Ελλαδα

Κορωνοϊός:Τι διεκδικεί η κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup

Σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την προστασία των δημοσιονομικών στόχων από τα μέτρα του κορωνοϊού θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, όπως σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους τα μέτρα του κορωνοϊού θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο Πέτσας μίλησε ακόμα και για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που αναμένεται να παρθούν άμεσα.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Πέτσας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «εμείς ζητάμε δύο πράγματα: το πρώτο είναι, όλα τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και έχουν δημοσιονομικό κόστος, να εξαιρεθούν από τους συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν επιβληθεί στα κράτη-μέλη, είτε αυτό είναι ένα πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, όπως στην Ελλάδα, είτε είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις άλλες χώρες.

» Το δεύτερο είναι -επειδή η οικονομική διαταραχή θα είναι μεγάλη και το ΑΕΠ θα έχει μία σημαντική μείωση το δεύτερο τρίμηνο ή και από την αρχή του πρώτου τριμήνου του 2020- να υπάρξει μία μείωση των στόχων. Νομίζω και τα δύο θα αποφασιστούν, στο γενικό τους πλαίσιο, σήμερα στο Eurogroup, ώστε από αύριο να είμαστε σε θέση να εξειδικεύσουμε τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ενίσχυση ρευστότητας και το άλλο είναι η προστασία των θέσεων απασχόλησης». 

Ακολούθως, αναφερόμενος στα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «για τα φυσικά πρόσωπα, όταν είναι δανειολήπτες, μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι μία περίοδος χάριτος από τις τράπεζες. Και αυτό είναι στο τραπέζι. Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, αυτό που μπορεί να κάνει το δημόσιο για να βοηθήσει, είναι να υπάρξει μία επιδότηση επιτοκίου. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, όπως για παράδειγμα, χρήματα τα οποία έχουν μείνει στην άκρη για επενδυτικούς σκοπούς, αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη περίοδος».

» Αλλά υπάρχουν και άλλα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας. Το ελληνικό δημόσιο χρωστάει περίπου δύο δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ή δεν έχει επιστρέψει φόρους σε δικαιούχους. Με πιο απλές διαδικασίες, τις οποίες επεξεργάζεται ο κ. Σταϊκούρας με τον κ. Σκυλακάκη, σκοπός είναι να δοθούν αυτά τα χρήματα άμεσα, ώστε μέσα στον ένα-ενάμιση μήνα που ακολουθεί, να υπάρξει ένα θετικό σοκ στην οικονομία, για να αντιμετωπίσει σε έναν βαθμό το εξωτερικό σοκ που δέχτηκε από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, τα οποία θα ξεδιπλωθούν, πιστεύω, από αύριο».