Ελλαδα

84η ΔΕΘ: Πρωτεΐνη από γρύλους στο τραπέζι μας

Πόσο μεγάλη είναι η αγορά για πρωτεΐνη από έντομα;

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι όμως εφικτή η παραγωγή και στη χώρα μας πρωτεΐνης από έντομα και δη από τους... ταπεινούς γρύλους;

Τα έντομα ως τρόφιμο είναι ένα από τα κυριότερα νέα όπλα της παγκόσμιας κοινότητας και μια σχετικά παρθένα βιομηχανία και η Ελλάδα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, που την καθιστούν ιδανική για την καλλιέργεια τους. Είναι όμως εφικτή η παραγωγή και στη χώρα μας πρωτεΐνης από έντομα και δη από τους... ταπεινούς γρύλους;

"Φυσικά, γιατί όχι; έχετε τον καιρό, έχετε τις συνθήκες σε όλα τα επίπεδα, μπορείτε να το κάνετε σαφέστατα εάν θα το θελήσετε", απάντησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ντανιέλα Άριας (Daniela Arias), διευθύντρια τεχνολογίας (Chief Technology Officer) της εταιρίας Cοsta Rica Insect Company CRIC από τη μακρινή Κόστα Ρίκα, τη χώρα που έχουμε συνηθίσει να φιγουράρει στις σχετικές λίστες με έναν από τους υψηλότερος δείκτες ικανοποίησης σε επίπεδο καθημερινής ζωής. 

"Δεν χρειάζεται μάλιστα χώρος. Χρειάζεται πολύ λιγότερος χώρος και έτσι ένας καλλιεργητής στην Ελλάδα μπορεί να εκτρέφει έντομα κάθετα με τεχνολογία που είναι πραγματικά ιδιαίτερα αποδοτική", εξηγεί η κα Arias, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 84ης ΔΕΘ και του ειδικού θεματικά συνεδρίου Global Agripreneurs Summit, με τη νεαρή επιστήμονα μάλιστα να μη διστάζει να επιβεβαιώνει πως πράγματι το καθημερινό motto των Κοσταρικανών είναι "καλή ζωή", μια φιλοσοφία καθημερινότητας που τους δεν τους επιτρέπει να διαταράσσουν την ψυχική τους υγεία με τις δυσκολίες και τους καθιστά δημιουργικούς. 

Επεξηγώντας περαιτέρω δε, τις συνθήκες εκτροφής και τι χρειάζεται ένας Έλληνας παραγωγός, για να ξεκινήσει την εκτροφή/παραγωγή γρύλων, ώστε να διαθέσει μετέπειτα την πρώτη ύλη για την παραγωγή πρωτεϊνούχων τροφών που θα καταναλώνουμε όλοι, η κα Άριας περιγράφει πως "ο χώρος εκτροφής μοιάζει με αποθήκη και γεμίζει με ειδικά κυτία με τους γρύλους που θα πρέπει φροντίσει ο εκτροφέας". "Από την αρχή της έρευνας αυτό έχουμε σαν στόχο, να δημιουργούμε υγιεινές λύσης διατροφής χρησιμοποιώντας έντομα δίχως η τεχνολογία να είναι ιδιαίτερα απαιτητική", εξήγησε η κα 'Αριας, που μάλιστα περιέγραψε μια τεράστια νέα αγορά που μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς.

Πόσο μεγάλη είναι η αγορά για πρωτεΐνη από έντομα; Είμαστε έτοιμοι για μπισκότα και ψωμί από σκόνη γρύλου;

"Σήμερα η αγορά έχει μέγεθος 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόκειται για μια αγορά που θα μεγαλώνει με ρυθμό 6% ετησίως και αναμένεται να γίνει τεράστια, αναμένεται να φτάσει στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια", περιγράφει η ειδικός, που στον χώρο της εταιρίας της στο περίπτερο 6 της 84ης ΔΕΘ όπου καθημερινά δέχεται ήδη καταιγισμό από ερωτήσεις. Επιπλέον απαντά θετικά όταν ερωτάται για την εμπορική παρουσία προϊόντων ευρείας κατανάλωσης που θα έχουν βάση τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες της εταιρίας της. "Αυτό θα γίνει πάρα, πάρα πολύ σύντομα, θα δείτε προϊόντα που θα βασίζονται σε πρωτεΐνη που θα προέρχεται από έντομα μέσα στο τρέχον έτος. Εμείς πωλούμε σκόνη από γρύλους ενώ αναπτύσσουμε και άλλες διαφορετικές λύσεις όπως για παράδειγμα ψωμί από γρύλους αλλά και μπισκότα από γρύλους τα οποία θα τα δει το κοινό στην αγορά πολύ, πολύ σύντομα", εξηγεί η ειδικός από την Κόστα Ρίκα.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας σε σύγκριση με την πρωτεΐνη από το κρέας

"Τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα υγιεινά, διαθέτουν τρεις φορές περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με το κρέας, ενώ έχουν όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει το κρέας. Από την άλλη είναι σημαντικό πως θα χρειάζεται 2000 φορές λιγότερο νερό, για να παραχθεί η πρωτεΐνη μέσα από τη δική μας τεχνολογία και τα έντομα, ενώ η διαδικασία παραγωγής πρωτεΐνης ε με βάση τα έντομα εκπέμπει 100 φορές λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με το κρέας" αναφέρει η κα Άριας, παραθέτοντας τις σημαντικές αλλαγές που μπορούν να προκύψουν και για το περιβάλλον με τη χρήση του από όλους μας στη διατροφή μας μιας πρωτεΐνης που θα έχει παραχθεί από μια τέτοια πρώτη ύλη.

Απλά διαλέξτε τη γεύση που θέλετε να φτιάξετε

Θα είναι εφικτή όμως η παραγωγή ποικιλίας προϊόντων για την αγορά με βάση τη πρωτεϊνική σκόνη των γρύλων και μάλιστα με κάθε γεύση, για κάθε πιάτο; "Τα έντομα στην πραγματικότητα έχουν άλλη γεύση ανάλογα με την τροφή με την οποία τα ταΐζεις, και έτσι τα έντομα που παράγονται με την τεχνολογία μας θα είναι ιδιαίτερα 'ουδέτερα' στη γεύση. Θα μπορείς δηλαδή να προσθέσεις ό,τι θέλεις στην σκόνη πρωτεΐνης από έντομα που θα αγοράσεις για τα προϊόντα σου" εξηγεί η κα 'Aριας, που σημειώνει πως με την προσθήκη της σκόνης αυτής π.χ σε ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα στο οποίο θα προσθέσεις φρούτα ή ότι επιθυμείς, "η γεύση δεν θα αλλάζει καθόλου".

Η επόμενη ημέρα για την παγκόσμια αγορά της πρωτεΐνης δεν είναι όμως κοντά μας, όπως τονίζει η ειδικός από την Κόστα Ρίκα που βρέθηκε για λίγες ημέρες στην Ελλάδα, μόνο εξαιτίας της καινοτομίας και της οικολογικής πτυχής που φέρνει η χρήση εντόμων στη διατροφή μας. Όπως τόνισε, οι εξελίξεις που αφορούν την εισαγωγή νέων τροφών στην καθημερινότητά είναι σημαντικές καθώς "σε όχι πολλά χρόνια θα πρέπει ούτως ή άλλως να βρεθούν νέες τεχνολογίες και τροφές για να τραφεί και μάλιστα να τραφεί καλά ο πληθυσμός του πλανήτη μας, αφού αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια".