Ελλαδα

Το Δέντρο της Ειρήνης στην Αθήνα

Το γλυπτό που δώρισε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η «ΕΛΠΙΔΑ» στο πάρκο Ριζάρη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου) εγκαινιάστηκε σήμερα το Δέντρο της Ειρήνης στο πάρκο Ριζάρη.

Με την ευκαιρία  της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου) εγκαινιάστηκε σήμερα το Δέντρο της Ειρήνης στο πάρκο Ριζάρη.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και την Πρόεδρο του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» και Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Παρούσα ήταν επίσης και η δημιουργός του έργου, γλύπτρια Πρέσβυς Καλής Θελήσεως και Ειδική Εκπρόσωπος της UNESCO για την Πολιτιστική Διπλωματία  Hedva Ser.

Το έργο είναι προσφορά προς την πόλη των Αθηνών από το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του. Η εγκατάσταση του Δέντρου της Ειρήνης έγινε με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Athens Culture Net.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ευχαριστώντας για τη δωρεά: «Το Δέντρο της Ειρήνης βρίσκει τη θέση του στην Αθήνα, την τιμά και την ομορφαίνει, αγκαλιάζοντας κάθε κάτοικο, κάθε πολιτισμό και υπενθυμίζοντας καθημερινά σε όλους μας, ότι τα κλαδιά του διαλόγου δεν τα κόβουμε ποτέ»

Από την πλευρά της η κυρία Βαρδινογιάννη ανέφερε τα εξής: «Πριν από 30 χρόνια, εδώ στην Πόλη των Αθηνών, ο Σύλλογός μας φύτεψε ένα μικρό κλαδί ελπίδας. Ελπίδας για τα παιδιά τής χώρας μας που έπασχαν από καρκίνο και τις οικογένειές τους. Σήμερα, το κλαδί αυτό έχει μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο δέντρο που καρποφόρησε και έδωσε ζωή σε χιλιάδες παιδιά, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, έχοντας χτίσει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς με όχημα την υγεία. Με βαθειά τιμή και συγκίνηση και με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του και την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα τής Ειρήνης, ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ προσφέρει ένα συμβολικό δώρο ως ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Αθηναίους και τις Αθηναίες και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό που αγκάλιασε το έργο μας. Αυτό το ξεχωριστό έργο τέχνης, που μιλά σε όλες τις γλώσσες τού κόσμου, το «Δέντρο τής Ειρήνης», τής διακεκριμένης γλύπτριας και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως τής UNESCO, κυρίας Hedva Ser, γίνεται από σήμερα σύμβολο τού οράματος τής ΕΛΠΙΔΑΣ για ένα κόσμο ειρήνης και συναδέλφωσης, έναν κόσμο αγάπης για τα παιδιά, διαλόγου και συνεργασίας των λαών. Ιδανικών που γεννήθηκαν στην Αθήνα και παραμένουν για τη χώρα μας αναπόσπαστο μέρος τής ταυτότητάς της. Ευχαριστώ ολόθερμα τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, που μάς τιμά σήμερα με την παρουσία του. Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στον Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Κώστα Μπακογιάννη για την ανεκτίμητη πραγματικά στήριξή του και τον τέως Δήμαρχο κύριο Γιώργο Καμίνη που στήριξε στην αρχή την προσπάθειά μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα να απευθύνω στην αγαπημένη μου φίλη Hedva Ser που το έργο της γίνεται για εμάς πανανθρώπινο σύμβολο ειρήνης. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σε αυτή την ξεχωριστή στιγμή της ΕΛΠΙΔΑΣ μας».

Το γλυπτό κοσμεί κεντρικά σημεία πολλών πόλεων του κόσμου. Συγκεκριμένα, έχει τοποθετηθεί σε πανεπιστήμια και δημόσιους χώρους σε: Βερολίνο, Στρασβούργο, Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Αριζόνα, Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνη, Μάλτα, Ανδόρρα, Μπακού.

Το Δέντρο της Ειρήνης, τοποθετημένο σε δημόσιους πολυσύχναστους χώρους, είναι παγκόσμιο σύμβολο κατανόησης μεταξύ των εθνών για την επίλυση συγκρούσεων και αποτελεί ένα από τα εμβλήματα ειρήνης για την UNESCO, το οποίο σε μικρό μέγεθος προσφέρεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και της ειρήνης παγκοσμίως.

Εμπνεόμενη από τα θαύματα της φύσης, η Hedva Ser δημιούργησε το μπρούντζινο γλυπτό, σε διαστάσεις 3 Χ 3 μέτρα και βάρος 750 κιλά, που ορθώνει τα κλαδιά του στο ουρανό, σαν ικεσία, για την αλληλοκατανόηση και ειρήνη. Το πρώτο στοιχείο του είναι το σύμβολο Chai, που αντιπροσωπεύει τη ζωή στη Βίβλο. Το δεύτερο είναι το Shin, που στα εβραϊκά είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Shalom, ενώ στα αραβικά το πρώτο γράμμα της λέξης Salam. Το τρίτο στοιχείο του γλυπτού είναι το περιστέρι, αγγελιοφόρος της ελπίδας και της ελευθερίας, καθισμένο σ’ ένα κλαδί, έτοιμο να πετάξει καλώντας τους λαούς σε ειρήνη. Και τέλος, η ημισέληνος, σύμβολο του Ισλάμ.

Όπως σχολίασε η δημιουργός: «Ο δρόμος της ειρήνης ξεκινά από την Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας. Αυτή είναι η δύναμη της τέχνης για την ειρήνη».