Ελλαδα

Η νύχτα πέφτει στα Πανεπιστήμια

Το οργανωμένο έγκλημα μέσα κι έξω από τα ελληνικά campus

59189009_2154225567959075_3788618135297327104_n.jpg
Κώστας Κυριακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 725
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ
© INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Καταγγελίες για εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Θεσσαλίας

Μοιάζει με απαράβατο ραντεβού. Κάθε μέρα, ιδίως όταν τελειώνει η εβδομάδα, τις ώρες που αρχίζει να πέφτει το σκοτάδι, τα σκηνικά που στήνονται γύρω από ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα της  χώρας μοιάζουν να έχουν βγει από σκοτεινά κεφάλαια της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Χωρίς εσάνς φαντασίας, εκείνες τις ώρες, αρχίζουν να δουλεύουν κάτι περίεργοι μηχανισμοί που αλλάζουν ρόλους με ταχύτητα βίντεο κλιπ, χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι σαν να εκτελούν καλοκουρδισμένες και προβαρισμένες κινήσεις. 

Αεικίνητες φιγούρες ξεφορτώνουν παράνομα τσιγάρα σε μεγάλες κούτες, τεράστιες μπλε σακούλες και διπλωμένους μουσαμάδες με λαθραία  ρούχα, παπούτσια, τσάντες, μπουφάν και ζώνες. Μικρά φορτηγάκια πηγαινοέρχονται, αυτοκίνητα και παπάκια με μεγάλα κουτιά στις σχάρες τους σαν ντελίβερι δίνουν τους ρυθμούς της μυστηριώδους παρανομίας. Από κοντά και οι διπλωμένες σκιές εξαρτημένων ανθρώπων να τριγυρνούν αναζητώντας τις δόσεις τους. Βαποράκια, μικρέμποροι, άλλοι με μεγαλύτερες ποσότητες, αυτοκίνητα με θεοσκότεινα τζάμια,  ένας ολόκληρος στρατός. Αλλού βγαίνουν μαχαίρια και σιδηρογροθιές ή και πιστόλια. Πορτοφόλια, κινητά και ρολόγια αλλάζουν με τη βία ιδιοκτήτες. Λοστοί ανοίγουν κλειδωμένα γραφεία. Πού και πού αυτήν τη γρασαρισμένη νυχτερινή μονοτονία κάποιων ελληνικών πανεπιστημίων σπάνε μερικά πιο άγρια σκηνικά, κυρίως σε κάποια οργανωμένα πάρτι με μπόλικο νοθευμένο αλκοόλ. Πάρτι που ελέγχονται από κάποιες ομάδες με ισχυρές διασυνδέσεις στη νύχτα και στο οργανωμένο έγκλημα του αλκοόλ. Τότε, σε εκείνες τις περιπτώσεις, κάποια κορίτσια ζουν εφιάλτες με πρωταγωνιστές που θα τους στοιχειώνουν σε όλη τους τη ζωή: βιασμοί…

Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, ΕΜΠ στην Πατησίων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), Πάντειο στην Αθήνα, Οικονομικό  Πανεπιστήμιο Πειραιά (πρώην Βιομηχανική), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θεωρούνται οι κυριότερες εστίες που είτε θέλουν είτε όχι έχουν πολλές ιστορίες να πουν. Καμουφλαρισμένες από την τεράστια και παρεξηγημένη κουρτίνα του ασύλου υπό την οποία βρίσκουν θαλπωρή πιο «πολιτικοποιημένες» εκδοχές παραβατικών συμπεριφορών. Θα μπορούσε να μοιάζει με πόλεμο αλλά, χρόνια τώρα, είναι διαμορφωμένο μόνο το ένα στρατόπεδο. Και τώρα, με αφορμή την επίσημη κατάργηση του ασύλου, έχει κάνει την εμφάνισή της και το «απέναντι» στρατόπεδο, αυτό των ενστόλων.

«Είναι θλίψη το κλειστό πανεπιστήμιο… Το έκλεισαν γιατί φοβούνται να το λειτουργήσουν… Φοβούνται τους τραμπούκους που ελεύθεροι σουλατσάρουν εκεί μέσα. Δεν είναι κατάντια αυτό; Δεν είναι ο φόβος χτύπημα της ελευθερίας; Της δημοκρατίας μας; Δεν είναι κοινή, όλων μας, ντροπή να φτάνουμε σε τέτοιο σημείο;» αναρωτήθηκε την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στο «Βήμα». Το ίδιο βράδυ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άρχισε να εισπράττει εύσημα για τους χειρισμούς της αστυνομίας στα Εξάρχεια. Ένα ακόμα επεισόδιο της σειράς «επετειακός κλεφτοπόλεμος» που κατά γενική ομολογία ήταν ο πιο «ήρεμος» των τελευταίων ετών, ακόμα και από αυτούς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργική ατάκα ήρθε να «δέσει» το γλυκό των τελευταίων ημερών, μετά τις ανακαλύψεις στα υπόγεια της πρώην ΑΣΟΕΕ όπου σημειολογικά –τα κράνη, τα υλικά για τις μολότοφ, τα στειλιάρια– κρύβουν μια σειρά από μυστηριώδεις δραστηριότητες που εκπλήσσουν ακόμα και τους πιο μυημένους. Ή, καλύτερα, τους πιο κυνικούς… 

«Βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητα και γεμίσατε την καθημερινότητα με σπασμένες εικόνες», είχε πει το 2016 ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυρ.  Μητσοτάκης αναφερόμενος στις φθορές και καταστροφές σε τρόλεϊ και ακυρωτικά μηχανήματα έξω από το Πολυτεχνείο στην Αθήνα και σε σταθμούς του μετρό. «Η ανομία γενικεύεται και η εγκληματικότητα εξαπλώνεται, και το χειρότερο είναι ότι αυτή η ανομία αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά κανονικότητας», είχε συμπληρώσει. Από την κριτική που είχε ασκήσει δεν είχε παραλείψει τα δύο κραυγαλέα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια με αποκορύφωμα την επίθεση στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στις 15 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου ο Άγγ. Συρίγος είχε δεχθεί επίθεση από φοιτητή επειδή του είχε ζητήσει να σταματήσει να βάφει τους τοίχους του Παντείου με γκράφιτι. Του επιτέθηκαν τρεις, τον χτύπησαν ακόμα και στο κεφάλι, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε η αστυνομία, ένας εξ αυτών ψέκαζε με το ίδιο σπρέι και τα ρούχα του καθηγητή. Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2018, το δικαστήριο επέβαλε ποινή 18 μηνών σε έναν φοιτητή της Φιλοσοφικής, τον οποίον ο Άγγελος Συρίγος είχε αναγνωρίσει ως έναν από τους επιτιθέμενους. 

Λαθραία τσιγάρα, ναρκωτικά, όπλα  και… ενοικιαζόμενα δωμάτια
Ένα παχύρευστο νέφος εγκληματικότητας τυλίγει πολλά ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αν τα μισά από όσα φτάνουν υπό τη μορφή αναφορών σε διάφορες κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες αληθεύουν, η πραγματικότητα σε μερικά πανεπιστήμια, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες πρυτάνεων και καθηγητών, είναι τρομακτική. Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι διάφορες ιστορίες μπορούν να σε καθηλώσουν στην καρέκλα λέγοντάς σου διάφορες ιστορίες. Όπως αυτή:

Αφορούσε σε ένα ζευγάρι μεταπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου. Λίγο πριν πάρει τον μεταπτυχιακό τίτλο, το 2018, έζησε μια πολύ μυστηριώδη κατάσταση. Την εκμυστηρεύτηκε στην A.V. και ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτεται κανείς ακούγοντάς την είναι «φτηνά τη γλιτώσατε». Οι δύο νέοι είχαν τελειώσει το μάθημα  γύρω στις οκτώ και μισή το βράδυ. Η ώρα μόλις είχε αλλάξει στην ανοιξιάτικη εκδοχή της αλλά ακόμα σκοτείνιαζε γρήγορα. Οι δύο φοιτητές πήγαιναν να πάρουν το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ κοντά στην κεντρική είσοδο - έξοδο της Πολυτεχνειούπολης στην Κατεχάκη. Δίπλα από το αυτοκίνητό τους ήταν παρκαρισμένα δύο άλλα. Είχαν ανοιχτά τα πορτ μπαγκάζ τους. Δίπλα στα αυτοκίνητα πέντε έξι τύποι κρατούσαν φακούς στα χέρια και μετέφεραν κάτι φουσκωμένα σακ βουαγιάζ από το ένα στο άλλο. Σε μια στιγμή άφησαν τον έναν σάκο κάτω. Από μέσα, όπως μας είπε το ζευγάρι, ακούστηκε ένας βαρύς μεταλλικός ήχος, «σαν σίδερα που χτυπούσαν μεταξύ τους, σαν βαριά εργαλεία». Το ζευγάρι, τι πιο φυσικό, τους είδε. Δύο από τους μεταφορείς, τους πλησίασαν και κάρφωσαν το φως των φακών τους στα πρόσωπα των δύο: «Θέλετε κάτι;», τους ρώτησαν.  Το ζευγάρι φοβήθηκε. Φυσικό ήταν. «Όχι, όχι…, τι να θέλουμε», είπε ο οδηγός. «Εξαφανιστείτε… τώρα, ακούσατε τι είπα;», είπε χαμηλόφωνα αλλά με αρκετή αγριάδα ο ένας από αυτούς. Οι φοιτητές μπήκαν στο αυτοκίνητό τους, γκάζωσαν κι έφυγα, όπως τους είπαν. Ούτε κατά διάνοια δεν τους πέρασε να βγάλουν τα κινητά και να καλέσουν την αστυνομία. «Δεν θα είχε κανένα νόημα, ούτως ή άλλως ακόμα και αν καλούσαμε την αστυνομία, ποιος θα έμπαινε, τότε, στον χώρο του Πολυτεχνείου;» λένε.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όσα είπαν στην A.V. άνθρωποι που βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός των τειχών του… Πολυτεχνείου, το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα συγκεντρώνει, μάλλον, τις περισσότερες παράνομες δραστηριότητες. Αρχής γενομένης από το εμβληματικό κτίριο του ΕΜΠ στην Πατησίων. Από τη Στουρνάρη και τον πλαϊνό πεζόδρομο της Τοσίτσα μέχρι και την πίσω πλευρά στην Μπουμπουλίνας, το κτίριο αποτελεί το καταφύγιο δεκάδων παράνομων δραστηριοτήτων. Ολόκληρη η Στουρνάρη, λίγα μέτρα μετά την πλατεία Εξαρχείων και μέχρι την Πατησίων είναι σπαρμένη από δεκάδες πωλητές λαθραίων τσιγάρων. Τα τσιγάρα είναι κρυμμένα παντού, σε «ρολόγια» της ΕΥΔΑΠ στα πεζοδρόμια, καμουφλαρισμένα αυτοκίνητα μονίμως διπλοπαρκαρισμένα. Οι εικόνες με τις τεράστιες μαύρες πλαστικές σακούλες που μαρτυρούν το περιεχόμενό τους από τις γωνίες που σχηματίζουν οι κούτες, να μπαινοβγαίνουν από την πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου, είναι συνεχείς. «Εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη πιάτσα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στην Αθήνα καθώς υπάρχει ανοιχτή γραμμή εκατοντάδων αλλοδαπών που “δουλεύουν" εκεί με τις βασικότερες  πηγές τροφοδοσίας με λαθραία τσιγάρα σε όλη την Ελλάδα», λέει στέλεχος υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών που ασχολείται με το λαθρεμπόριο. «Λίγες ώρες αν καθίσεις και παρατηρήσεις τις κινήσεις θα καταλάβεις αμέσως πώς λειτουργεί όλο το σύστημα και πώς ένα σημαντικό κομμάτι του προαύλιου χώρου του Πολυτεχνείου είναι η καθημερινή κρυψώνα μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων», λέει. Οι περιγραφές είναι σε ενεστώτα χρόνο καθώς οι σχετικές εικόνες μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν αλλάξει ή φαίνεται να έχουν αλλάξει αλλά μόνο τις πρωινές ώρες, μετά τις απανωτές επεμβάσεις της αστυνομίας.

Πριν από περίπου δύο μήνες, τον Σεπτέμβριο, οι Αρχές συνέλαβαν στα Καμίνια του Πειραιά έναν άντρα 37 ετών, ομογενή από το Καζακστάν, με την κατηγορία της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων. Η Ομάδα Παραεμπορίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, που έκανε τη σύλληψη, παρακολουθούσε πολύ καιρό την κίνηση με τους λαθρέμπορους καπνικών προϊόντων έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Οι πληροφορίες έφεραν το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο να είναι το κέντρο εφοδιασμού όλων των παράνομων «τσιγαράδων» της ευρύτερης περιοχής. Ο 37χρονος άντρας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πωλούσε τουλάχιστον 1.500 πακέτα λαθραία τσιγάρα την ημέρα στο συγκεκριμένο σημείο. Κάτι που με τους πρόχειρους υπολογισμούς σημαίνει ημερήσιο τζίρο που πλησιάζει ή και ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Μέσα στην αποθήκη που είχε νοικιάσει στα Καμίνια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 16.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 2.000 πακέτα λαθραίων καπνικών προϊόντων καθώς και το όχημα που χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς για τη μεταφορά τους. Μέχρι την ημέρα της σύλληψής του εθεωρείτο ο σημαντικότερος λαθρέμπορος τσιγάρων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Αυτοί που τον συνέλαβαν θεωρούν ότι είχε στη δούλεψή του τέσσερις - πέντε ομοεθνείς του από τα μεγαλύτερα ονόματα στις πιάτσες του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Μία πηγή μας είπε αυτολεξεί: «Πρόκειται για μερικούς από τους ανθρώπους που ελέγχουν το λαθρεμπόριο τσιγάρων όχι μόνο σε περιοχές της Αττικής, οι διασυνδέσεις τους φτάνουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ελέγχουν πολλά παρακλάδια». Στις υπηρεσίες δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα είναι γνωστό το εξής στοιχείο: ότι το περίπου 25/% των τσιγάρων που διακινούνται στην Ελλάδα είναι λαθραία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ στις τρεις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις του λεκανοπεδίου Αττικής καθώς και του ΑΠΘ υπάρχουν αυτοσχέδιες, αποθήκες, κρυψώνες των λαθραίων από όπου γίνεται ένα σημαντικό μέρος της τροφοδότησης των ανάλογων κυκλωμάτων στους δρόμους, στα παζάρια –όπως αυτό του Πειραιά– καθώς και στις λαϊκές αγορές.

Το τι συμβαίνει στα περίπου 900 στρέμματα της Πολυτεχνειούπολης γεμίζουν πολλές σελίδες. Οι ιστορίες έχουν από όλα. Κάποιες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και ανατριχιαστικές.

Το συγκεκριμένο λαθρεμπόριο, λένε στην A.V. κάποιοι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο οργανωμένο έγκλημα που έχει αναπτύξει δραστηριότητες στους χώρους των ελληνικών πανεπιστημίων, δεν πάει μόνο του. Και ας πιάσουμε την περίπτωση της Πολυτεχνειούπολης. Το τι συμβαίνει στα περίπου 900 στρέμματά της γεμίζουν πολλές σελίδες. Οι ιστορίες εκεί έχουν από όλα. Κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και ανατριχιαστικές.

Συμμορίες, οπλισμένες άλλοτε με κανονικά όπλα, άλλοτε με απειλές ή ακόμα και με άγρια σκυλιά, ελέγχουν διάφορα σημεία της Πολυτεχνειούπολης και κυρίως αυτά όπου γίνεται ευθέως διακίνηση ναρκωτικών ή αγοραπωλησίες κλοπιμαίων. Στο πρόσφατο παρελθόν έχει καταγγελθεί ότι φοιτητές υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες σε αγοραπωλησία μικρών όπλων τουλάχιστον δύο φορές, σε πάρκινγκ στην Πολυτεχνειούπολη κοντά στην πύλη εισόδου των νέων φοιτητικών εστιών από την οδό Κοκκινοπούλου. Το πιθανότερο είναι ότι πάνω σε μια τέτοια «διαδικασία» έπεσε το ζευγάρι των μεταπτυχιακών φοιτητών που μας περιγράφει παραπάνω την περιπέτειά του.

Παραμένοντας στην Πολυτεχνειούπολη, το σκηνικό που περιγράφουν άλλες ιστορίες είναι εξίσου ή και περισσότερο σκοτεινό. Μία από αυτές αγγίζει, ή και ξεπερνά, τα όρια της απλής παραβατικής συμπεριφοράς. Για ένα μεγάλο διάστημα, που ξεπερνά τουλάχιστον τα τρία χρόνια, περισσότερα από 20-25 δωμάτια στις φοιτητικές εστίες, στην παλαιά αλλά και στη νεότερη που φτιάχτηκε λίγο πριν από το 2004 για να στεγάσει δημοσιογράφους που κάλυψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 2005 δόθηκαν προς χρήση στο Πολυτεχνείο, κατοικούνται από ανθρώπους που όχι μόνο δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν εκεί αλλά κινούν πολύ περίεργα νήματα σχετικά με διάφορες δραστηριότητες.

Τα δωμάτια αυτά, όπως καταγγέλλουν ορισμένοι πρώην φοιτητές που αποπειράθηκαν να διεκδικήσουν σε αυτά τη στέγασή τους λόγω των αντικειμενικών προϋποθέσεων που πληρούσαν, βρίσκονται σε καθεστώς «περίεργης κατάληψης από εξωπανεπιστημιακούς που αλωνίζουν μαζί με τις περίεργες παρέες τους». Είναι πολλοί που όταν μιλούν για τους συγκεκριμένους χώρους στέγασης στην Πολυτεχνειούπολη, το ύφος τους αρχίζει και μοιάζει με το ύφος των ανθρώπων που κινδυνεύουν χωρίς να ξέρουν από τι ή ξέρουν αλλά δεν μπορούν να το πουν γιατί τότε η πιθανότητα θα εξελιχθεί σε βεβαιότητα.

Ληστείες, αρπαγές κινητών και ρολογιών με «στριμώγματα» και απειλές μαχαιριών, ακόμα και για βιασμούς μιλούν κάποιοι. «Πριν από καιρό, σε έναν διάδρομο τέσσερα άτομα κύκλωσαν έναν φοιτητή από την επαρχία, έξω από το δωμάτιό του στην εστία. Έκαναν έναν μικρό κύκλο γύρω του με γυρισμένες τις πλάτες τους στους υπόλοιπους. Από ό,τι είδαμε τον χτύπησαν στα μουλωχτά και από ό,τι κυκλοφόρησε αργότερα ο φοιτητής αυτός το προηγούμενο βράδυ είχε δει δύο από αυτούς να σπρώχνουν με ιδιαίτερη βία μια κοπέλα σε ένα από τα δωμάτιά τους. Η κοπέλα μάλλον ήταν μεθυσμένη. Τον χτύπησαν για να μη μιλήσει σε κανέναν και του έκλεψαν και το κινητό του», λένε οι φοιτητές.

Άλλοι έχουν δει να βάζουν και να βγάζουν τεράστιες σακούλες από τα δωμάτια που τελούν υπό την περίεργη αυτή κατάληψη από Έλληνες και ξένους. Δηλώνουν σίγουροι ότι κάποια από αυτά τα δωμάτια έχουν μετατραπεί σε αποθήκες λαθραίων.  Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, Έλληνες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μένουν στις Εστίες έχουν φτιάξει ένα περίεργο σύστημα και υπενοικιάζουν τα δωμάτια σε άλλους Έλληνες που δεν έχουν δικαίωμα να μένουν εκεί αλλά και σε αλλοδαπούς που δεν  είναι φοιτητές. Αυτό το περίεργο σύστημα είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικά χρόνια με αφορμή μερικούς πυροβολισμούς που είχαν πέσει μέσα στην εστία από κάποιους αλλοδαπούς. Ένας φοιτητής έπιασε επ’ αυτοφώρω κάποιους να κλέβουν το δωμάτιό του. Τους κυνήγησε φωνάζοντας κι εκείνοι τράβηξαν όπλο κι άρχισαν να ρίχνουν. Μερικές σφαίρες πέρασαν ξυστά από το κεφάλι του. Την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες, επέστρεψαν και έβαλαν φωτιά στο δωμάτιο του φοιτητή ώστε να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Τότε, λόγω του ακραίου επεισοδίου, είχε κληθεί εισαγγελέας και αστυνομία και οι έρευνες, μεταξύ άλλων, είχαν οδηγήσει και σε έναν 37χρονο άντρα από τη Ρουμανία που έμενε στην Εστία. Στο δωμάτιό του βρέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, μαχαίρια, σιδηρογροθιές και άλλα. Όταν, μετά από καιρό, εντοπίστηκε ο Ρουμάνος από τις Αρχές για άλλους λόγους, είπε ότι δεν είχε δικαίωμα να ζει στην Εστία κι έτσι είχε νοικιάσει από Έλληνα φοιτητή το δωμάτιο και του έδινε 230 ευρώ τον μήνα. Η τιμή μπορεί να φαίνεται ακριβή για ένα δωμάτιο αλλά σε αυτήν θα πρέπει να υπολογιστεί και η… υπηρεσία ότι λόγω ασύλου, τότε, δεν πλησίαζε αστυνομία.           

Οι καταγγελίες των καθηγητών
Τον Ιανουάριο του 2018, ο καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και δραστήριος αρθρογράφος Μάνος Στεφανίδης έκανε μια πολύ σοβαρή καταγγελία η οποία αφορούσε στην Πανεπιστημιούπολη, μετά από επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε ένας φοιτητής του πανεπιστημίου από τρεις δράστες που του επιτέθηκαν για να τον ληστέψουν. Και επειδή, προφανώς, ήταν γνωστοί, ο κ. Στεφανίδης τούς είδε και ζήτησε να φύγουν από το γήπεδο τένις του πανεπιστημίου. Τότε εκείνοι επιτέθηκαν και στον καθηγητή και τον προπηλάκισαν. Τι έγραφε στην επιστολή του που έστειλε τότε στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου; «Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Και η συγκάλυψη των αλλεπάλληλων κρουσμάτων βίας εξισούται με συνενοχή όλων ημών των εχόντων την ηθική αλλά και τη νομική ευθύνη. Πίσω από το αδειανό πουκάμισο ενός διάτρητου “ασύλου” ανεχόμαστε αποθρασυμένους εγκληματίες να ληστεύουν το ΑΤΜ του κτιρίου της Φιλοσοφικής υπό την απειλή περιστρόφου μπροστά στα μάτια έντρομων φοιτητών 8 το πρωί, ενώ όσοι αποχωρούν από τα μαθήματα στις 9 το βράδυ, μεταπτυχιακοί κυρίως φοιτητές και διδάσκοντες, οργανώνονται σε ομάδες για να καταφέρουν να φτάσουν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι στα συχνά παραβιασμένα αυτοκίνητά τους».

Και σε άλλο σημείο: «Είναι κοινό μυστικό ότι ομάδες παραβατικών μπαινοβγαίνουν στην κεντρική φοιτητική εστία επί της οδού Ούλωφ Πάλμε, και μέσω αυτής έχουν διαρρήξει τρεις φορές το συστεγαζόμενο πανεπιστημιακό γυμναστήριο-κολυμβητήριο! Προσωπικά είμαι από τους τυχερούς, αφού το γραφείο μου στον 9ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής έχει διαρρηχθεί μόνο μία φορά (!). Και μόνο μία φορά μου έσπασαν το αυτοκίνητο με την ασήμαντη […] απώλεια ενός λάπτοπ. Μάλλον η τέχνη προστατεύει τους ιστορικούς της… Την περασμένη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, η ώρα 6:30 μ.μ., μεταπτυχιακός φοιτητής του Φαρμακευτικού ληστεύεται, πορτοφόλι και λάπτοπ, μαχαιρώνεται και στέλνεται σε νοσοκομείο από τρεις τραμπούκους, οι οποίοι βέβαια παραμένουν ασύλληπτοι. Την επόμενη μέρα, 25 Ιανουαρίου, περί τις 4:30 μ.μ., οι ίδιοι τρεις τραμπούκοι (;) με ένα μπουλντόγκ με προπηλακίζουν σκαιά και με καθυβρίζουν όταν τους ζητώ να φύγουν από το πανεπιστημιακό γήπεδο του τένις, το οποίο ρύπαιναν. Οι δύο συνάδελφοι φύλακες που προσέτρεξαν από το παρακείμενο πανεπιστημιακό γυμναστήριο με έσωσαν από τα χειρότερα. Αναφέρομαι σε προσωπικά παραδείγματα ώστε να μην τολμήσει κανείς να τα αμφισβητήσει. Γνωρίζετε όμως ότι σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι έχουν ανάλογες οδυνηρές εμπειρίες».

Τον Δεκέμβριο του 2018, στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου άγνωστοι επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν φύλακα. Η ανακοίνωση που εξέδωσε τότε ο πολύ γνωστός καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ήταν ενδεικτική και μάλλον ιδιαιτέρως ευγενική: «Η σημερινή επιδρομή πολυμελούς ομάδας εγκληματικών στοιχείων στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με τον σοβαρό τραυματισμό υπαλλήλου και την καταστροφή εγκαταστάσεων μας προκαλούν θλίψη και αποτροπιασμό». Και μίλησε για «έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των προσβολών της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου που καταστρατηγεί τις ακαδημαϊκές ελευθερίες». 

Το συγκλονιστικό οικονομικό έγκλημα στον φυσικό του χώρο
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο – Ο παράδεισος της «μαϊμούς» και οι διασυνδέσεις του

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, την πρώην ΑΣΟΕΕ, ένα από τα εμβληματικότερα Πανεπιστήμια της χώρας που έχει δώσει πτυχία σε γενιές και γενιές Ελλήνων μάνατζερ με σπουδαίες και διεθνείς καριέρες, είναι στημένη εδώ και πολλά χρόνια μία από τις μεγαλύτερες κυψέλες του λαθρεμπορίου στη χώρα. Σε όλους τους δρόμους γύρω από το Πανεπιστήμιο υπάρχει και λειτουργεί μία από τις σημαντικότερες αγορές λαθραίων προϊόντων μαϊμούδων, που καταγράφει τεράστιους τζίρους. Οι πιο πρόχειρες εκτιμήσεις των Αρχών (Αστυνομία και Οικονομικές / Τελωνειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών) υπολογίζουν τα διαφυγόντα κέρδη του ελληνικού Δημοσίου από τη συγκεκριμένη αγορά των λαθραίων προϊόντων σε ποσά που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τσάντες, παπούτσια και γυαλιά είναι τα πιο «ευπώλητα». Οι πιο γνωστές μάρκες παγκοσμίως με όλες τους τα μοντέλα να παρελαύνουν καθημερινά  σε αυτοσχέδιους πάγκους και μουσαμάδες. Όλα μαϊμούδες και μάλιστα από τις πιο «επιτυχημένες» στην αντιγραφή. Η αγορά στους δρόμους γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο σφύζει από καταναλωτές που συρρέουν από όλες τις περιοχές της Αθήνας για να ψωνίσουν. Και όλο αυτό το σκηνικό φαίνεται να μην έχει υποστεί συνέπειες από την επιχείρηση «ευταξίας και καλλωπισμού» που έχει επιβάλει η αστυνομία τον τελευταίο καιρό σε συνεργασία με την πρυτανεία.

Το σημαντικότερο από όλα, όμως, σύμφωνα με όσα μας λένε οι πηγές μας, είναι οι διασυνδέσεις που έχουν οι εγκέφαλοι του λαθρεμπορίου με ανθρώπους του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου που έδρευαν μέχρι πρότινος εντός του κτιρίου της πρώην ΑΣΟΕΕ. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός», λένε στην A.V., «ότι όσες φορές η αστυνομία επιχείρησε να ελέγξει τους λαθρέμπορους που εδρεύουν στους γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δρόμους, δέχθηκε επίθεση με ξύλα, πέτρες ακόμα και μολότοφ, το θεωρείτε τυχαίο;». Στο σημείο αυτό, της κουβέντας μας, οι πηγές μας, μεταξύ αστείου και σοβαρού μάς θύμισαν μια φωτογραφία από την πρώην ΑΣΟΕΕ που είχε γίνει viral. Έδειχνε έναν στημένο πάγκο με «μαϊμούδες», ακριβώς έξω από τον περίβολο του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Χωρίς πωλητή. Ο οποίος, όμως, είχε στήσει την καρέκλα του μέσα από τα κάγκελα του Πανεπιστημίου και απλώς περνούσε τα χέρια του μέσα από τα κάγκελα για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του. «Άσυλο… σου λέει κάτι;» ρώτησε με νόημα μία από τις πηγές μας. Και η αλήθεια είναι ότι είχαμε απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα αλλά δεν μπορούσαμε, ούτε εμείς ούτε και πολλοί άλλοι να την εκφράσουμε δημοσίως.

Πριν από λίγες ημέρες και ενώ οι αντιπαραθέσεις για τις επεμβάσεις της αστυνομίας ήταν στην ημερήσια διάταξη, ο καθηγητής Γιώργος Οικονομίδης έκανε στο Facebook μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Από το υπόγειο της ΑΣΟΕΕ, εκεί όπου βρέθηκε το πλήθος του εξοπλισμού, κράνη, στειλιάρια, μπουκάλια για μολότοφ κ.λπ., ορμούσαν διάφορες ομάδες για να «προστατεύσουν» τους στόχους της αστυνομίας, κάθε φορά που γινόταν επιχείρηση είτε για λαθραία τσιγάρα είτε για ναρκωτικά, είτε για άλλες παρανομίες. Τα υπονοούμενα ήταν σαφή…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.