Ελλαδα

Όλα ανοιχτά με την τρόικα

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μέχρι την Παρασκευή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία και των υπουργών Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε  ότι έχει μεν επιτευχθεί πρόοδος, αλλά «πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί η μία ή η άλλη πολιτική απόφαση» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το Eurogroup.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις 3 τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι «έχουν πλέον εξαντληθεί όλες οι τεχνικές προτάσεις», ειδικά για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που αναδεικνύεται σε πρώτιστο ζήτημα των συζητήσεων με την τρόικα. Πρόσθεσε δε, ότι «είναι ζόρικα τα πράγματα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το προσπαθούμε έως και τη Δευτέρα (συνεδρίαση  Eurogroup για την έγκριση της δόσης) να κλείσουμε συμφωνία».

«Αγκάθια» των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα ζητήματα τριών ακόμη υπουργείων, και ειδικότερα, του Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε διαθεσιμότητα- απολύσεις, του Υγείας σε διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και του Εργασίας σε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Πάντως πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν εγείρουν δημοσιονομικά θέματα για το τρέχον έτος. Ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να διατεθεί σημαντικό μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά την προεκλογική περίοδο υπό το σκεπτικό της βιωσιμότητάς του, της διατήρησης δηλαδή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, στα οποία στηρίχθηκε η επίτευξή του.

Οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ζητούν συγκεκριμένο προσδιορισμό του αριθμού και της πηγής από την οποία θα προέλθουν οι προς απόλυση και διαθεσιμότητα δημόσιοι υπάλληλοι. Για το 2014 πρέπει να γίνουν 11.000 απολύσεις και 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να ενταχθούν στη διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου. 

Ανοιχτό θέμα παραμένει και η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας να θεωρεί ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες είναι της τάξης των 5 με 6 δισ. ευρώ και μπορούν να καλυφθούν από το ΤΧΣ, αν και το ΔΝΤ εκτιμά πως το ποσό είναι πάνω από 20 «δισ.» ευρώ. Από βδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των «stress tests» των τραπεζών και την έκθεση της Βlackrock.