Ελλαδα

Σάλος με την έφοδο στον «Τζόκερ»: Τι απαντούν ΓΑΔΑ κι ΥΠΠΟΑ

Διαψεύδει η αστυνομία την παρουσία των ΕΚΑΜ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tzoker.jpg

Τι απαντούν ΓΑΔΑ κι ΥΠΠΟΑ μετά τον σάλο με την έφοδο της αστυνομίας σε κινηματογράφους που πρόβαλλαν την ταινία «Τζόκερ».

Σάλος έχει δημιουργηθεί με τις εφόδους της ελληνικής αστυνομίας σε κινηματογράφους το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου προβαλλόταν η ταινία «Τζόκερ». Σε αυτές γινόταν έρευνα έπειτα από καταγγελίες δύο γυναικών που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού για το κατά πόσον υπήρχαν ανήλικοι μέσα στις αίθουσες προβολής.

ΓΑΔΑ: Ό,τι κάναμε, έγινε έπειτα από καταγγελίες υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ

Αποτέλεσμα των αντιδράσεων για τις εφόδους ήταν να απαντήσει και η ΓΑΔΑ η οποία τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι ενέργειες της ήταν αποτέλεσμα των καταγγελιών των δύο υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και διαψεύδει την παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.).

Συγκεκριμένα, ανακοινώνει ότι «χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών.

»Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα».

Μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες διαρρέουν από την πρώτη στιγμή πως οι δύο γυναίκες χτες και προχτές, από κινηματογράφους στην Κυψέλη και στο Μαρούς, επικαλέστηκαν στους αστυνομικούς την υπηρεσιακή τους ιδιότητα ως υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και ότι ενεργούσαν με εντολή της υπηρεσίας τους.

Οι ίδιες πηγές, διαρρέουν ότι η μία εκ των δύο ισχυρίστηκε στην κατάθεση της πως υτπήρχαν στην υπηρεσία της καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία. Για τις καταγγελίες αυτές, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση, ενημερώθηκε εισαγγελέας, ο οποίες έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι. Και οι δύο υπάλληλοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο αυτό πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους.

Χρυσοχοΐδης: Θα πάω να δω τον Τζόκερ με τον γιο μου

Για το θέμα αντέδρασε και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας σε tweet: «Σήμερα το βράδυ θα πάω να δω με τον 15χρονο γιο μου τον Τζόκερ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαφωνεί με τις εφόδους κι απαντώντας έμμεσα στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας: Το Γκόθαμ Σίτι και ο Χρυσοχοΐδης

Ευθείες κατηγορίες στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επέρριψε για το θέμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram:  «Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης».

Μενδώνη: Καταδικάζω τις αστυνομικές επιχειρήσεις

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε πλήρη άγνοια για το περιστατικό, το οποίο η ίδια έμαθε εκ των υστέρων. Όπως είπε, η πρώτη αντίδρασή της, όταν έμαθε ότι η διαδικασία κινήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν να ρωτήσει όλη την ιεραρχία του υπουργείου για το ποιος έδωσε την εντολή και ποιος βρίσκεται πίσω από την ενέργεια αυτήν.

«Πήρα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πήρα τα στοιχεία των δύο γυναικών και έμαθα ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες λειτουργούσαν αυτόνομα», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.

«Το υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή, αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις ούτε για το τι έκαναν, αγνοούσαν όλη την ιεραρχία», είπε η κ. Μενδώνη καταδικάζοντας το γεγονός και τονίζοντας ότι θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την τιμωρία των δύο υπαλλήλων.

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι οι δύο υπάλληλοι «δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής» και σχολίασε πως «δεν είναι δυνατόν δύο κυρίες κάτω από την υπαλληλική τους ιδιότητα να προκαλούν τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα».

«Λειτούργησαν αυθαιρέτως, δεν έχει γίνει ποτέ τέτοιο πράγμα, δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε σε αυτή την πράξη», συμπλήρωσε η ίδια.

Όπως εξήγησε η Υπουργός, πρόκειται για υπάλληλους της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, η οποία εξετάζει την ακαταλληλότητα των ταινιών. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά γνωμοδοτικός και το δικαίωμα ελέγχου τους περιορίζεται στο αν παρατηρούνται παραβάσεις στον κινηματογράφο.

«Ο έλεγχος δε σημαίνει φωνάζω την ΕΛΑΣ και δημιουργώ προβλήματα σε ανηλίκους και τις οικογένειές τους, αλλά παρατηρώ παραβάσεις στον κινηματογράφο», είπε η υπουργός.

Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν δώσαμε ποτέ εντολή για την έφοδο

Πάντως, σχεδόν άμεσα χθες το βράδυ, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται: Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.  

1cb9e5f4-b52a-4b17-8c99-3398e4f995fe.png

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.