Ελλαδα

Πιάσε… τη Σελήνη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Έκθεση τον Δεκέμβριο δειγμάτων σεληνιακού πετρώματος από την ιστορική αποστολή «Απόλλων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πλήρωμα του «Απόλλων 11»
Το πλήρωμα του «Απόλλων 11» / © EPA/NASA

Έκθεση τον Δεκέμβριο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δειγμάτων σεληνιακού πετρώματος από την ιστορική αποστολή «Απόλλων».

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) θα φιλοξενεί έως τις 21 Δεκεμβρίου σεληνιακά δείγματα που ήλθαν στη Γη από την ιστορική αποστολή Apollo-11 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Τα δείγματα αυτά δωρήθηκαν στη χώρα μας το 1970 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και σε 134 ακόμη χώρες, ως διπλωματικό δώρο από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, και φυλάσσονται από τότε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μαζί τους και μια ελληνική σημαία, η οποία ταξίδεψε στη Σελήνη με την ίδια αποστολή και επέστρεψε στη Γη.

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη, τα σπάνια εκθέματα θα φιλοξενούνται στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, αφού παραχωρήθηκαν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Θα είναι επισκέψιμα στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του ΕΑΑ:

• Από τα σχολεία που έχουν προγραμματισμένες πρωινές ξεναγήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα θραύσματα σεληνιακού πετρώματος, μαζί με τα υπόλοιπα εκθέματα του μουσείου.

• Σε ξεναγήσεις που θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 13:30 για το παραπάνω διάστημα.

• Στη διάρκεια των τακτικών βραδινών επισκέψεων που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 19:00 έως τις 20:30 και κάθε μισή ώρα. Οι βραδινές ξεναγήσεις ολοκληρώνονται με παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας.

Ειδικά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη διάρκεια των βραδινών τακτικών ξεναγήσεων, θα είναι επίσης επισκέψιμη η ιστορική βιβλιοθήκη του Αστεροσκοπείου στο κτήριο Σίνα, η οποία θα φιλοξενεί σπάνια βιβλία και εκδόσεις των 19ου και 20ου αιώνα που αφορούν τη μελέτη της Σελήνης, από την ιδιωτική συλλογή του μαθηματικού και ερασιτέχνη αστρονόμου Δημήτρη Μπαρούνη.

Ακόμη έχουν προγραμματιστεί ομιλίες αναφερόμενες στη γεωλογία της Σελήνης, στις διαστημικές αποστολές και στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η γενική είσοδος για τις ξεναγήσεις είναι 5 ευρώ (μειωμένο: 3 ευρώ), ενώ για τις θεματικές βραδιές απαιτείται προκράτηση θέσης στα τηλέφωνα 210 3490160 και 2103490036 από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 15:00 (γενική είσοδος 5 ευρώ).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.