Ελλαδα

Ξανά σε λειτουργία οι κάμερες στις λεωφορειολωρίδες

Στόχος είναι η μείωση των παραβάσεων και η βελτίωση της μετακίνησης για το επιβατικό κοινό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξανά σε λειτουργία οι κάμερες στις λεωφορειολωρίδες, με τα πρόστιμα για τους παραβάτες να είναι «τσουχτερά».

Με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης λεωφορείων και τρόλεϊ, ο ΟΑΣΑ προχωρεί στην επανενεργοποίηση των καμερών ελέγχου της κυκλοφορίας στις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας. Ο οργανισμός φιλοδοξεί να περιορίσει με αυτό τον τρόπο τη διάρκεια των δρομολογίων, ώστε να εξοικονομηθούν οχήματα τα οποία θα εκτελούν περισσότερα «πήγαινε-έλα» ανά βάρδια.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», οι λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και τρόλεϊ στην Αττική μετρούν 52,3 χιλιόμετρα. Οι παραβάσεις είναι πολύ συχνές στις λωρίδες παράλληλης ροής, ενώ σχετικά σπάνιες σε όσες είναι αντίθετης ροής -οι οποίες όμως αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα του δικτύου του ΟΑΣΑ. Υπάρχουν περιπτώσεις, μάλιστα, όπως στην Ιερά Οδό ή στη Χαριλάου Τρικούπη, που οι λεωφορειολωρίδες χρησιμοποιούνται για στάθμευση οχημάτων. Αποτέλεσμα, μόλις τα 10 χλμ. από τα 52,3 χλμ. να λειτουργούν κανονικά.

Επιπλέον, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης του ΟΑΣΑ ύψους 1.209 ευρώ για την προμήθεια θερμογραφικού χαρτιού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην εκτύπωση φωτογραφιών από τις κάμερες παραβιάσεων σε αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων.

Είχε προηγηθεί απόφαση με την οποία εγκρινόταν σε εταιρεία η ανάθεση εκτέλεσης εργασιών οριζόντιας σήμανσης αποκλειστικών λωρίδων λεωφορείων στην περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΑ. Η αμοιβή ορίστηκε σε 14.794,30 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Ξανά σε λειτουργία οι κάμερες στις λεωφορειολωρίδες/ ©INTIMENEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Παράλληλα, υπάρχει και σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΑ και Ελληνικής Αστυνομίας που αφορά τη δωρεάν μετακίνηση των ένστολων με την παράλληλη αστυνόμευση του Μετρό και των λεωφορειολωρίδων.

Ποιος αναλαμβάνει τη συντήρηση

Ο ΟΑΣΑ έχει υπογράψει επίσης σύμβαση για έναν χρόνο με εταιρεία για την ανάθεση του έργου «Συντήρηση συστημάτων καταγραφής παραβάσεων σε αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων». Ο έλεγχος και η συντήρηση του εξοπλισμού παρακολούθησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • την αναλυτική έκθεση με φωτογραφίες της αυτοψίας από κάθε σημείο ανά έξι μήνες
  • οπτικό έλεγχο του εσωτερικού της εγκατάστασης του στύλου/καμπίνας αλλά και του εξωτερικού πίνακα ρευματοδότησης,
  • έλεγχο της τροφοδοσίας του στύλου, των αισθητήρων και των καλωδιώσεων εντός πεζοδρομίων,
  • συντήρηση και καθαρισμό του ειδικού μηχανισμού του στύλου.