- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Επίδομα γέννας: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια της οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 2.000 ευρώ.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για το επίδομα γέννας. Η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε πως η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση αφορά κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2020. Όπως είπε, πρόκειται για το πρώτο βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στην «Καθημερινή», με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια διαμονής στη χώρα για πολίτες τρίτων χωρών που δικαιούνται επιδόματα παιδιού και στέγασης και ορίζεται ως αφορολόγητο και ακατάσχετο το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Παράλληλα, αυστηροποιούνται τα κριτήρια χορήγησης του νέου επιδόματος καθώς και των επιδομάτων στέγασης και παιδιού στους πολίτες τρίτων χωρών. Μεταξύ άλλων θα απαιτείται η 10ετής παραμονή μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα. Όσον αφορά το επίδομα παιδιού, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», θα τεθεί ως προϋπόθεση λήψης και η βεβαίωση ότι τα παιδιά παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Αναλυτικά, στο πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου θεσπίζεται το επίδομα γέννησης, στις 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 και εφεξής. Η πρώτη δόση, ύψους 1.500 ευρώ, θα καταβάλλεται έπειτα από αίτηση στον ΟΠΕΚΑ, αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ η δεύτερη δόση θα δίνεται εντός εξαμήνου από τη γέννηση του παιδιού.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι η μητέρα του παιδιού ή ο πατέρας ή κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, πρόκειται για ένα οριζόντιο -δημογραφικό και όχι προνοιακό- μέτρο από το οποίο θα εξαιρούνται, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, οι γονείς με πολύ υψηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος είναι οι 40.000 ευρώ τον χρόνο για μονογονεϊκή οικογένεια χωρίς παιδί, ενώ το ποσό αυξάνεται στις 60.000 ευρώ τον χρόνο για ζευγάρι και φθάνει τις 70.000 ευρώ μεικτά ετησίως, για ζευγάρι με ήδη ένα παιδί. Το επίδομα γέννησης δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Βάσει των υπολογισμών του Υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να το λάβουν εντός του 2020 περίπου 83.000 οικογένειες.
Αλλαγές προβλέπονται όσον αφορά τη νόμιμη και μόνιμη παραμονή των δικαιούχων τόσο του νέου επιδόματος όσο και των επιδομάτων στέγασης και παιδιού, στην Ελλάδα. Στην πράξη, τίθεται οριζόντια, για όλους τους νέους δικαιούχους πολίτες τρίτων χωρών, ως προϋπόθεση λήψης επιδόματος η 10ετής παραμονή στη χώρα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, δεν αλλάζει τίποτα για τη λήψη του επιδόματος στέγασης και παιδιού, από ομογενείς, Ευρωπαίους πολίτες και πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), δικαιούχους ασύλου, αλλά και δικαιούχους «επικουρικής προστασίας». Οι αλλαγές αφορούν μόνο πολίτες τρίτων χωρών και μόνο στην περίπτωση που είναι νέοι δικαιούχοι. Οι παλαιοί, που έλαβαν το 2015 επίδομα στέγασης ή παιδιού καθώς είχαν συμπληρώσει 5ετή νόμιμη παρουσία στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιδόματα, αν εξακολουθούν να πληρούν και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.
Στην πράξη, οι αλλαγές αφορούν όσους μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα μετά το 2014 και, πλέον, απαιτείται η 10ετής νόμιμη παρουσία τους προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι κάποιου επιδόματος. Καθώς, μάλιστα, ο έλεγχος διαμονής του δικαιούχου γίνεται από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και η ηλεκτρονική υποβολή τους ξεκίνησε από το 2012 και μετά, στην πράξη, για το 2020 αρκεί να αποδεικνύεται η 8ετής παραμονή στη χώρα. Η 10ετία θα μπορεί να ελεγχθεί από το 2022 και μετά. Ειδικά για το επίδομα παιδιού, με στόχο την ένταξη των επιδοτούμενων τέκνων με ομαλό τρόπο στην κοινωνία, θα τεθεί ως προϋπόθεση υποβολής βεβαίωσης επαρκούς φοίτησης, ώστε να αποδεικνύεται ότι τα παιδιά παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Το έγγραφο θα παρέχεται από το υπουργείο Παιδείας, με στόχο το αμέσως επόμενο διάστημα αυτό να γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής του e-school. Με το ίδιο σχέδιο νόμου θα μετονομαστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε Ελάχιστο Εγγυημένο Επίδομα, σε συνέχεια της συνταγματικής κατοχύρωσής του, ενώ θα οριστεί ότι όλα τα επιδόματα θα καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ, την ίδια ημέρα, και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.