Ελλαδα

Η Ακρόπολη και πάλι απροστάτευτη

Οι κάτοικοι ζητούν την παράταση για ένα ακόμη έτος της απόφασης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ΕΛΛΕΤ ζητά την άμεση απόφαση του ΥΠΕΝ για παράταση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και τέλεσης οικοδομικών εργασιών στην Ακρόπολη.

Ήταν στις αρχές του 2019 όταν οι κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη, με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο πλευρό τους, ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την επανεξέταση αδειών των δεκαόροφων ξενοδοχείων που άρχισαν να ξεφυτρώνουν κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Οι κάτοικοι τότε πέτυχαν την αναστολή των οικοδομικών αδειών για ένα χρόνο. Ο χρόνος πέρασε και σε λίγες μέρες η Ακρόπολη θα μείνει και πάλι απροστάτευτη από τις αλαζονικές επιχειρηματικές διαθέσεις που καθρεφτίζονται στα υπερμεγέθη υπό ανέγερση κτίρια τους που προσβάλλουν και αλλάζουν ανεπανόρθωτα το εμβληματικό ιστορικό τοπίο της Αθήνας.

Μετά από την πίεση των κατοίκων και πολλά δημοσιεύματα από τον εγχώριο και διεθνή τύπο, τον Φεβρουάριο του 2019 συστήθηκε κοινή επιτροπή εμπειρογνώμων από ΥΠΕΝ, ΥΠΠΟΑ και το Δήμο Αθηναίων, για να επανεξετάσει τους ισχύοντες όρους δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης. Έναν μήνα μετά, τον Μάρτιο του 2019, δημοσιεύτηκε από το ΥΠΕΝ η απόφαση αναστολής για ένα έτος της έκδοσης οικοδομικών αδειών και της τέλεσης οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση νέων κτιρίων ύψους πάνω από 17,5 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη, η οποία σημειωτέον είναι κηρυγμένη αρχαιολογικός χώρος από το 2004.

Στη συνέχεια η Ελληνική Εταιρεία απέστειλε στους φορείς το κείμενο με τις θέσεις της για τους όρους δόμησης και χρήσεων γης που συνέταξε η επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων μελών της, ενώ παράλληλα έκανε και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη - Κουκάκι - Φιλοπάππου.

Τον Νοέμβριο του 2019 το ΣτΕ δικαίωσε τον αγώνα των κατοίκων με την απόφαση 2103/2019. Η τότε Πρόεδρος του ΣτΕ και σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στην ομιλία της είχε τονίσει τη σπουδαιότητα των ιστορικών μνημείων και τοπίων.

Σήμερα η ΕΛΛΕΤ ζητά μετ’ επιτάσεως την άμεση απόφαση του ΥΠΕΝ για παράταση ενός ακόμη έτους της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και τέλεσης οικοδομικών εργασιών, καθώς και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με προστατευτικούς όρους δόμησης και χρήσεων γης με τη σχετική απαραίτητη δημόσια διαβούλευση και τον έλεγχο συνταγματικότητας από το ΣτΕ. Η ΕΛΛΕΤ τονίζει ότι με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει ένα τόσο σοβαρό θέμα να διευθετηθεί με Υπουργική Απόφαση ή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

«Ως Έλληνες πολίτες θεωρούμε ότι, εάν δεν είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε την Ακρόπολη, χάνουμε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας κάθε ηθικό έρεισμα για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η κοινή γνώμη στήριξε και στηρίζει τον αγώνα μας για την προστασία της Ακρόπολης» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την απόφαση του υφυπουργού, Δημήτρη Οικονόμου που δίνει δίμηνη παράταση αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι. Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωσή του: «Αφού συνεχιστεί η διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ρυθμιστεί το ζήτημα ύψους των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, με στόχο να προστατευτεί το μνημείο».