταν ένα 24χρονο κορίτσι μίλησε με τον Μανώλη Γλέζο
«Μίλα μου στον ενικό, οι Έλληνες δεν είχαμε ποτέ πληθυντικό ευγενείας, οι Βαυαροί μας τον επέβαλαν»


Όταν ένα 24χρονο κορίτσι μίλησε με τον Μανώλη Γλέζο κι έγινε παντοτινή θαυμάστριά του.
Λίγους μήνες μετρούσα στη δημοσιογραφία. Πρώτη μου δουλειά σε μια τοπική εφημερίδα των νοτίων προαστίων. Ακόμα δεν είχαμε κρίση. Επίσημα τουλάχιστον. Ένα σαββατιάτικο μεσημέρι, η εφημερίδα με στέλνει στο δημαρχείο της Βούλας. Η Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ή ο Τομέας Παιδείας -τόσα χρόνια μετά δεν μπορώ να θυμηθώ- διοργάνωνε μια εκδήλωση. Προσκεκλημένος ο Μανώλης Γλέζος.
Συνήθως, σε τέτοιο τοπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, οι παρευρισκόμενοι είναι συγκεκριμένοι και δεν ξεπερνούν έναν «χ» αριθμό. Αυτή τη φορά, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η αίθουσα εκδηλώσεων «Ιωνία» ήταν κατάμεστη. Όλοι περίμεναν να ακούσουν έναν συγκεκριμένο ομιλητή, τον Μανώλη Γλέζο. Μαζί με αυτούς και εγώ.
Δυσκολεύομαι να θυμηθώ ακριβώς το θέμα της εκδήλωσης που στο γενικότερο πλαίσιο της ήταν σχετικό με την Παιδεία. Αυτό όμως που δεν μπορώ να ξεχάσω ήταν τα μάτια στα οποία διαγραφόταν το πάθος με το οποίο μιλούσε ο Μανώλης Γλέζος για τα παιδιά, τον ρόλο της Παιδείας στην Κοινωνία, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη ζωντανή συζήτηση που προκάλεσε με το κοινό, και τους παρευρισκόμενους να «σκοτώνονται» ποιος θα πρωτοπάρει τον λόγο. Μια συζήτηση ζωντανή που κράτησε περί τη μιάμιση ώρα και που αναγκάστηκε να διακοπεί ελέω προγραμματισμού άλλης εκδήλωσης στην ίδια αίθουσα.
Αν και τον Μανώλη Γλέζο λόγω κοινής καταγωγής τον είχα δει αρκετά καλοκαίρια στη Νάξο, ωστόσο ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να του μιλήσω. Μετά το τέλος της εκδήλωσης πλησίασα και σαν θαυμάστρια κάποιου ροκ σταρ, του έκανα δυο – τρεις ερωτήσεις για το άρθρο μου. Τότε μου λέει, ενώ εγώ μετρούσα μόλις 24 έτη ζωής: «Μίλα μου στον ενικό, οι Έλληνες δεν είχαμε ποτέ πληθυντικό ευγενείας, οι Βαυαροί μας τον επέβαλαν». Επανέλαβα τις ερωτήσεις μου, αποκαλώντας τον «Μανώλη» και μετά, του ζήτησα να βγούμε φωτογραφία.
Μέσα σε κάτι κούτες στο πατρικό μου υπάρχει ακόμα αυτή η φωτογραφία, όπως και το τεύχος με το άρθρο από το συγκεκριμένο θέμα. Σήμερα, μου λείπει πολύ αυτή η κούτα. Σήμερα, με ενοχλεί πολύ αυτή η καραντίνα που δεν μπορώ να χωθώ μέσα στο αρχείο μου στο πατρικό και να αρχίσω να ψάχνω με μανία μέχρι να τη βρω. Ίσως, την άφησα στο παλιό μου σπίτι, γιατί μέσα μου νόμιζα ότι ο Μανώλης Γλέζος όπως νίκησε τον ναζισμό, τον φασισμό, το παράλογο, θα νικούσε και τον θάνατο. Αυτό όμως, θα ήταν παράλογο. Και ο Μανώλης Γλέζος δεν ήταν παράλογος. Ήταν αγωνιστής, ήταν πρότυπο, ήταν παθιασμένος για τη ζωή.
Αντίο Μανώλη,
Μια θαυμάστριά σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Πώς αναγνωρίζονται τα απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Χάνουμε ή κερδίζουμε μία ώρα ύπνου;
Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν πέντε χρόνια από τον θάνατο του «τελευταίου παρτιζάνου»
Πώς Καναδός ερευνητής «έδεσε» τον βασικό κατηγορούμενο
Ο άνδρας με τις πλαστές ταυτότητες και οι πιέσεις που ασκούσε στην εικαστικό
«Κύριε Δημήτρη, θα χάσω τη δουλειά μου», ρωτά η σταθμάρχης Ν. Πόρων τον προϊστάμενο κίνησης του ΟΣΕ
Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και EMY
Ανοικτά την Κυριακή 13 Απριλίου
Μεταξύ των προσωπικών στοιχείων που έχουν διαρρεύσει ενδέχεται να είναι ονόματα, φωτογραφίες και IBAN
Τέλος στο μπαλάκι ευθυνών με ξεκάθαρο πλαίσιο αρμοδιοτήτων, στελέχωση και ψηφιακά εργαλεία
Tι ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Μάρτιος μας αποχαιρετά με άστατο καιρό
Η έκθεση παραδόθηκε στον εφέτη- ειδικό ανακριτή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.