Ελλαδα

40 φοιτητές «εγκλωβισμένοι» στην εστία της ΑΣΟΕΕ

Κάποιοι έχουν τις οικογένειές τους στο εξωτερικό, οι περισσότεροι στην επαρχία

Βελίκα Καραβάλτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Εστία της ΑΣΟΕΕ έκλεισε αλλά 40 φοιτητές δεν έχουν πού να πάνε

Η εστία της ΑΣΟΕΕ στην οδό Πατησίων είναι τυπικά κλειστή από σήμερα και θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 10 Απριλίου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.

«...επιβλήθηκε, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής για το χρονικό διάστημα από 25.3.2020 έως 10.4.2020»

Μέσα στην εστία όμως βρίσκονται 40 φοιτητές που δεν έχουν πού να πάνε...

Κάποιοι φοιτητές έχουν τις οικογένειές τους στο εξωτερικό, κυρίως στην Αλβανία, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Οι περισσότεροι όμως έχουν τις οικογένειές τους στην επαρχία, στα Γιάννενα, την Πάτρα, τα Χανιά, την Κέρκυρα και την Καβάλα.

Όσοι φοιτητές έρχονται από την επαρχία πρέπει να επιστρέψουν στις πόλεις τους. Μάλιστα, όπως ενημερώθηκαν, θα καλυφθεί και το κόστος της μεταφοράς τους.

«Οι περισσότεροι όμως δουλεύουμε και στις δουλειές μας απαιτείται φυσική μας παρουσία! Το να μας ζητούν να φύγουμε από το σπίτι μας, την εστία δηλαδή, είναι σαν να μας ζητάνε να χάσουμε και τις δουλειές μας», λέει ο Γιάννης που εργάζεται ως delivery σε ψητοπωλείο. «Από τη στιγμή που το κράτος αποφάσισε ότι κάποιες ειδικότητες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται θα πρέπει να βρει τον τρόπο να τις διασφαλίσει», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Λουκάς μένει στο διπλανό δωμάτιο, είναι υπάλληλος σε σούπερμαρκετ. Οι ώρες δουλειάς και ο φόρτος εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά. Μένει στο κατάστημα μέχρι αργά το βράδυ και έρχεται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες πελάτες. Ο Λουκάς έχει ένα ακόμα πρόβλημα, πίσω στην Κομοτηνή, οι γονείς του ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και επιπλέον, όπως σε πολλά σπίτια της επαρχίας, μαζί τους μένουν και παππούδες μεγάλοι σε ηλικία. 

«Νιώθω ότι προστατεύω την οικογένειά μου μένοντας στη Αθήνα. Αν πάω στο πατρικό μου αφενός θα χάσω τη δουλειά μου, αφετέρου θα βάλω και την οικογένειά μου σε κίνδυνο, αφού έρχομαι σε επαφή με κόσμο εντός του καταστήματος όλες αυτές τις μέρες», σκέφτεται ο Λουκάς.

Η Στέλλα, που έρχεται από ένα χωριό της Κρήτης, ανησυχεί για τη μητέρα της που έχει προβλήματα υγείας και μόλις βγήκε από το χειρουργείο. «Θα ήθελα πολύ να τη δω» λέει, «αλλά σε αυτή τη φάση, θεωρώ πως είναι καλύτερο να μείνω στην Αθήνα και να μην τη βάλω σε κίνδυνο».

Η δεύτερη κατηγορία φοιτητών που διαμένει στην εστία είναι όσοι φοιτητές έχουν τις οικογένειές τους εκτός Ελλάδος και δεν μπορούν να μεταβούν στις χώρες τους. Όσοι φοιτητές ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με το υπουργείο, μπορούν να παραμείνουν στην Αθήνα.  «Όμως πού;» αναρωτιέται ο Γιώργος. «Το σπίτι μου, εδώ στην Αθήνα, είναι το δωμάτιο της εστίας μου. Αν φύγω από εδώ, δεν έχω που να πάω!».

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, οι αλλοδαποί φοιτητές θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

«Δύναται κατ’ εξαίρεση να στεγαστούν σε τουριστικά καταλύματα»

«Όμως πότε;» λέει ο Γιώργος. «Η εστία έκλεισε κι εμείς είμαστε ακόμα εδώ. Σήμερα δεν υπήρξε ούτε σίτιση, ούτε καθαριότητα και, το χειρότερο, δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ώστε να ξέρουμε πού θα είμαστε την επόμενη ημέρα».

Αυτό που ζητούν οι φοιτητές είναι να μείνουν στην Αθήνα. Ειδικά οι φοιτητές από την επαρχία διεκδικούν –αν είναι ανέφικτο να παραμείνουν στην εστία τους– τουλάχιστον, να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους αλλοδαπούς φοιτητές και να μεταφερθούν σε τουριστικές μονάδες, ώστε να μη χάσουν τις δουλειές τους αλλά και να μη βάλουν τις οικογένειές τους σε κίνδυνο.