Ελλαδα

Ο Χρήστος Χρήστου νέος διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Τι ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις για τις αυξανόμενες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπιστική οργάνωση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χρήστος Χρήστου, ποιος είναι ο νέος διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο Χρήστος Χρήστου αναλαμβάνει νέος διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Όπως είπε, «καλούμαστε να δράσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου η μετακίνηση πληθυσμών λόγω εμφυλίων πολέμων και ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που η ασφάλεια των εργαζομένων μας τίθεται σε διαρκείς δοκιμασίες».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Γενεύη, 10 Σεπτεμβρίου 2019- Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) υποδέχονται τον Χρήστο Χρήστου ως νέο Διεθνή Πρόεδρο της οργάνωσης. Ο κ. Χρήστου εξελέγη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Γενικής Συνέλευσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2019 και ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα από αρχές Σεπτεμβρίου. 

«Η διεθνής ανθρωπιστική, ιατρική δράση βρίσκεται σήμερα -περισσότερο ίσως από ποτέ- αντιμέτωπη με πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμαστε να δράσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου η μετακίνηση πληθυσμών λόγω εμφυλίων πολέμων και ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που η ασφάλεια των εργαζομένων μας τίθεται σε διαρκείς δοκιμασίες. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο, βασικό μας μέλημα παραμένει ο σεβασμός και η φροντίδα των ανθρώπων μας και κυρίως των ασθενών μας. Παράλληλα, συνεχίζουμε να διατηρούμε ψηλά στην ατζέντα και στο δημόσιο διάλογο τόσο τις μεγάλες, όσο και τις ξεχασμένες κρίσεις, και να καταδικάζουμε τις καταστροφικές πολιτικές των οποίων τα θύματα περιθάλπουμε ανά τον κόσμο» δηλώνει ο Χρήστος Χρήστου, νέος Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Βιογραφικό

Γεννημένος στα Τρίκαλα Θεσσαλίας ο κ. Χρήστου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και είναι κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου (PhD) στη Χειρουργική από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Μεταπτυχιακού Τίτλου (MSc) στη Διεθνή Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο και παραμένει ως  μέλος της εκπαιδευτικής του ομάδας.

Ο κ. Χρήστου ειδικεύτηκε στη Γενική και Επείγουσα Ιατρική στο Τμήμα Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας. Το 2013, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως ανώτερος κλινικός συνεργάτης του Τμήματος Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου στο King's College Hospital. Το 2018, έγινε Σύμβουλος Ορθοκολικής και Επείγουσας Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Middlesex της Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Ορθού.

Ο κ. Χρήστου εντάχθηκε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα το 2002 και έχει συμμετάσχει σε αποστολές τους με διάφορες ιδιότητες. Αρχικά δούλεψε στην Ελλάδα ως γιατρός σε πρόγραμμα για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2004-2005 συμμετείχε με το ίδιο προφίλ σε πρόγραμμα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS στη Ζάμπια. Μετά από ένα διάλειμμα από τις αποστολές, κατά το οποίο εκπαιδεύτηκε ως χειρουργός, το 2013 επέστρεψε συμμετέχοντας αυτή τη φορά σε προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων, όπως το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ, και πιο πρόσφατα το Καμερούν, όπου εργάστηκε ως Χειρουργός Τραύματος και Επειγουσών Παθήσεων.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 2005 μέχρι και την εκλογή του ως Διεθνής Πρόεδρος της οργάνωσης το 2019.

Η εκλογή του κ. Χρήστου στη Διεθνή Προεδρία σηματοδοτεί το τέλος της εξαετούς θητείας της απερχόμενης Προέδρου Δρ. Joanne Liu. «Ως πρόεδρός μας, η Joanne έφερε στο επίκεντρο της προσοχής των Αρχών και του γενικού πληθυσμού τους ανθρώπους που βιώνουν τις συνέπειες διαφόρων κρίσεων που μαίνονται ανά τον κόσμο», αναφέρει ο Christopher Lockyear, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Γραφείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Joanne εργάστηκε αδιάκοπα κατά τη διάρκεια των επιδημιών Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014-2015, και τον βομβαρδισμό του Κέντρου Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ του Αφγανιστάν το 2015. Υποστήριξε ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονταν σε εμπόλεμες ζώνες από την Υεμένη και τη Συρία μέχρι την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Μίλησε, επίσης, κατ’ επανάληψη για τις απάνθρωπες μεταναστευτικές πολιτικές, των οποίων οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα γίνονται μάρτυρες σε όλο τον κόσμο, από το Μεξικό μέχρι τη Λιβύη και την Ευρώπη».