Ελλαδα

Νέα κρούσματα κορωνοϊού: Όλες οι εξελίξεις σε Ελλάδα και κόσμο

Ανησυχία στις υγειονομικές υπηρεσίες για τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους τρεις φορείς - Ο «χάρτης» της επιδημίας

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός
Κορωνοϊός/© EUROKINISSI/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Κορωνοϊός: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τον επικίνδυνο ιό που έφθασε στην Ελλάδα και εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Τρία είναι τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δύο στη Θεσσαλονίκη και το ένα στην Αθήνα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Η 40χρονη τραπεζικός που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Αττικόν», σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι σε καλή κατάσταση. Όπως έγινε γνωστό, τα αποτελέσματα τόσο του συζύγου της όσο και της φίλης της είναι αρνητικά στον κορωνοϊό.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η 40χρονη είχε πάει στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου και παρέμεινε για δύο ώρες χωρίς να εξεταστεί. Τα εξωτερικά ήταν γεμάτα κόσμο και δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιος από τους ασθενείς και τους συνοδούς τους να «κόλλησε» τον ιό. Το ενδιαφέρον, επίσης, στρέφεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου αναμένονται τα αποτελέσματα για πέντε ύποπτα περιστατικά, ενώ την ίδια στιγμή αναστάτωση επικρατεί στους διαδρόμους και στις αίθουσες της Βουλής μετά την πληροφορία ότι δύο διοικητικοί υπάλληλοι ταξίδεψαν πρόσφατα στη Βόρεια Ιταλία και ο ένας εξ αυτών παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα.

Παράλληλα, τα βλέμματα είναι καρφωμένα στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη κόρη της 40χρονης τραπεζικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επιστροφή της από το Μιλάνο, όπου είχε πάει μαζί με τη μητέρα της, ταξίδεψε στο Λονδίνο στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής του Κολλεγίου Αθηνών. Εξετάζεται αν είναι φορέας του επικίνδυνου ιού. Σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες νέου κρούσματος, ελήφθη η απόφαση να παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή για προληπτικούς λόγους τρία σχολεία στη περιοχή του Παλαιού Ψυχικού. Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο μέλος της σχολικής κοινότητας να έχει έρθει σε επαφή με άτομο προσβληθέν από τον κορωνοϊό.

Σχετικά με τα δύο πρώτα κρούσματα, σε καλή κατάσταση είναι, όπως επιβεβαιώνουν οι γιατροί,  η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο και βρέθηκε θετική στον ιό, όπως και ο 9χρονος γιός της, όπου νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Προβληματισμός, ωστόσο, επικρατεί από το γεγονός ότι το παιδί ήρθε σε επαφή με 49 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης έκλεισε το 105ο Δημοτικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο φοιτά το 9χρονο παιδί, και έγινε απολύμανση στους χώρους του.

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Αντίπαλος ο πανικός

Μήνυμα για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού και το ενδεχόμενο έξαρσής του έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός υποστήριξε αρχικά για τον κορωνοϊό ότι είναι πολύ σημαντικό «όλοι μας να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και των γιατρών». Και πρόσθεσε: «Θέλω να επισημάνω τη σημασία της προσωπικής ευθύνης όλων μας και στο επίπεδο της προσωπικής υγιεινής και στο επίπεδο της συμπεριφοράς, στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι εντολές που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον κορωνοϊό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον κορωνοϊό/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

O κ. Μητσοτάκης σημείωσε, ακολούθως, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις καμπάνιες ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, επισημαίνοντας ότι «ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο πανικός».

Ματαιώνεται το καρναβάλι στην Ελλάδα - Ποιες εκδηλώσεις ακυρώνονται στην Αθήνα

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για τον κορωνοϊό, ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα. Την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους μετά τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωναϊού στην ελληνική επικράτεια.

Σε εγρήγορση οι πολίτες λόγω κορωνοϊού - Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Σε εγρήγορση οι πολίτες λόγω κορωνοϊού - Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα/© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έπειτα από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι ακυρώνει για προληπτικούς λόγους όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Καρναβάλι για το χρονικό διάστημα έως και την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου.

ΜΜΜ- Μέτρα για εργαζόμενους και επιβάτες

Τη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και του επιβατικού κοινού, σχετικά με την πρόληψη του κορωνοϊού, προχωρά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς Μετρό κ.λπ) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επίσης, σε ημερήσια βάση αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών.

Σταθμός του Μετρό
Σταθμός του Μετρό/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχωρά άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων) τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

7 οδηγίες για τον κορωνοϊό: Εκστρατεία ενημέρωσης από τον ΙΣΑ

Εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη της λοίμωξης από τον 2019-nCoV πραγματοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό έχει εκδώσει φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ατομικά μέτρα προστασίας ενώ έχει αποστείλει στα μέλη του οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού.

Ο ΙΣΑ απευθυνόμενος στα μέλη του, σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και στους πολίτες τους καλεί με σύνεση και ευσυνειδησία να ακολουθήσουν τις οδηγίες για τη σωστή αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κοροναϊού, τηρώντας τα παρακάτω 7 βήματα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην ιδιωτική τους δραστηριότητα:

  1. Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθώς και αποφυγή επαφής με τα χέρια της μύτης μας, του στόματος μας και των ματιών μας.
  2. Κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχουμε με ένα χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα μας. Μετά απόρριψη του χαρτομάντιλου σε κλειστό κάδο και πλύσιμο των χεριών.
  3. Αποφυγή στενών επαφών ιδιαίτερα όταν έχουμε εμείς ή οι άλλοι πυρετό, βήχα, καταρροή κ.λπ.
  4. Με αυτά τα συμπτώματα άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με το γιατρό μας και παραμονή στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες του.
  5. Με αυτά τα συμπτώματα αποφυγή μετακίνησης και ταξιδιού με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  6. Πλύσιμο χεριών πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα μας που συνδυάζεται με διατροφή (μαγείρεμα – σερβίρισμα φαγητού), φροντίδα ή νοσηλεία ασθενών και εξαρτημένων ατόμων (παιδιά – ηλικιωμένοι).
  7. Ακολουθούμε τις ενημερωτικές ειδήσεις και τις οδηγίες μόνο των υπεύθυνων επιστημόνων υγείας.  

Π.Ο.Υ.: Ο κορωνοϊός έχει τη δυναμική πανδημίας

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, στο εξωτερικό ​ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι θα ήταν «ολέθριο λάθος» για μια χώρα να νομίζει ότι δεν θα έχει κρούσμα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός έχει τα χαρακτηριστικά πανδημίας, γι' αυτό και κανένα κράτος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να εικάζει ότι δεν θα έχει κρούσματα, αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος, στην κυριολεξία. Και να προσθέσω, πάρτε την περίπτωση της Ιταλίας, ενός κράτους-μέλους της G7, ήταν πραγματικά μια έκπληξη. Επομένως, ακόμα και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, θα δείτε επίσης κάποιες εκπλήξεις, θα πρέπει να αναμένετε κάποιες εκπλήξεις» εξήγησε.

Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης και του πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα εκτός Κίνας με την εξάπλωση του Covid-19 είναι ότι για δεύτερο 24ωρο τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται εκτός της κινεζικής επικράτειας.

Στους 17 οι νεκροί στην Ιταλία - Ο χάρτης των φορέων

Στα 650 έχουν φθάσει τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία, με τον αριθμό των θυμάτων του Covid-19 να αυξάνεται. Όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία της ευρωπαϊκής χώρας οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 17.

Όπως φαίνεται και στον παγκόσμιο διαδραστικό χάρτη που δείχνει την εξάπλωση του Covid-19, τα κρούσματα στην Ευρώπη ολοένα και αυξάνονται, ενώ παρατηρείται και διασπορά σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία εμφανίζεται πλέον με κόκκινη κουκίδα. Αυτήν τη στιγμή φορείς υπάρχουν στα ακόλουθα ευρωπαϊκά κράτη: Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Εσθονία, Βέλγιο, Βόρεια Ιρλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα.

Η Ελλάδα μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη του κοροναϊού
Η Ελλάδα μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη του κοροναϊού/gisanddata.maps.arcgis.com

Παράλληλα, έχει καταγραφεί και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, και συγκεκριμένα στη Βραζιλία, ενώ στην Αφρική φορείς έχουν εντοπιστεί σε Αίγυπτο και Αλγερία. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 82.555 κρούσματα, εκ των οποίων τα 78.497 στην ηπειρωτική Κίνα και τα 1.766 στη Νότια Κορέα. Οι περισσότεροι νεκροί είναι στην Κίνα, ωστόσο ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στο Ιράν, όπου τα θύματα έφθασαν τα 26. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.