Ελλαδα

71 τμήματα μηχανικών σε 13 πανεπιστήμια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργού Παιδείας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενώ 500.000 νέοι, εκ των οποίων πολλοί μηχανικοί, ψάχνουν εργασία στη μετανάστευση, εισάγονται κάθε χρόνο 11.000 μηχανικοί σε 71 τμήματα.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, την ώρα που 500.000 νέοι στη χώρα μας, εκ των οποίων πολλοί μηχανικοί, ψάχνουν εργασία στη μετανάστευση, εισάγονται κάθε χρόνο 11.000 μηχανικοί σε 71 τμήματα.

Ειδικότερα, ο κ. Διγαλάκης, στην τοποθέτησή του στη Βουλή,«Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», έκανε εκτενή αναφορά
στην κοπιώδη προσπάθεια που καταβάλλει, από την πρώτη στιγμή, το υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις και την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη που κληροδότησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και παρέθεσε παραδείγματα ενδεικτικά της προχειρότητας, με την οποία δρομολογήθηκαν αυτές οι αλλαγές.

Η απουσία οποιουδήποτε προγραμματισμού στην κατάρτιση του ακαδημαϊκού χάρτη διαφαίνεται, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, αν εστιάσουμε στην περίπτωση του κλάδου των μηχανικών. «Το 2017 υπήρχαν 46 τμήματα μηχανικών σε 9 πανεπιστήμια, ενώ το 2019 έχουμε 68, συν 3 σε αναστολή, 71 τμήματα σε 13 πανεπιστήμια. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων μηχανικών ήταν το 2017 6.174 και το 2019 φτάνει τους 11.000 τη στιγμή που έχουν φύγει από τη χώρα μας 500.000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς μηχανικοί» είπε ο κ. Διγαλάκης.

Κι εξήγησε ότι, σε αντίθεση με τις πρακτικές της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ανώτατη εκπαίδευση έχουν ως άξονες τον στρατηγικό σχεδιασμό, την αναβάθμιση της ανεξάρτητης αρχής για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου. Ο στρατηγικός σχεδιασμός, όπως σημείωσε, «δίνει το στίγμα της πολιτικής μας» και θα είναι «μακροχρόνιος, με ακαδημαϊκά, αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς μικροπολιτικές ή αποσπασματικές παρεμβάσεις, με σεβασμό στις ανεξάρτητες αρχές και προσήλωση στην αξιολόγηση».

Με πληροφορίες από το foititikanea.gr