- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βραβείο Προμηθέας 2019 για την Προάσπιση της Ατομικής Ελευθερίας στον Φώτη Γεωργελέ.
Ο θεσμός των βραβείων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ που θέσπισε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), για να τιμήσει τους ανθρώπους που με το έργο και τη δράση τους προωθούν κι εκπροσωπούν τις φιλελεύθερες αξίες, επέστρεψε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου στο Hilton Athens και παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Αγγελόπουλος.
Ο Προμηθέας αντιπροσωπεύει μια βασική αρχή του φιλελευθερισμού, σύμφωνα με την οποία ο φιλελεύθερος άνθρωπος υψώνει το ανάστημά του όχι μόνο για τη δική του ελευθερία, αλλά και για την ελευθερία των άλλων. Ο μύθος του Προμηθέα συμβολίζει επίσης την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και την ικανότητά του να διαχειρίζεται τη γνώση μαζί με την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται.
Συγγραφείς της χρονιάς οι Βικτώρια Δενδρινού και Ελένη Βαρβιτσιώτη
Στις Βικτώρια Δενδρινού και Ελένη Βαρβιτσιώτη απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Προμηθέας του «Συγγραφέα της χρονιάς».
Η Βικτώρια Δενδρινού εργάζεται για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες. Αρθρογραφεί κυρίως για οικονομικά και πολιτικά θέματα, εστιάζοντας στην Ευρωζώνη. Στις Βρυξέλλες ξεκίνησε ως ανταποκρίτρια το 2014 για τη Wall Street Journal, ενώ πριν εργαζόταν για το Reuters Breakingviews και τον Economist στο Λονδίνο. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατέχει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το University College London.
Η Ελένη Βαρβιτσιώτη είναι ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες από το 2014. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της πορεία το 2004 από την ερευνητική ομάδα της τηλεοπτικής εκπομπής «Οι φάκελοι», καλύπτοντας πληθώρα θεμάτων στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ. Το 2016 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για τις ανταποκρίσεις της από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Ιστορία στο Boston University.
Το τελευταίο τους βιβλίο «Η Τελευταία Μπλόφα» βασίζεται σε πάνω από 230 ώρες off the record συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015.
Μια συγκλονιστική αφήγηση θα οδηγήσει τον αναγνώστη πίσω από κλειστές πόρτες σε κυβερνητικά κτίρια και οικίες αξιωματούχων, θα τον βάλει σε δωμάτια όπου πολύωρες διαπραγματεύσεις γεμάτες κρυφές προσφορές, μυστικές υποσχέσεις και ωμούς εκβιασμούς κατέληξαν σε δύσκολους συμβιβασμούς.
Ένα βιβλίο που διαβάζεται ως πραγματικό θρίλερ εξουσίας, στο οποίο όλοι, Έλληνες, θεσμοί και ξένοι αξιωματούχοι, συνέβαλαν στο να καταλήξει η Ελλάδα στο κέντρο της «τέλειας καταιγίδας».
Βραβείο Προμηθέας 2019 για την Προάσπιση της Ατομικής Ελευθερίας στον Φώτη Γεωργελέ
Η εκτελεστική ομάδα του ΚΕΦίΜ κατέληξε στην απόφαση αυτή αναγνωρίζοντας την σταθερή δέσμευση του Φώτη Γεωργελέ στην υπεράσπιση της ενημέρωσης και της ελευθερίας του λόγου.
Η στάση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, με την Ελλάδα να καταγράφει αλλεπάλληλα απογοητευτικές επιδόσεις σε κρίσιμες διεθνείς κατατάξεις όπως ο Δείκτης Ελευθερίας του Λόγου, και με μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους στη χώρα μας να υφίστανται συχνές επιθέσεις φίμωσης, όπως συνέβη χαρακτηριστικά με τις πρόσφατες δύο καταδρομικές επιθέσεις εναντίον της Athens Voice.
Υπό το πρίσμα αυτό, η συμβολική βράβευση του Φώτη Γεωργελέ υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα κάθε φίλου της ελευθερίας στη χώρα μας να αντιταχθούμε σε όσους επιδιώκουν τον περιορισμό της έκφρασης και του λόγου, απ’ όπου κι αν αυτοί προέρχονται.
Καλλιτέχνης της χρονιάς ο Δημήτρης Λιγνάδης
Στον Δημήτρη Λιγνάδη απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Προμηθέας του «Καλλιτέχνη της χρονιάς».
Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο, σε δραματικές σχολές (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών κ.ά.).
Διετέλεσε Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής Διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την περίοδο 2014-15 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Θέατρο Πάνθεον.
Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού.
Από το 2017 έως σήμερα, έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα Μαθήματα Πολέμου, βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και εφαρμογή της λεγόμενης βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας.
Στο Εθνικό Θέατρο, για μία δεκαετία, ερμήνευσε βασικούς ρόλους στις χειμερινές και θερινές παραγωγές του, εργαζόμενος δίπλα σε κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Λ. Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.) Ακολούθως, συνεργάστηκε με ιδιωτικούς θιάσους (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).
Από το 2001 σκηνοθετεί, τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και στο ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικές δουλειές του στο Εθνικό Θέατρο είναι: Ορέστεια, Βιομαγεία, Δόκτωρ Φάουστους και Βάτραχοι του Αριστοφάνη (Επίδαυρος 2008), Έξοδος και Έρως Θηλυκρατής (Μικρή Επίδαυρος 2005-2006) καθώς και άλλες παραγωγές μεταξύ των οποίων Ο συλλέκτης, Πέτρες στις τσέπες του, Όσκαρ (3 βραβεία θεάτρου).
Για το Φεστιβάλ Αθηνών, έχει σκηνοθετήσει τα έργα: 13 αντικείμενα, Φαίδρα, Δεσποινίς Τζούλια. Έχει επίσης σκηνοθετήσει είτε πρωταγωνιστήσει στα έργα Αμαντέους, Ο άνθρωπος της βροχής, Το έπος του Διγενή, Το τέλος του παιχνιδιού, Βάκχες, Πελοποννησιακός Πόλεμος, Billy Elliot, Ριχάρδος Γ’, Αντιγόνη, Πέερ Γκυντ, Οιδίπους τύραννος. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Έχει διδάξει σε σεμινάρια και διαλέξεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού).
Επιχειρηματίας της χρονιάς ο Κώστας Πετρόπουλος
Στον Κώστα Πετρόπουλο απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Προμηθέας του «Επιχειρηματία της χρονιάς».
Ο Κώστας Πετρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940. Σπούδασε στο Πειραματικό Θεσσαλονίκης και αργότερα στο Κολλέγιο Αθηνών, στην Αθήνα. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αρχικά μηχανολογία και εν συνεχεία Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Το 1966 προσελήφθη στην οικογενειακή επιχείρηση Πέτρος Πετρόπουλος και Σια Ο.Ε. Το 1968 παραιτήθηκε λόγω διαφωνίας του με τον τρόπο διαχείρισης, και προσελήφθη από την Αμερικανική Εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων Arthur D. Little Hellas.
Το 1970, επέστρεψε στην Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ και κλήθηκε να διαχειριστεί την επανεκκίνηση της Εταιρίας. Με τον αδελφό του Γιάννη κατόρθωσαν να οδηγήσουν την Εταιρία στην εξυγίανση και την ανάπτυξη. Παρέδωσε την θέση του ως μέλους και Προέδρου του Δ.Σ. της Εταιρίας το 2017.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ από το 1980 -1994 και τα τελευταία 4 χρόνια Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ. Ήταν από τους ιδρυτές του ΑLΒΑ και Πρόεδρος του από το 1991-2002. Εχει τιμηθεί με τον τίτλο OBE το 1991 καθώς και με το Royal Order of Polar Star (Sweden) to 2004.
Βραβείο συνολικής προσφοράς στην Ελευθερία στον Πασχάλη Κιτρομηλίδη
Ο ελληνοκύπριος πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός, διανοούμενος και καθηγητής πανεπιστημίου Πασχάλης Κιτρομηλίδης τιμήθηκε με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Ελευθερία.
Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης γεννήθηκε στην Κύπρο και σπούδασε πολιτική επιστήμη και νεότερη ιστορία στα Πανεπιστήμια Wesleyan και Harvard των ΗΠΑ. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard και από το 1980 έχει διδάξει ιστορία των πολιτικών θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Μπράνταϊς, Κέιμπριτζ, και Οξφόρδης, στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, καθώς και στο Κέντρο Μελετών της Ιταλικής Αναγέννησης Villa I Tatti του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Φλωρεντία. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ιστορία της Πολιτικής Σκέψης, και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών καθώς και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων.
Με το σημαντικότατο επιστημονικό του έργο, για το οποίο έχει τιμηθεί με το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, και το Αριστείο Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, ο καθηγητής Κιτρομηλίδης έχει αναδείξει διεθνώς τη σημασία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση της νέας ελληνικής ταυτότητας και την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, μέσα από τη δυναμική προσπάθεια σύνθεσης των φιλελεύθερων ιδεών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Ορθόδοξης πνευματικής παράδοσης του προεπαναστατικού ελληνισμού.
Σταθερά εμπνεόμενος από τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες του κλασικού φιλελευθερισμού, ο καθηγητής Κιτρομηλίδης έχει συμβάλει καθοριστικά στη διάδοσή τους στις νεότερες γενιές, με την έκδοση στα ελληνικά θεμελιωδών πηγών της φιλελεύθερης πολιτικής θεωρίας, περιλαμβανομένων έργων του John Locke, του Benjamin Constant και του Alexis deTocqueville, αλλά και στην ανάδειξη των πρόσφορων πεδίων εφαρμογής τους σε σύγχρονα ζητήματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του διεθνούς περιβάλλοντος.
Με τη συμβολική αυτή αναγνώριση, το ΚΕΦίΜ έχει ως στόχο να υπογραμμίσει τον κομβικό ρόλο διανοητών όπως ο καθηγητής Κιτρομηλίδης στην κοινή προσπάθεια για περισσότερη ελευθερία στη χώρα μας.
Βραβείο για την Προώθηση του Οικονομικού Αλφαβητισμού στον Steven Horwitz
Ο καθηγητής Στηβ Χόρβιτς ήταν ο τιμώμενος για φέτος προσκεκλημένος του ΚΕΦίΜ στα Βραβεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2019, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο για την Προώθηση του Οικονομικού Αλφαβητισμού.
Ο καθηγητής Χόρβιτς είναι ένας από τους εξέχοντες σύγχρονους εκπροσώπους της αυστριακής οικονομικής σχολής, τις ιδέες της οποίας προωθεί με δέσμευση, συνέπεια και αποτελεσματικότητα τόσο στο ακαδημαϊκό, όσο και στο γενικό κοινό.
Στο ακαδημαϊκό πεδίο, κατέχει τη διακεκριμένη έδρα Ελεύθερης Επιχειρηματικότητας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Miller College of Business στο Πανεπιστήμιο Ball State της Ιντιάνας, ενώ μέχρι το 2017 κατείχε την έδρα Dana Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο St. Lawrence. Κεντρική θέση μεταξύ των επιστημονικών του ενδιαφερόντων έχει η νομισματική θεωρία και η μακροοικονομική, η ιστορία της οικονομικής και κοινωνικής σκέψης με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του Φρίντριχ Χάγιεκ, καθώς και η οικονομική και κοινωνική θεωρία της οικογένειας. Μεταξύ των μονογραφιών του, ξεχωρίζουν το Microfoundations and Macroeconomics: An Austrian Perspective, (Routledge, 2000) και το Hayek’s Modern Family: Classical Liberalism and the Evolution of Social Institutions, (Palgrave, 2015), ενώ έχει επιμεληθεί σημαντικές συλλογικές εκδόσεις στις οποίες έχει συνεισφέρει πρωτότυπες εργασίες για την οικονομική επιστήμη και την αυστριακή οικονομική σχολή.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά του Στηβ Χόρβιτς στο φιλελεύθερο κίνημα και την ενίσχυση του οικονομικού αλφαβητισμού. Μεταξύ άλλων, και στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Institute of Humane Studies, το Foundation for Economic Education, το Fraser Institute, και το Mercatus Center του Πανεπιστημίου George Mason έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων τόσο για την εκλαΐκευση ιδεών της ελευθερίας, όσο και για την εφαρμογή της σε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η διαχείριση των καταστροφών από τον τυφώνα Κατρίνα και έχει συχνά φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη έχει παραγάγει σειρά σύντομων βίντεο για το αμερικανικό LearnLiberty, ενώ συνεισφέρει τακτικά στα μπλογκ Bleeding Heart Libertarians και Coordination Problem. Πολλά από αυτά τα βίντεο έχουν παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό από το LearnLiberty.gr ενώ άρθρα του φιλοξενούνται συχνά στην ενότητα Think Tanks του liberal.gr την οποία επιμελείται το ΚΕΦίΜ. Με την πολύπλευρη ακαδημαϊκή και δημόσια δράση του, ο Στηβ Χόρβιτς έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διασάφηση κρίσιμων οικονομικών ιδεών και τη διάλυση διαδεδομένων μύθων για τη λειτουργία της οικονομίας σε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ο οποίος καθημερινά διευρύνεται ακόμη περισσότερο.
Η ακαταπόνητη υπεράσπιση των αξιών της ελευθερίας, η διαρκής αναζήτηση νέων πεδίων εφαρμογής τους και επίκαιρων παραδειγμάτων που υπογραμμίζουν τη σημασία τους, το πλούσιο συγγραφικό έργο, το χιούμορ και η μεταδοτικότητα του Στηβ Χόρβιτς, τον αναδεικνύουν άξιο συνεχιστή της μεγάλης διανοητικής παράδοσης του Φρίντριχ Χάγιεκ, του Λούντβιχ φον Μίζες και του Καρλ Μένγκερ. Σε μια εποχή όπως η σημερινή, που η ανάγκη για δυναμική, εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική υπεράσπιση της ελευθερίας έναντι των απανταχού αντιπάλων της καθίσταται ξανά επιτακτική, προσωπικότητες όπως ο Στηβ Χόρβιτς προσφέρουν στέρεα επιχειρήματα και ένα πολύτιμο παράδειγμα δράσης και συμμετοχής για κάθε φίλη και φίλο της ελευθερίας.
Η Επιτροπή των βραβείων Προμηθέας 2019:
- Λένα Δραγούμη | Αρχιτέκτονας, Μέλος ΔΣ ΚΕΦίΜ
- Νίκος Δρανδάκης | Ιδρυτής BEAT, Βραβευμένος «Επιχειρηματίας της χρονιάς» 2017
- Αντύπας Καρίπογλου | Δικηγόρος
- Δημήτρης Κατσούδας | Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΚΕΦίΜ
- Πάσχος Μανδραβέλης | Δημοσιογράφος, Βραβευμένος «Δημοσιογράφος της χρονιάς» 2018
- Στέφανος Μάνος | Ιδρυτής της Δράσης, τ. Υπουργός Οικονομικών, βραβείο για την «Συνολική του προσφορά στην ελευθερία» 2017
- Αλεξάνδρα Χαριτάτου | Ιστορικός & Μουσειολόγος