Ελλαδα

Την Πέμπτη η ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εν μέσω επικρίσεων για τα εργασιακά ψηφίζεται την Πέμπτη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Το βράδυ της Πέμπτης ψηφίζεται από την Ολομέλεια το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Η κυβέρνηση έχει θέσει στην «αιχμή του δόρατος» της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής τις παραγωγικές επενδύσεις και με το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που απλουστεύουν τις προβλεπόμενες διατυπώσεις -και εν γένει διαδικασίες- στους τομείς της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και κυρίως που διευκολύνουν την ανάπτυξη επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα, με την παράλληλη μέριμνα του δημοσίου συμφέροντος.

Ξεχωριστό κεφάλαιο συγκροτούν οι διατάξεις για τα εργασιακά που συγκεντρώσουν σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση αλλά, η κυβέρνηση δηλώνει ότι στόχος είναι ουσιαστικά η προστασία των θέσεων εργασίας με τη διάσωση των επιχειρήσεων για την οποία πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποτραπεί διακοπή λειτουργίας τους.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καλύπτουν τις αρμοδιότητες σχεδόν όλων των υπουργείων προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα και εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων. Κρίθηκαν αναγκαίες, με δεδομένο ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα, την τελευταία 10ετία από τα 60 δισεκατομμύρια το 2007 έπεσαν στα 20 δισεκατομμύρια το 2018. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, από την κυβέρνηση, αποτελούν την αιτιολογική βάση των ρυθμίσεων: Σήμερα οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα παραμένουν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τον Ιούλιο του 2019, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν κοντά στα 2 δισ., 6,3% αυξημένο σε σχέση με την περσινή χρονιά.

ΝΔ: Η κυβέρνηση αναμετράται με το μέγεθος των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα

Νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αναμετρηθεί με το μέγεθος των εμποδίων και των στρεβλώσεων στην επιχειρηματικότητα. «Η κυβέρνηση φέρνει μια συνολική παρέμβαση με διατάξεις που αντιμετωπίζουν αναγκαιότητες όλων των υπουργείων ώστε να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Στα εργασιακά έχουμε την υιοθέτηση υγιών κανόνων χωρίς ιδεοληψίες για να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση», είπε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε: «Επιλέξαμε να αναμετρηθούμε, νόμο-νόμο και άρθρο-άρθρο με τις δεκάδες στρεβλώσεις που δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές σε αυτό τον τόπο. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό αναπτυξιακό πλαίσιο που θα προσελκύσει μεγάλους και μικρούς επενδυτές, να δοκιμάσουν τις ιδέες και τις δυνάμεις τους. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερους Έλληνες να βρουν δουλειά και να αυξήσουν τα εισοδήματά τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Ρυθμίσεις του 2ου Μνημονίου χωρίς την πίεση του ΔΝΤ

Δέσμια συμφερόντων χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς καταγγέλλοντας ότι φέρνει τις ρυθμίσεις του 2ου μνημονίου χωρίς τη δικαιολογία του ΔΝΤ και βαφτίζει αναπτυξιακό νομοσχέδιο τα αιτήματα του ΣΕΒ. «Επικαλείστε μελέτη της ΤτΕ, η οποία αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά θα επιφέρουν μείωση μισθών», είπε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε: «Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία δεν είναι αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές, δεν είναι η εφαρμογή των πολιτικών του δευτέρου μνημονίου, αυτή τη φορά χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Δεν είναι η υλοποίηση της συνταγής που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, δεν είναι η ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι η συνέχιση μιας πορείας προς τη δίκαιο και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι ένα συμπαγές μέτωπο κοινωνικών και προοδευτικών δυνάμεων που θα ανασχέσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής σας». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι διευκολύνει συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία τους αφού καταργεί την ονομαστικοποίηση.

Κίνημα Αλλαγής: Μοντέλο άναρχης ανάπτυξης με αναλώσιμους εργαζόμενους

«H απουσία στοιχειώδους αναπτυξιακού σχεδιασμού, η αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας, η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας μαζί με τον πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο νομοθέτησης, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, επί της αρχής», ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και κατήγγειλε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα μοντέλο άναρχης ανάπτυξης με αναλώσιμους εργαζόμενους. Σημείωσε ιδίως την απουσία στρατηγικού προγράμματος και προειδοποίησε ότι στέλνει μήνυμα ενός κράτους που θα προσελκύσει χαμηλής ποιότητας επενδύσεις. Ο κ. Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών.

ΚΚΕ: Γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους

Νομοσχέδιο που υπακούει στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, που τους δίνει γη και ύδωρ, χαρακτήρισε το αναπτυξιακό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που κατήγγειλε ότι αποτελεί την κορυφαία πράξη συνέχειας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα νομοσχέδιο που δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους και ξηλώνει ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι κοινή βάση για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και, στο πλαίσιο αυτό, είναι "αποκαλυπτικά" όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης για τη διατήρηση των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι γίνεται ακόμη πιο φτηνή η εργατική δύναμη, για να είναι αναλώσιμη, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ελληνική Λύση: Όχι στις ολέθριες συνταγές

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η άνοδος της χώρας μας στον δείκτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και για το σκοπό αυτό δίνει κυριολεκτικά γη και ύδωρ στους επενδυτές και στις αφελληνισμένες τράπεζες εις βάρος των πολιτών. Με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με την απορρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων και με την κατάργηση των πάσης φύσεως κανόνων για τις πολυεθνικές», είπε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και κατήγγειλε διευκόλυνση των απολύσεων, κατάργηση των περιβαλλοντικών ή και των αρχαιολογικών εμποδίων. Προειδοποίησε επίσης ότι «αν η κυβέρνηση σχεδιάζει κατάτμηση και ξεπούλημα επιχειρήσεων, κατά την ολέθρια συνταγή του κ. Χατζηδάκη, την παροχή «γης και ύδατος» στους κερδοσκόπους επενδυτές, κατά την ολέθρια συνταγή Γεωργιάδη, με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με εξαθλιωμένους εργαζόμενους, δεν θα μας βρει σύμφωνη την Ελληνική Λύση».

ΜέΡΑ25: Δωράκια σε συγκεκριμένες οικογένειες

«Τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο; Περιλαμβάνει δωράκια. Μπορούν οι συγκεκριμένες οικογένειες στην Ελλάδα να κατασκευάζουν πλέον χωρίς περιβαλλοντικές άδειες, να αγοράζουν κανάλια ανώνυμα, να κτίζουν πάνω στα αρχαία, να κτίζουν ουρανοξύστες παντού, να απασχολούν εργαζομένους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, να έχουν ιδιωτικούς δήμους και άπλετο ηλεκτρονικό τζόγο», ανέφερε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά, είπε ότι «η τρόικα και οι δανειστές ήταν πιο ειλικρινείς που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις γιατί το νομοσχέδιο τις κάνει τόσο διάτρητες, με τόσες εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους, που πάρα πολύ απλά δεν εφαρμόζονται».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.