- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Λουτρά Πόζαρ: Απέφυγαν το λουκέτο -Άρχισαν διαδικασίες για άδεια
Τι συμβαίνει με τις ιαματικές πηγές στην υπόλοιπη Ελλάδα
Συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα Λουτρά Πόζαρ. Ο δήμος αρχίζει διαδικασίες για αδειοδότηση. Τι συμβαίνει με τις ιαματικές πηγές στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Πίστωση χρόνου, προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα που έχει αναδειχθεί μετά την απόφαση «σφράγισης» των Λουτρών Πόζαρ της Αριδαίας, επειδή λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν το «Ειδικό Σήμα Λειτουργίας», πήρε ο δήμαρχος Αλμωπίας και νέος πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Χρήστος Μπάτσης. Ο κ.Μπάτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε πως το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε ανάκληση της απόφασης έπειτα από συνεννόηση. «Κατέθεσα τις προτάσεις μου και εξήγησα ότι θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για να διευθετήσει το ζήτημα» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, γνωρίζοντας ότι τα λουτρά Πόζαρ είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός και θέλοντας να διευκολύνει την κατάσταση, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προχώρησε στην αναστολή της απόφασης, έπειτα από τις διαβεβαιώσεις της νέας δημοτικής αρχής ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του υπουργείου.
Ο κ. Μπάτσης επεσήμανε ότι η ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου έγινε μόλις πριν από τρεις μέρες και ότι η ενημέρωση για την απόφαση της Περιφερειακής Υπηρεσίας του υπουργείου Τουρισμού περί σφράγισης των λουτρών ήταν στις 4 Οκτωβρίου. «Είμαι ο τελευταίος που θα απολογηθώ, ωστόσο έχω όλη την καλή διάθεση, όπως και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου, με τους οποίους συζήτησα διεξοδικά και δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις. Εμείς θα προβούμε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να μπούμε στη διαδικασία για να αποκτήσουμε το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας», πρόσθεσε. Τόνισε επίσης, ότι τα Λουτρά θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα και ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια ή την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.
Ο νέος δήμαρχος Αλμωπίας επέκρινε την προηγούμενη διοίκηση του δήμου λέγοντας ότι επέδειξε στασιμότητα στη διαχείριση της κατάστασης. Τα λουτρά Ποζαρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΕΥΠΑΤΕ), τέθηκαν σε παύση αξιολόγησης, γιατί δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, από τις 38 επιχειρήσεις που κίνησαν τις διαδικασίες να αποκτήσουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, οι 12 το έχουν πετύχει, ενώ οι περισσότερες από τις 26 που υπολείπονται βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης.
Τι συμβαίνει με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας
Τα λουτρά Πόζαρ είναι μια από τις πιο μεγάλες και γνωστές λουτροπόλεις της Ελλάδας, με επισκέπτες που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ετησίως, σύμφωνα με όσα δήλωνε ο πρώην δήμαρχος Αλμωπίας και πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Δημήτρης Μπίνος. Το ζήτημα που αντιμετωπίζουν, το αντιμετώπισαν και άλλες ιαματικές πηγές. Ορισμένες έχουν σφραγιστεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της Χίου, όπου τα Λουτρά σφραγίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά ανακλήθηκε η απόφαση, καθώς προχώρησαν τις διαδικασίες αδειοδότησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου. Σε περιπτώσεις όπου δεν έγιναν οι διαδικασίες για την προσκόμιση των εγγράφων, όπως σε ορισμένα λουτρά της Λέσβου και της Ικαρίας, (τα λουτρά) έχουν σφραγιστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, στην κεντρική Μακεδονία καμία από τις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών δεν έχει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.
Όπως όμως είπε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και πρώην δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ορισμένα Λουτρά έχουν ολοκληρώσει μεγάλο μέρος των διαδικασιών, όπως τα λουτρά Λαγκαδά και βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση σήματος. «Εμείς ως σύνδεσμος δώσαμε την ώθηση αλλά και με την ιδιότητα του δημάρχου κίνησα τις διαδικασίες και στα λουτρά Λαγκαδά. Αυτήν τη στιγμή πλέον, όπως έχω ενημερωθεί, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί κατά 90%», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αυτό που πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε είναι ότι πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες έχουν και οικονομικό κόστος, δεν είναι απλές», πρόσθεσε.
Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας είναι ένα σήμα που δίδεται από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΕΥΠΑΤΕ) και ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις στα ιαματικά λουτρά.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μάρκος Δανάς, ο νόμος που απαιτεί την απόκτηση του ΕΣΛ τέθηκε σε ισχύ το Φεβρουάριο του 2018 και αφορά μια ουσιαστική διαδικασία με την οποία τίθενται κανόνες λειτουργίας, από τους οποίους κάποιοι σχετίζονται και με την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. «Το ΕΣΛ είναι απαραίτητο και εκτιμώ ότι σε λίγους μήνες όσοι δεν έχουν δείξει ολιγωρία θα το αποκτήσουν», πρόσθεσε.
Τα στοιχεία μέχρι σήμερα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Τουρισμού 124 φάκελοι μελετών για αναγνωρίσεις φυσικών πόρων ως ιαματικών. Από αυτούς η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί στις 66 περιπτώσεις. Βάσει αυτής εκδόθηκαν 63 ΦΕΚ αναγνώρισης φυσικών πόρων ως ιαματικών και πλέον επισήμως είναι υπάρχουν πληροφορίες για τον χημισμό, τα κυβικά που αναγνωρίζονται, την θερμοκρασία, τις θεραπευτικές τους ενδείξεις και αντενδείξεις, την ιδιοκτησιακή τους κατάσταση, καθώς και για το σημείο ανάβλυσης.
Επίσης από τις πηγές που αναγνωρίστηκαν ως φυσικοί πόροι και στη συνέχεια κίνησαν τις διαδικασίες να πάρουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας που αφορά στις εγκαταστάσεις (μιας και το πρώτο αποτελεί προϋπόθεση για το δεύτερο), σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου, «12 εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών έχουν αδειοδοτηθεί από το Ελληνικό κράτος, όπως όλα τα τουριστικά καταλύματα, που πλέον πέρασαν από την μορφή του απλού υδροθεραπευτηρίου σε Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας (ΜΙΘ) και Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού - Θερμαλισμού (ΚΙΤ-Θ)». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει το ΕΣΛ πέντε εγκαταστάσεις στην Εύβοια, δυο στην Ηλεία, μια στην Καβάλα, μια στην Κορινθία, μια στη Λέσβο, μια στη Φθιώτιδα και μια στην Πελοπόννησο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η λεία τους ανέρχεται πάνω από από 40.000 ευρώ
Μη αναστρέψιμη η κατάστασή της - Το βίντεο που τον «καίει»
«Δεν ακολούθησαν τις οδηγίες μου» - Τι είπε στην απολογία του ο γυναικολόγος
Τι απάντησε για όσους κατηγορούν την κόρη του και τι αποκαλύπτει για την πρώην σύζυγό του
Η κατάσταση της υγείας της
Τα επόμενα βήματα της Αντιτρομοκρατικής
Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη έλαβε η σύντροφός του
Όπλα, εκρηκτικές ύλες και ναρκωτικά εντόπισαν οι Αρχές - Τι εκτιμούν για την δράση των συλληφθέντων
Οι εκτιμήσεις για το ποιοι απαρτίζουν την «3η γενιά» τρομοκρατών στην Ελλάδα
14 ανήλικοι ανάμεσα στους συλληφθέντες - 11 μέλη έγκλειστα στη φυλακή
Η σεισμική δόνηση συνέβη κάτω από την Πελοπόννησο στην καταδυόμενη αφρικανική πλάκα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι υποστηρίζει η ανήλικη
Το πατίνι εκσφενδονίστηκε περίπου 25 μέτρα μακριά
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Ποιοι δρόμοι κλείνουν και πότε - Αλλαγές στα λεωφορεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.