- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
6.000 ευρώ το «κεφάλι» χρέωναν οι διακινητές το δρομολόγιο Αθήνα-Ιταλία, χρησιμοποιώντας για την παράνομη δραστηριότητά τους ταχύπλοα και... αεροπλάνο.
Ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές. Η τιμή που χρέωναν οι διακινητές για να μεταφέρουν κόσμο από την Αθήνα στην Ιταλία ήταν 5.500-6.000 ευρώ το «κεφάλι». Όπως ανακοινώθηκε, αφού τους συγκέντρωναν σε ομάδες έως και 32 ατόμων στο κέντρο της πρωτεύουσας, στη συνέχεια τους μετέφεραν σε παράκτιες περιοχές απέναντι από τις ιταλικές ακτές (Ηγουμενίτσα ή Κέρκυρα).
Από εκεί τους περνούσαν απέναντι με ταχύπλοο, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις… vip μεταφορών, καθώς χρησιμοποιήθηκε αεροπλάνο. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 6 άτομα στην Ελλάδα και 5 στην Ιταλία.
Πώς δρούσε το κύκλωμα - Οργανωμένη δομή και ξεκάθαροι ρόλοι
Η εγκληματική ομάδα είχε υποομάδες σε Ελλάδα και Ιταλία. Την ώρα που η υποομάδα της Ελλάδας αναλάμβανε να μαζέψει τα χρήματα και να τους μεταφέρει μέχρι τα ιταλικά σύνορα, η υποομάδα της Ιταλίας εξασφάλιζε -κάθε φορά- ανάλογου τύπου πλωτά σκάφη.
Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνταν το «Ελ. Βενιζέλος», η ελληνική υποομάδα εφοδίαζε τους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και «φρόντιζε» για την εξωτερική τους εμφάνιση, ώστε να μοιάζουν με τουρίστες. Επίσης, η ελληνική ομάδα έκανε... business και στη μεταπώληση πλαστών ή κλεμμένων εγγράφων, που προορίζονταν για την παράνομη προώθηση μεταναστών.
Μέχρι τώρα έχουν εξακριβωθεί 7 υποθέσεις διευκόλυνσης παράνομης εξόδου με πλωτά μέσα, 5 περιπτώσεις μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και 16 υποθέσεις προμήθειας, κατοχής, απόκρυψης, πλαστογραφίας και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.
Επικοινωνία με κωδικούς: Τα... μακαρόνια
Σημειώνεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις.
Χαρακτηριστικά, η λέξη «nafar» ήταν κωδική αναφορά στους -υπό προώθηση- μετανάστες, ενώ τα ταξιδιωτικά έγγραφα αναφέρονταν ως «μπλούζες», «παντελόνια», «πράγματα», «μακαρόνια», «κάρτες», «βιβλία».
Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται, από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην παράνομη προώθηση τουλάχιστον 130 μεταναστών και στη διακίνηση - εμπορία τουλάχιστον 150 ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων τρίτων προσώπων (δελτία ταυτότητας, διαβατήρια, δελτία αιτήσαντος διεθνή προστασία) διαφόρων χωρών, όπως Ιταλίας, Γαλλίας, Σουηδίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας.
Τι εντοπίστηκε και κατασχέθηκε
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 40 δελτία ταυτοτήτων Ιταλίας (χωρίς στοιχεία και φωτογραφίες κατόχων),
- 2 ελληνικά δελτία ταυτότητας,
- δελτίο ταυτότητας Γαλλίας,
- 2 διαβατήρια (ελληνικό, πολωνικό),
- άδεια διαμονής Ελλάδος,
- δελτίο αιτήσαντος διεθνή προστασία,
- φωτογραφίες, τύπου διαβατηρίου, τρίτων προσώπων,
- 9 κινητά τηλέφωνα,
- 2 αυτοκίνητα και
- ένα σκάφος.
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών σε κατοικία ηγετικού μέλους της οργάνωσης, εντοπίστηκαν 9 αλλοδαποί (5 ενήλικες και 4 ανήλικοι), οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και προορίζονταν για προώθηση στο εξωτερικό.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις από κερδοσκοπία, πλαστογραφία εγγράφων μετά χρήσεως, παράνομη κατοχή και χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων, τρίτων προσώπων και οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών.