Ελλαδα

Κορωνοϊός: Πρόσφυγες στη Μόρια ράβουν μάσκες για να προστατευθούν

Το ρεπορτάζ του Γκάρντιαν για τις πρωτοβουλίες προφύλαξης από τον Covid-19

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόρια, κορωνοϊός
Πώς προστατεύονται στη Μόρια από τον νέο κορωνοϊό © Guy Smallman/Getty images/ Ideal Images

Αυτοψία στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο εν μέσω της κρίσης με τον νέο κορωνοϊό κάνει ο βρετανικός Γκάρντιαν με ένα ρεπορτάζ για το πώς ο προσφυγικός και ντόπιος πληθυσμός του νησιού δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προστατευθούν από τον Covid-19 και να βάλουν φρένο στη διάδοσή του.

Ο Γκάρντιαν γράφει: «Στον διαβόητο προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο διαμένουν περίπου 20.000 άνθρωποι σε έναν χώρο που προβλεπόταν για τη φιλοξενία και στέγαση λιγότερων από 3.000 ατόμων. Η πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό είναι ήδη περιορισμένη, οι τουαλέτες και τα ντους είναι συνήθως σε αχρηστία εξαιτίας της πολυχρησίας. Το πρώτο κρούσμα νέου κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στο νησί πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν μια γυναίκα από το Πλωμάρι διαγνώστηκε θετική στον νέο ιό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλο κρούσμα στο νησί».

Σύμφωνα με τον Γκάρντιαν στη Μόρια υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση επαγρύπνησης και αφύπνισης λόγω του νέου κορωνοϊού καθώς τα μέτρα υγιεινής είναι ελλιπή και το πλύσιμο των χεριών δύσκολο. «Απουσία στήριξης από τις αρχές οι πρόσφυγες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, οπότε συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόταν να κάνουμε κάτι εμείς», δήλωσε στον Γκάρντιαν ο 30χρονος Αφγανός Ντιν Μοχάμαντ Αλιζαντά. Ο 30χρονος μαζί με άλλα 50 άτομα από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και το Κονγκό έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό στον προσφυγικό καταυλισμό. Με μεγάφωνα ενημερώνουν τον κόσμο για θέματα υγιεινής και προστασίας από τον κορωνοϊό. Και σε ένα μικρό κτίριο, περίπου ένα χιλιόμετρο από τη Μόρια, μια ομάδα τεσσάρων Αφγανών γυναικών ράβει προστατευτικές μάσκες για να διανεμηθούν δωρεάν στον καταυλισμό. «Το ραφτάδικο στήθηκε σε έξι ώρες την περασμένη Παρασκευή», τόνισε στον Γκάρντιαν ο Μιχάλης Αβαλιώτης της ΜΚΟ «Stand By Me Lesvos».

«Μία από τις γυναίκες ήταν ράφτρα στην Καμπούλ και δεν είχε πρόβλημα να διαχειριστεί την ομάδα», πρόσθεσε. Την πρώτη ημέρα οι γυναίκες του Αφγανιστάν έφτιαξαν 500 βαμβακερές μάσκες, οι οποίοι συσκευάζονται σε πλαστικά περιτυλίγματα τα οποία αγοράζονται από τοπικό σούπερ μάρκετ και συσκευασμένες όπως είναι οδηγούνται στο ΚΥΤ για τον προσφυγικό πληθυσμό και την προστασία από τον Covid-19. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.