Θεσ/νικη: Πρόσφυγας ανοίγει ζαχαροπλαστείο με γλυκά από το Ιράν
Επέλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα αντί για τη Νορβηγία όπου είχε εγκατασταθεί για λίγους μήνες
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![glyka1.jpg glyka1.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/12/13/glyka1.jpg)
Το ταξίδι της προσφυγιάς για τον 39χρονο Λογχμάν, κουρδικής καταγωγής, τελειώνει στη Θεσσαλονίκη – Ανοίγει την δική του επιχείρηση με γλυκά.
Το δικό του ζαχαροπλαστείο με γλυκά από το Ιράν ανοίγει αύριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο κουρδικής καταγωγής πρόσφυγας Λογχμάν Γκασεμί, ο οποίος επέλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα αντί για τη... Νορβηγία όπου είχε εγκατασταθεί για λίγους μήνες.
O 39χρονος Λογχμάν βρέθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια από την Τουρκία στη Σάμο και μετά στο Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών και έχοντας ανοίξει άλλα δύο καταστήματα στη χώρα του, είχε αναγκαστεί να ακολουθήσει το ταξίδι της προσφυγιάς, Μόλις απέκτησε άδεια παραμονής και τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα, μετέβη στη Νορβηγία όπου δούλεψε ως ζαχαροπλάστης για μερικούς μήνες για να αποφασίσει τελικά ότι δεν του ταιριάζει η ζωή εκεί και πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα.
![zaxaroplastis.jpg zaxaroplastis.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/zaxaroplastis.jpg)
«Από το αεροδρόμιο τηλεφώνησα στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής όπου δούλευα στη Θεσσαλονίκη, τους ζήτησα να γυρίσω και το δέχθηκαν» λέει χαμογελώντας ο Λογχμάν σπό το δικό του πλέον εργαστήρι που έχει στήσει στο πατάρι του καταστήματός του, στην οδό Μ.Γενναδίου 10.
Ωστόσο, μέχρι την ευόδωση του σκοπού του, ο 39χρονος επιχειρηματίας πέρασε από πολλά στάδια. Εχοντας προσφύγει για υποστήριξη στο SolidarityNow, ξεκίνησε να μαθαίνει ελληνικά- ήδη μιλάει και συνεννοείται-και με τη βοήθεια της συμβούλου απασχόλησης της οργάνωσης Μαίρης Ασβεστά, άρχισε να «χτυπά» πόρτες για δουλειά.
«Πρέπει να τύπωσα και να έδωσα περισσότερα από 70 βιογραφικά μέχρι να δεχθεί ένα εργαστήρι να με προσλάβει. Μάλιστα, όταν με κάλεσαν, τους ζήτησα να με δοκιμάσουν αμισθί για δύο μέρες και μετά να αποφασίσουν αν θα με προσλάβουν» εξηγεί.
"Κάτι τέτοιο όμως δεν χρειάστηκε καθώς η επαγγελματική επάρκεια του κ. Γκασεμί είναι εμφανής", όπως λέει η κ.Ασβεστά, "αφού αμέσως έδειξε ότι γνωρίζει να χειρίζεται τα μηχανήματα". Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, εξηγεί ο ίδιος, ότι από μικρό παιδάκι θυμάται να τριγυρνάει και να δουλεύει στο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας πριν πάει τελικά για εκπαίδευση σε μια σχολή ζαχαροπλαστικής και μάθει να φτιάχνει 150 είδη γλυκών.
Από τη Νορβηγία όπου βρέθηκε-«δεν μου άρεσε εκεί γιατί όλα ήταν χρήμα»-μέχρι τη Θεσσαλονίκη που επέλεξε να ζήσει και να φτιάξει την επιχείρηση του, ο κ.Γκασεμί ονειρευόταν πάντα το δικό του μαγαζί που θα λειτουργεί επί 24ωρης βάσης. Το «βάφτισε» Λάντε (laadeh), μια κουρδική λέξη που σημαίνει μέρος όπου υπάρχουν πάντα παραδοσιακά και χειροποίητα προϊόντα.
«Εχω μεγάλα όνειρα, θέλω σε λίγο καιρό να λένε όλοι «πάμε Λάντε για καφέ, γλυκά και σιροπιαστά» και να ανοίξω στη συνέχεια και δεύτερο μαγαζί, σε άλλη πόλη» αναφέρει ο 39χρονος επιχειρηματίας ο οποίος ξεκίνησε το όνειρό του με τη στήριξη του «The People’s Trust», με χρηματοδότηση 10.000 ευρώ αλλά και με ίδιους πόρους. Θωρεί δε, ιδιαίτερα σημαντικό να δώσει δουλειά και σε άλλους ανθρώπους και ήδη έχει προσλάβει 2 πρόσφυγες από το Ιράν και μία ελληνίδα.
«Θα προσλάβω και άλλα άτομα τα οποία απαιτούνται για να δουλεύει το μαγαζί 24 ώρες» προσθέτει.
Μάθημα για νέους επιχειρηματίες
«Είχε στη γλώσσα του και στα ελληνικά, λέξεις όπως βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και αυγά για να τον βοηθήσει να συνεννοηθεί με τους συναδέλφους του» διηγείται η κ.Ασβεστά εντυπωσιασμένη από το ασίγαστο πάθος του Ιρανού ζαχαροπλάστη.
Η σχέση του με το SolidarityNow ξεκίνησε όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα και άρχισε να αναζητεί εργασία και παράλληλα, να μάθει ελληνικά.
«Μετά από την επαγγελματική του αποκατάσταση και αρκετά νωρίς, σκεφτόταν να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Το εγχείρημα αυτό άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το τελευταίο διάστημα, αφού πήρε την χρηματοδότηση και βρήκε, με πολύ κόπο, το κατάστημα γιατί αντιμετώπισε άρνηση και δυσπιστία να του νοικιάσουν έναν επαγγελματικό χώρο» εξήγησε η κ.Ασβεστά προσθέτοντας ότι ο κ.Γκασεμί, «εκτός από πολύ καλός ζαχαροπλάστης, γνωρίζει καλά το επιχειρείν αφού δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί δική του επιχείριση».
« Επίσης, θέλει να ενθαρρύνει ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση με τον ίδιο να κάνουν τέτοια εγχειρήματα. Θέλει να συμβάλει με τον δικό του τρόπο στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και στο θέμα της ανεργίας, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους» καταλήγει η κ.Ασβεστά.
Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν ζαχαροπλαστική από το Ιράν,ο Λογχμάν Γκασεμί, αύριο από τις 6 το απόγευμα, θα κερνάει γλυκά στα εγκαίνια του καταστήματός του στη Μ.Γενναδίου 10, σε ένα πάρτυ με ζωντανή μουσική.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πήρε το όνομα Spetsi και είναι καλά στην υγεία του
Φίλοι και συγγενείς τίμησαν την μνήμη της
Οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν σε ετοιμότητα
Οι όροι που επέβαλε το δικαστήριο για να μην μπει στη φυλακή
Νωρίτερα εστάλη μήνυμα στους κατοίκους από το 112
Έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά ενέργειες με σκοπό την απρόσκοπτη και με διαφάνεια αδειοδότηση και λειτουργία των καταστημάτων
Τι είπε στενή φίλη της για τις κρίσιμες ώρες που ήταν στην Πάρο
Οδηγούσε μεθυσμένος - Συνελήφθη από την Τροχαία
Η πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με τον Π. Γιαννόπουλο
Δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα τα αίτια
Τα λάθη που γίνονται και ο ρόλος του στα αντανακλαστικά του οδηγού
Στον συλληφθέντα επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ
Τα συγκινητικά «αντίο» των φίλων της
Μήνυμα του «112» στους κατοίκους - Επί τόπου δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.